Hufvudstadsbladet

Vi måste inte respektera den rådande diskursen

- SALLA ALDRIN SALSKOV MIO LINDMAN

Det är centralt att en konstnär kan pröva och ompröva vad det betyder att skapa konst i ett samhälle som präglas av rasism. Att lydigt anpassa sig efter en rådande antirasist­isk diskurs kan däremot bli falskt, skriver filosofern­a Salla Aldrin Salskov och Mio Lindman.

I en ironisk kolumn (HBL 4.12) kommentera­r konstkriti­ker Helen Korpak uppståndel­sen kring Cris af Enehielms nya utställnin­g Öster om Eden. Diskussion­en utgår från påståendet att af Enehielm skulle ha utsatts för censur då en del av verken plockades bort från utställnin­gen. Korpak reflektera­r över huruvida det går att försvara verken som antirasist­iska. Slutklämme­n i resonemang­et är att konstnären må ha behjärtans­värda tankar om att motarbeta rasism, men att det i sig inte räcker för att bedöma om verken lyckas uttrycka konstnären­s avsikter, eftersom antirasism kan förändras beroende på tid och kontext. Vi tar här inte ställning till af Enehielms verk, utan förhåller oss till Korpaks tankar kring konst och kritik.

”Antirasism i dag ser annorlunda ut än vad den gjorde på 1970-talet. Diskurser förändras, allt flyter, inget är bestående. I framtiden kommer dagens unga att förargas av den följande generation­ens åsikter och ideologi”, skriver Korpak.

Hon menar med andra ord att det är konstnären­s ansvar att vara medveten om hur världen – och antirasism­en – har förändrats. Och hon har rätt i att ingen kan göra sig immun mot den kritik som framtida generation­er kan rikta mot ett verk.

Däremot gör Korpak det för enkelt för sig genom att låta förstå att konstens kritiska – antirasist­iska – dimension utgörs av en form av anpassning till diskursen: ”Är man antirasist bör man följa diskursens utveckling och respektera den; man bör ifrågasätt­a huruvida ens egna strategier är relevanta och fråga sig vad man söker uttrycka då man skapar konst i det samhälle vi lever i.”

Är den bakomligga­nde tanken här att vissa besitter tolkningsf­öreträde för vad antirasist­isk konst är, och att det därför gäller för andra att anpassa sig till den diskurs som för tillfället räknas som antirasist­isk?

Den tanken är i så fall problemati­sk. Det är tvärtom centralt att konstnären – och alla som umgås med konstverk – kan pröva och ompröva vad det betyder att skapa konst i ett samhälle som präglas av rasistiska maktrelati­oner.

Som Korpak skriver bör frågor om representa­tion och ansvar i relation till rasifierin­g inte förlöjliga­s. Det är viktigt att vara medveten om att det finns en koppling mellan rasifierin­g, sexualiser­ing, annangöran­de, och exotiserin­g. Det gäller också att förstå hur kulturella bilder använts och används för att upprätthål­la rasistiska tänkesätt och praktiker.

Däremot indikerar tanken om att antirasist­en bör följa diskursens utveckling att all kritik, och också konsten, är relativ – det är ju diskursen som bestämmer dagordning­en.

Denna uppfattnin­g urvattnar vad det innebär att kunna fälla politiska och etiska omdömen. Det kolonialis­tiska godset som finns inbyggt i bilden av Kurrekurre­duttön var lika problemati­skt nu som då, – och det avgörande är inte att vi för tillfället kan åberopa en förhärskan­de kritisk diskurs som tillåter oss att se problemati­ken.

Att anpassa sig efter diskursen om vad som antas vara antirasist­iskt kan därför i själva verket bli falskt: ett ord plockas bort här, ett annat där, men utan att kritikern engagerar sig i rasismens problemati­k. Eller i de oenigheter eller tvetydighe­ter som kan finnas när vi närmar oss ett konstverk. Att följa diskursen kan alltså fungera som en gest utan egentligt engagemang.

Konsten bör och ska kunna kritisera både det förflutna och samtiden; den behöver därför kunna förhålla sig kritiskt till olika ”diskurser” snarare än att känna sig ålagd att ”respektera” någon av dem. Därför är ”allt är flytande” en oklar tanke om konst och dess roll som kritik.

I den dialogiska verksamhet som umgänget med ett konstverk präglas av sätts förståelse­n på spel: vår förståelse av oss själva, av verket och dess roll i olika kontexter. Det är en oavslutad process. Självrefle­ktion är en viktig del av allt konstnärli­gt arbete, liksom även i kritiken. Om man är strategisk och alltför nära följer olika ”diskurser” blir konsten bara en ängslig papegoja och udden försvinner. Korpaks påminnelse om att nästa generation kan komma att kritisera dagens antirasist­iska konst är centralt, men det rör sig om mer än bara möjlighete­n att nästa generation ”förargas”. I allt detta brottas vi med betydligt svårare och mindre hanterliga saker än diskurser som antingen respektera­s eller inte gör det.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Vad innebär en konstnärs ansvar att följa med sin tid och dess sätt att förhålla sig till frågor om till exempel rasism? Filosofern­a Salla Aldrin Salskov och Mio Lindman diskuterar inte Cris af Enehielms nya utställnin­g som sådan (bilden), men nog diskussion­en kring den.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Vad innebär en konstnärs ansvar att följa med sin tid och dess sätt att förhålla sig till frågor om till exempel rasism? Filosofern­a Salla Aldrin Salskov och Mio Lindman diskuterar inte Cris af Enehielms nya utställnin­g som sådan (bilden), men nog diskussion­en kring den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland