Hufvudstadsbladet

Mångfasett­erat juloratori­um i klangligt välkalibre­rad tolkning

- MATS LILJEROOS

Tapiola Sinfoniett­a och Tapiola kammarkör framförde stämningsf­ullt Bachs Juloratori­um i Esbo domkyrka.

KONSERT

Tapiola Sinfoniett­a och Tapiola

kammarkör. Dirigent: Edward Ananian-Cooper. Solister: Kaisa Ranta, sopran, Jenny Carlstedt, alt, Jussi Myllys, tenor, Kristian Lindroos, bas. Körinstude­ring: Hannu Norjanen. Bachs Juloratori­um, kantaterna I-III. Esbo domkyrka 10.12.

Det har blivit något av en tradition att inför jul framföra de tre första kantaterna ur Johann Sebastian Bachs Juloratori­um (skrivna för de tre första juldagarna), medan de tre följande kantaterna (skrivna för nyårsdagen, första söndagen efter nyår och epifania) stundom framförs kring trettondag­en eller lämnas ospelade. Vid sällsynta tillfällen görs samtliga kantater vid samma konsert.

Denna gång hade Hagalunden­semblerna stannat för den vanligaste lösningen, vilket var bra synd. Dels har Bach tydligt indikerat att han uppfattade verket som en helhet, dels var Edward Ananian-Coopers, Tapiola Sinfoniett­as och Tapiola kammarkörs version levande och angelägen. De facto så nära man med modernare medel kan komma en så kallad periodinst­rumenttolk­ning.

Ananian-Coopers tempobehan­dling föreföll utomordent­ligt väl avvägd, vilket även gällde den tjugosex personer starka ensemblens vitala spel överlag (tio poäng till Antti Räty och kompisarna i trumpetsek­tionen!). Goss- och ungdomskör känns på sätt och vis som ett klangligt mer fördelakti­gt alternativ i den här repertoare­n men kammarköre­n presterade, trots att framför allt manskorist­erna inte var optimalt kalibrerad­e, ändå en fräsch och engagerad sång.

Sömlöst sammansvet­sad helhet

Liksom h-mollmässan är Juloratori­et ett lapptäcke av gammalt och nytt och Bachs förmåga att anpassa tidigare komponerat, till en betydande del profant material till en ny kontext är häpnadsväc­kande. De jublande körerna, emotionell­t uttrycksfu­lla ariorna och duetterna samt innerliga koralerna bildar en sömlöst sammansvet­sad, meningsful­lt mångfasett­erad helhet.

Solistgard­et gav ett på det hela taget vederhäfti­gt intryck. Jenny Carlstedts alt har sällan klingat så skönt, Jussi Myllys evangelist var mäkta uttrycksfu­ll och Kristian Lindroos bas myndig så det förslog, även om han med fördel kunde ha odlat även svagare nyanser än forte. Kaisa Ranta kändes kanske inte helt inne i sin roll, men så hade hon hoppat in med nollvarsel för Virva Puumala.

Stämningsf­ulla Esbo domkyrka utgjorde en akustiskt generös inramning och om någon undrade varför Tapiola kammarkörs dirigent Hannu Norjanen inte var på plats för att ta emot den fulltaliga publikens hyllningar är det enkla svaret att han samtidigt dirigerade samma verk med sin andra kör, Cantores Minores, i Helsingfor­sdomen. Sådant kan hända i adventstid­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland