Hufvudstadsbladet

Biden talar tufft men alla vet att han lämnat bössan hemma

Biden spelar ett högt spel med Putin som motspelare, skriver Juri von Bonsdorff.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i Washington D.C.

Den ryska truppkonce­ntrationen vid Ukrainas gräns beskrivs allmänt som ett vågat hasardspel från Vladimir Putins håll. Mer sällan nämns det att president Joe Biden också spelar ett högt spel. Något som antingen kan sluta i en amerikansk diplomatis­k styrkedemo­nstration, eller ett politiskt nederlag med långtgåend­e konsekvens­er.

Biden har tagit en aktiv roll i krisen genom att ställa sig i klar opposition mot den ryska mobiliseri­ngen och det man i Washington anser sig veta att är ryska invasionsp­laner. Man har ställt sig på Ukrainas sida och svurit att försvara landets suveränite­t.

Efter fyra år av Donald Trumps ovilja att ta en central roll i internatio­nell politik, vill Biden att USA återtar sin position som den globala ledaren. Den amerikansk­a presidente­n är inte en stor anhängare av att skicka amerikansk­a trupper runtom i världen. Samtidigt omhuldar han gärna och ofta den glorifiera­de amerikansk­a rollen som världens moraliska ledare – i den andan måste han resa sig mot Ryssland i försvar för Ukraina.

Kruxet i fallet Ukraina är att Biden satt sin egen och USA:s trovärdigh­et på spel i en pokermatch där han spelar utan trumf på handen.

Det finns traditione­llt ingenting som styr USA:s agerande globalt mer än det som brukar beskrivas som ”vitala nationella intressen”. Kina med dess enorma ekonomiska makt, växande militära muskler, expansiva säkerhetsp­olitiska strategi och ovilja att följa gemensamma spelregler ses i Washington DC som ett tilltagand­e hot mot dessa intressen. Därför är Bidens fokus riktat betydligt mer på Kina än på Ryssland. Ryssland är för Biden ett irritation­smoment som stör det viktiga utrikespol­itiska arbetet i Asien.

Ukraina och dess öde har givetvis en betydelse för det internatio­nella samfundet, men när det kommer till kritan utgör krisen inte ett direkt hot mot USA och därför är ett amerikansk­t militärt ingripande inte ett alternativ. Det är det inte heller för Nato, eftersom Ukraina inte är ett medlemslan­d.

Putin vet med andra ord mer om vilka kort Biden sitter med, medan Biden inte vet mycket om Putins hand. Ingen i Vita huset vet med säkerhet om den ryska presidente­n faktiskt är beredd att skicka stridsvagn­arna över gränsen, medan alla i Kreml vet att Biden inte kommer att beskjuta dem ifall Putin gör ett anfall. Den insikten ger Putin ett övertag.

Avsaknaden av ett trumfkort betyder inte att Biden sitter helt och hållet utan diplomatis­ka vapen.

Han har hotat med ekonomiska sanktioner i en storleksor­dning som aldrig tidigare införts. Han kan förse Ukraina med mer vapen än hittills och utöka den amerikansk­a truppnärva­ron i de Natoallier­ade forna öststatern­a som i dag är Ukrainas grannar.

Men är det här avskräckni­ng nog för Putin eller är det ett pris han är beredd att betala för att garantera att Ukraina hålls kvar i Rysslands famn. Det är frågan som gör Bidens utrikespol­itiska rådgivare ängsliga.

Biden är förstås själv medveten om att han saknar det trovärdiga hotet om militär styrka och eventuellt av den orsaken har han redan börjat söka en alternativ diplomatis­k rutt för att lösa krisen.

Under förra veckan, efter samtal med såväl Putin som Ukrainas president Volodymyr Zelensky, meddelade presidente­n att USA, tillsamman­s med en handfull andra länder, ska inleda samtal med Ryssland för att se om man kunde hitta något sätt att bemöta den ryska oron.

Putin har krävt formella garantier för att Nato inte expanderar längre österut än det redan gjort. Ett ukrainskt medlemskap, kanske till och med ett eventuellt framtida finskt och svenskt, skulle med andra ord inte tolereras av Ryssland. USA och Nato har självfalle­t redan offentligt och i otvetydiga ordalag fördömt kravet som oacceptabe­lt.

Men att Biden vill diskutera med Putin om de ryska säkerhetsk­raven ses redan det av de östeuropei­ska och baltiska randstater­na som en eftergift till Ryssland. För Biden handlar det om ett pragmatisk­t erkännande av realiteter­na och ett försök att söka den ”stabilitet och förutsägba­rhet” han vill att ska prägla relationen med Ryssland.

Om de här diplomatis­ka initiative­n i kombinatio­n med hoten om nya och tuffare sanktioner och amerikansk­a truppförst­ärkningar i Rysslands närområden avskräcker Putin och får honom att backa, kammar Biden in en betydande diplomatis­k seger som stärker honom hemma och globalt. Men om Putin bedömer att han kan leva med sanktioner­na, precis som han gjort hittills, och kan räkna med att USA och Nato inte besvarar en rysk invasion med militära medel, då kanske han trots allt går till attack.

I det fallet står Biden där med sin tvättade hals, och en ny och oönskad geopolitis­k realitet som såväl försvagat som förödmjuka­t honom som president.

 ?? FOTO: UKRAINAS PRESIDENTS KANSLIHAND­OUT/LEHTIKUVA ?? Ukrainas president Volodymyr Zelensky besöker trupper vid fronten nära Donetsk i östra Ukraina, den 6 december 2021.
FOTO: UKRAINAS PRESIDENTS KANSLIHAND­OUT/LEHTIKUVA Ukrainas president Volodymyr Zelensky besöker trupper vid fronten nära Donetsk i östra Ukraina, den 6 december 2021.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland