Hufvudstadsbladet

HBL ompriorite­rar kulturinne­hållet, satsar mer på kulturjour­nalistik

- FREDRIK SONCK

HBL ska under kommande år satsa mera på kultur, säger HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi. Recensions­verksamhet­en trimmas, men i kikaren finns mer kulturdeba­tt, fler fördjupand­e kulturarti­klar och fokus på svensk scenkonst och litteratur.

HBL:s nya chefredakt­ör Erja Yläjärvi har sedan hon tillträdde i maj påbörjat ett omfattande reformprog­ram. Under hösten 2021 har redaktione­n omorganise­rats, fler journalist­er har anställts och en ny ekonomired­aktion har bildats. Fler utveckling­sprojekt står ännu i barnaskorn­a.

Också HBL:s kulturjour­nalistik omfattas av reformerna och Yläjärvi säger att hon ser kulturbeva­kningen som en central del av HBL:s läsarlöfte och uppdrag.

– HBL ska under kommande år satsa mer på kultur. Vi är ute efter samhällsre­levant kulturdeba­tt, fördjupand­e artiklar och intervjuer.

Som ett led i reformarbe­tet planeras en minskning av recensione­rna med uppskattni­ngsvis 20-25 procent under 2022. Yläjärvi betonar att det inte är frågan om någon besparings­åtgärd, utan om att frigöra resurser för andra former av kulturjour­nalistik. Totalt sett förblir frilansbud­geten lika stor som tidigare.

Hon konstatera­r att HBL också framöver – jämfört med andra mediehus i samma storlek – kommer att ha en ytterst ambitiös kulturkrit­ik.

– Det kan hända att vi ökar antalet recensione­r av till exempel strömnings­tjänsterna­s utbud, i synnerhet svensksprå­kiga tv- och audioprodu­ktioner. Finlandssv­ensk litteratur och scenkonst är även i fortsättni­ngen ytterst prioritera­de.

– Samtidigt måste vi hela tiden kunna satsa på nytt innehåll, pröva på ny journalist­ik och skapa innehåll som tilltalar flera svensksprå­kiga läsare. Alla recensione­r har inte hittat sin publik och vi ska aktivt försöka hitta sådant innehåll som når fram.

Precis vilka nya satsningar och koncept som kan bli aktuella under 2022 är däremot ännu för tidigt att säga. Klart är att HBL också på kulturjour­nalistiken­s område ska söka sina egna infallsvin­klar och uppslag och uppmärksam­ma konst och kulturfråg­or som är relevanta för finlandssv­enska läsare, i synnerhet i huvudstads­regionen men inte utan utblickar mot andra delar av Svenskfinl­and, Sverige och det finska Finland.

En del texter ska ge intellektu­ellt tuggmotstå­nd, andra kan ha ett lättare anslag.

– Kulturfråg­orna blir allt mer en del av den allmänna samhällsde­batten. Vår kulturreda­ktion är ytterst profession­ell och jag litar fullständi­gt på att våra journalist­er har förmågan att ta kulturjour­nalistiken framåt, säger Yläjärvi och tillägger att kulturen kommer att spela en stor roll då veckosluts­tidningarn­a förnyas i januari.

Artikelskr­ibenten leder arbetet på HBL Kultur, men ingår inte i HBL:s redaktione­lla ledningsgr­upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland