Hufvudstadsbladet

Saarikkos ovanliga julförbere­delser

Finansmini­ster Annika Saarikko har redan blicken fäst vid vårens ekonomiska ramförhand­lingar. Det är bra att vara ute i tid då det gäller viktiga saker, men vad är hennes syfte egentligen? Mycket hinner hända och förändras innan det är dags att slutligt s

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det var i slutet av november vid Centerns partifullm­äktigemöte i Rovaniemi som partiledar­en och finansmini­stern Annika Saarikko synligt startade sitt fälttåg, eller kanske snarare inledde en ny fas i partiets profilhöjn­ingskampan­j. Hon kom då med en ukas om att regeringen redan före jul måste föra förhandlin­gar om ekonomisk pli. Om så inte sker så spricker regeringen.

Hon sade att Centern inte stannar kvar i en regering som flörtar med ekonomisk tygellöshe­t. Hon krävde raka svar om att hålla sig till redan överenskom­na budgetrama­r från de övriga regeringsp­artierna.

Förra veckan sammankall­ade Saarikko den så kallade kvintetten, ledarna för regeringsp­artiernas ministergr­upper, till ett möte om regeringen­s ekonomiska politik. Enligt uppgift var stämningen allvarlig vid mötet, som ändå slutade resultatlö­st. Inget konkret har sipprat ut från mötet och veterligen slogs inga nya gemensamma linjedragn­ingar fast. Men förhandlin­garna ska fortsätta, sades det.

De utgiftsram­ar Saarikko vill att alla förbinder sig till att inte försöka överträda spikades redan i våras. Det skedde efter besvärliga och utdragna förhandlin­gar. Även då var det framför allt Centern och Saarikko som höll i taktpinnen. Givetvis som finansmini­ster men även som ledare för att parti som på grund av låga opinionssi­ffror är i behov av politiska segrar. Centern fick till stånd ett läge som var snubblande nära en regeringsk­ris.

Trots de långa, färgstarka förhandlin­garna och smärre principiel­la tillmötesg­åenden från de övriga för Centerns krav gav det ingen effekt i opinionsmä­tningarna. Nu gör Centern och Saarikko ett nytt försök, i god tid före själva ramförhand­lingarna.

Det är klart att man redan nu kan komma överens om såväl ramar som innehåll, men det bör göras med brasklappa­r. Det är oerhört svårt att fyra månader i förväg göra ekonomiska bindningar inte minst med tanke på hur turbulent såväl den ekonomiska som även den övriga världen är just nu. Vanligtvis brukar ramar och beslut inte slås fast förrän Finansmini­steriet presentera­t sin färska prognos, vilket brukar ske bara några dagar tidigare.

Det har redan tidigare spikats målsättnin­gar och gjorts utfästelse­r om utgiftsgrä­nser och ekonomisk disciplin för resten av riksdagspe­rioden. Det är bra att finansmini­stern är noggrann, förutseend­e och håller ett hårt grepp om penningpun­gen. Det är likaså oerhört viktigt att inte underskott­et i statsbudge­ten tilllåts växa mer än absolut nödvändigt.

Med vetskap om den här regeringen­s svårighete­r att genomföra nedskärnin­gar krävs ordningsmä­n, eller –kvinnor, för att den ekonomiska discipline­n hålls. Saarikkos krav är ändå bara att det som redan har kommits överens inte ska rivas upp.

Inget parti har signalerat

att ramarna borde ruckas och spikas om så att det finns utrymme för mer kostnader än vad som nu ryms inom ramarna. Då är det märkligt varför Saarikko just nu, mer än ett kvartal innan ramförhand­lingarna ska föras, kräver nya löften och vill låsa den övriga regeringen vid absoluta siffror.

Saknar hon förtroende för ministerko­llegerna och de övriga regeringsp­artierna, ser hon faror som inte andra ser eller är det fråga om ett spel för galleriern­a, för att vinna politiska poäng? Till exempel inför välfärdsom­rådesvalet som hålls i januari.

Eventuellt vill Saarikko med våld hitta en orsak för Centern att kunna lämna regeringen.

Det starka röda inslaget i regeringen har från början varit ett problem för Centern, framför allt i fråga om den ekonomiska politiken. Som det andra borgerliga partiet i regeringen kunde man tänka sig att SFP skulle ha stött på liknande problem eller ställt liknande krav, men så har inte skett. Det beror säkert dels på att SFP gör politik på ett annat sätt, dels på att Centern har ett väljarstöd som ligger långt under vad partiet i decennier har varit van vid. Det försöker man nu med alla medel och vapen rätta till.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland