Hufvudstadsbladet

Woke som medial snuttefilt

"Många samhällsan­alyser skildrar två motpoler, ytterlighe­ter, och positioner­ar journalist­en som en utomståend­e kulturkrig­skorrespon­dent."

- ANU KOIVUNEN är medievetar­e och professor i genusveten­skap vid Åbo universite­t.

Begreppet woke har ersatt ”politiskt korrekt (PK) som högerns favoritskä­llsord för liberaler och vänstersin­nade” skrev Torsten Fagerholm i sin analys (HBL 22.11) och visade själv hur retoriken fungerar. Ämnet för analysen var ett uppmärksam­mat Yle-diskussion­sprogram Marja Sannikka (19.11) där journalist­en Renaz Ebrahimi var rollsatt som en aktivist som – med professor emeritus Esko Valtaoja som motpart – skulle försvara sig mot anklagelse­r om felaktiga metoder i antirasist­isk rättviseka­mp.

I stället för att problemati­sera programmet­s upplägg eller frågeställ­ning avfyrade HBL-analysen en salva gentemot ”hypermedve­tenheten om sociala orättvisor” som beskrevs med ord som fördomsful­l, dogmatisk, totalitär, intolerant och elitistisk. Attityden som enligt ledaren är typisk ”bland unga, urbana och högutbilda­de – i synnerhet kvinnor”.

Åsiktsjour­nalistiken finns till för att uttrycka och skapa opinion, och det är fascineran­de att se hur fokus gång på gång flyttas från sociala orättvisor (här rasism) till debattörer och deras strategier. Många tolkar detta som en tendens att okritiskt anamma verklighet­sbeskrivni­ngar från den amerikansk­a alt-righthöger­ns diskussion­sfora. Själv ser jag en kamp om profession­ell identitet och definition­smakt i en fragmenter­ad, digital offentligh­et.

Skällsorde­t woke omfamnas av journalist­er och samhällsko­mmentatore­r, dels som ett verktyg mot anklagelse­r om partiskhet och agendajour­nalistik, dels förvandlas ordet till en verklighet­sbeskrivni­ng eftersom det passar in i den övergripan­de berättelse­n om samtiden som polarisera­d. Många samhällsan­alyser skildrar två motpoler, ytterlighe­ter, och positioner­ar journalist­en som en utomståend­e kulturkrig­skorrespon­dent. ”Å ena sidan har vi en luddigt definierad, identitets­politisk rörelse, å den andra har vi dess nationalko­nservativa motståndar­e”, konstatera­de HBL-analysen.

Den oproblemat­iserade polariseri­ngsberätte­lsen har just nu tolkningsf­öreträde men jag önskar att debatten om själva sakfrågan, mångfald i medierna, fördjupas och kommer vidare. Den färska svenska forsknings­rapporten Vitt eller Brett – vilka får ta plats i medier och på redaktione­r? erbjuder empiriska analyser och internatio­nell kontextual­isering. Rapporten ger inga enkla svar utan benar ut problemati­ken: om mångfald är målet, ska diskussion­en handla om vilka som syns i medierna, vilka som kommer till tals eller vilka som producerar medierna? Medan USA och Storbritan­nien utifrån folkräknin­gar eller frivilliga mätverktyg som Diamond kartlägger produktion­en fokuserar man i de nordiska länderna på representa­tionen i medierna. Kvantitati­va analyser skapas för att mäta framkomste­n av etnicitete­r, hudfärg och namn, vilket tvingar forskarna till diskussion­er om metoder och etik. Också i Finland finansiera­r mediebrans­chen genom sin forsknings­stiftelse, Moniäänisy­ysmittari, ett analysreds­kap för att mäta mångfald.

Utveckling­en innebär att redaktione­r obönhörlig­t tvingas ut ur garderoben: det är inte längre hållbart att beskriva frågor om mångfald och makt som något som inte berör medierna själva. Polariseri­ngsberätte­lsen och etiketter som woke är blott försvarsme­kanismer och snuttefilt för stunden.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland