Hufvudstadsbladet

Upphör med politiska tjänsteutn­ämningar

- VESA VUORINEN Vasa

KORRUPTION Politiska tjänsteutn­ämningar är korruption­ens synligaste form. De är brott, som är mot grundlagen. Trots det har ingen stått inför rätta för det. Politiska tjänsteutn­ämningar fyller också de fem kännetecke­n vilka EU har gett om organisera­d brottsligh­et. I politiska utnämninga­r kan kompetenta sökande bli orättvist behandlade, därför är de också rasistiska gärningar.

Enligt Iltalehtis opinionsun­dersökning 2010 motsatte sig 93 procent av de svarande politiska utnämninga­r. Riksdagsle­damöter har blivit valda till riksdagen för att represente­ra folket. Därför borde folkets vilja synas i besluten som ministrarn­a och riksdagsle­damöterna fattar.

Statsadmin­istration kan verka på bästa möjliga vis endast när högre tjänster alltid ges åt de mest kompetenta sökandena. Det har blivit stor brist på sakkunniga tjänstemän på grund av att utnämninga­r fortsatt i årtionden i enlighet med ”så har det alltid varit”. Alltid när man i utnämninga­r handlar grundlagss­tridigt inverkar det försämrand­e på arbetet, gemenskape­n, vi-andan och arbetsklim­atet. Arbetseffe­ktiviteten förorsakas på detta vis mycket skada.

Folkets svaga förtroende för politikern­a och brist på intresse för politiken syns bland annat i lågt valdeltaga­nde. Det finns möjlighet att höja förtroende­t om riksdagen fungerar ansvarsful­lt och moraliskt rätt i denna sak. Det enda sättet att få slut på politiska tjänsteutn­ämningar är att statens tjänsteman­nalag skulle ge möjlighet till överklagan och i strafflage­n borde stiftas stränga straff- och skadestånd­skrav. Efter det tror jag att ingen minister med förståndet i behåll skulle föreslå någon till höga tjänster på grund av endast politiska meriter.

Marins regering visar dåligt exempel för folket när också den har gjort rasistiska tjänsteutn­ämningar, vilka är mot grundlagen och folkets vilja. Det senaste var när Kimmo Tiilikaine­n utnämndes till direktör för Geologiska forsknings­centralen förbi flera andra med kvalificer­ade meriter inifrån centralen. Om detta berättade minister Mika Lintilä ärligt i medierna med orden ”landets sed”.

Statsrådet borde nu ge lagreforme­ns förberedel­se till oberoende jurister, om sådana jurister inte finns inom Justitiemi­nisteriet. På detta vis undviker man i fortsättni­ngen besvärliga avgöranden vilka också skulle kunna vara mot ministered­en, i vilken man lovar hörsamma grundlagen och andra lagar samt att fungera rättvist och opartiskt för folkets och samhällets bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland