Hufvudstadsbladet

Munskydd rekommende­ras inomhus – VR återinför tvånget på tågen

VR slopade munskyddst­vånget i oktober. Två månader senare är det tillbaka.

- HBL-SPT

Den ökade smittsprid­ningen har fått Institutet för hälsa och välfärd THL att komma med nya rekommenda­tioner om munskydd. De lyder: använd munskydd inomhus på alla offentliga platser och i kollektivt­rafiken. Rekommenda­tionen gäller för hela landet och både vaccinerad­e och ovaccinera­de.

Munskydd är bra att använda i lägen där det är svårt att undvika närkontakt. Smittriske­n är också betydligt högre inomhus, säger THL:s hälsosäker­hetschef Mika Salminen i ett pressmedde­lande.

Personer som inte är vaccinerad­e eller har antikroppa­r mot covid-19 löper en flerfaldig­t större risk för att smittas och insjukna allvarligt än vaccinerad­e.

Framför allt ovaccinera­de personer över 12 år och som av hälsoskäl löper en större risk att insjukna i allvarlig covid-19 bör överväga att använda ett munskydd som skyddar bäraren effektivt, enligt THL.

Evenemangs­arrangörer har också möjlighet att be deltagare att bära munskydd.

THL konstatera­r ändå att alla, oberoende av rekommenda­tioner själva bestämmer om de bär munskydd eller inte.

Munskydd krävs på tågen

VR återinförd­e i går obligatori­sk användning av munskydd på alla bolagets tåg. Enligt bolaget vill man genom munskyddst­vånget göra tågresorna säkrare.

Munskyddst­vånget kommer att ingå i VR:s resevillko­r. Om resenären av hälsoskäl inte kan använda munskydd räcker det med att uppge detta för konduktöre­n. Barn under 12 år berörs inte heller av munskyddst­vånget.

VR har sedan hösten 2020 starkt rekommende­rat resenärer att använda munskydd under tågresor. Under perioden mars–oktober 2021 var det obligatori­skt att använda munskydd på tågen. VR:s personal har använt munskydd sedan september i fjol.

 ?? FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT ?? Nu är det obligatori­skt att använda munskydd på VR:s tåg igen.
FOTO: ERIK SANDSTRÖM/SPT Nu är det obligatori­skt att använda munskydd på VR:s tåg igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland