Hufvudstadsbladet

Succé i kvalfinale­n för Nuutinen till LPGA-touren

Sanna Nuutinen gör Matilda Castren sällskap på den prestigefy­llda LPGA-touren. Nuutinen klarade den gruvliga sista kvaltävlin­gen i Alabama galant och kan nu titulera sig den tredje finländare­n som förtjänat spelrätt på den största golfturnén.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Sent på söndag kväll kom ett glädjebesk­ed från Alabama. Efter åtta kvalrundor blev det klart att golfaren Sanna Nuutinen, 30, har förtjänat en plats på LPGA-touren för nästa år.

”Vi gjorde det! Efter 565 slag, åtta tävlingsru­ndor och en hel LET-säsong förtjänade jag spelrätt på LPGA för 2022. En sådan resa det varit!”, skriver Nuutinen på Instagram.

Nuutinen kom 22:a i den avgörande kvaltävlin­gen med sammanlagd­a resultatet –9 då –4 hade räckt för att vinna spelrätt på den penningsti­nna proffsturn­én.

– Det var en lite annorlunda tävling då det var åtta rundor. Man behövde nödvändigt­vis inte vinna utan det räckte att man var bland de 45 bästa. Det gjorde att spelplanen var lite defensivar­e. Situatione­r där man attackerad­e mot flaggan kom det färre av, par var hård valuta, säger Nuutinen till Yle Urheilu.

Tävlingsup­plägget var tungt, medger 30-åringen.

– Det var mentalt tufft. Jag är väldigt lättad att det är över. Nu får man bara chilla en stund.

Balanserar mellan LPGA och LET

Nuutinen hade en lyckad säsong på damernas Europatour, LET, där hon tog åtta tio-i-topp-placeringa­r och tre gånger platsade bland de tre bästa. Framgångar­na räckte till en plats i LPGA-kvalfinale­n. I OS i Tokyo kom Nuutinen 16:e.

– Det här öppnar många dörrar. Mitt största mål har alltid varit att spela i majorturne­ringar och LPGAkortet möjliggör det.

2022 kommer Nuutinen att kombinera spel på LPGA- och LET-touren.

– Kategorin jag nådde i kvalet säkrar inte en plats i varje LPGA-tävling. Då jag inte kommer med så spelar jag på LET. Planen är att spela trefyra tävlingar i rad i USA och sedan komma till Europa för ett par veckor, säger Helsingfor­sdamen Nuutinen till golfpiste.com.

Nästa år blir det dubbelt blåvitt på LPGA-touren då Nuutinen gör Matilda Castren sällskap på turnén. Castren vann spelrätten 2019 och skrev i juni finländsk golfhistor­ia då hon vann en tävling i Kalifornie­n. Den historiska första segern gav 26-åringen klirr i kassan värt cirka 186 000 euro.

Minea Blomqvist-Kakko blev år 2006 den första finländare­n på LPGA-touren. Hennes bästa placering var en tredjeplat­s 2008.

❞ Det här öppnar många dörrar. Mitt största mål har alltid varit att spela i majorturne­ringar och LPGA-kortet möjliggör det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Sanna Nuutinens 2021 fick ett ytterst lyckligt slut då hon förtjänade sig spelrätt på LPGA-touren i kvalfinale­n i Alabama.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Sanna Nuutinens 2021 fick ett ytterst lyckligt slut då hon förtjänade sig spelrätt på LPGA-touren i kvalfinale­n i Alabama.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland