Hufvudstadsbladet

EU: Full solidarite­t med Ukraina

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU-länderna uttrycker full solidarite­t med Ukraina och varnar Ryssland för ”stora konsekvens­er" vid ytterligar­e aggression­er. Beroendet av rysk gas och olja väcker oro och maningar om att lära sig mer.

Det spända läget vid gränsen mellan Ryssland och Ukraina var frågan på allas läppar när EU:s utrikesmin­istrar möttes i Bryssel under måndagen.

– All aggression gentemot Ukraina kommer att följas av politiska konsekvens­er och ett högt ekonomiskt pris för Ryssland, lovar utrikesche­fen Josep Borrell på sin presskonfe­rens efter mötet.

– Det viktiga är att vi är helt eniga. Om det blir någon ytterligar­e aggression mot Ukraina så kommer det att vara ett mycket tydligt svar från EU, förklarar Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S).

Exakt hur EU tänker svara går man dock inte in på ännu.

– Man ska vara lite försiktig med att spekulera. Ännu är det ju inte så att det har hänt någonting utan vi har bara noterat ett starkt, retoriskt mycket hårdare språk (från Ryssland), att det finns många soldater längs gränsen och att det finns kvar mycket material sedan övningar i våras. Det gör att det finns anledning att vara alert, säger Linde.

Parallellt har även Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson pratat med Rysslands president Vladimir Putin under måndagen och uppmanat honom att trappa ner spänningar­na, rapportera­r internatio­nella nyhetsbyrå­er.

Toppmöte väntar

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer till Bryssel på onsdag för toppmöte med EU:s stats- och regeringsc­hefer.

Då väntar både stöd och förmaninga­r.

– EU kommer säga två saker: att det finns en full solidarite­t på kravet på Ukrainas territorie­lla integritet och suveränite­t och att man ska följa den europeiska säkerhetso­rdningen, att det är upp till varje land att själv bestämma om sin säkerhetsp­olitik. Det andra är att det är viktigt att Ukraina fortsätter med sina reformer, till exempel när det gäller antikorrup­tion, säger Ann Linde.

Utrikesmin­istern håller under tisdagen ett nedrustnin­gsmöte i Stockholm. En av deltagarna där är nya tyska kollegan Anna-Lena Baerbock, som Linde gärna vill höra mer av när det gäller diskussion­en om den rysk-tyska gasledning­en Nordstream 2.

Energin och utrikespol­itiken går allt mer in i varandra, konstatera­r Linde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland