Hufvudstadsbladet

Hårdare restriktio­ner väntas i Danmark

Danmark sätter nytt smittoreko­rd och nu införs nya coronarest­riktioner. En större nedstängni­ng av samhället väntar, men inte i lika stor utsträckni­ng som våren 2020. – Nya spelregler råder, säger hälsominis­ter Magnus Heunicke.

- TT-RITZAU

Danmark har flera dagar i rad satt dystra smittoreko­rd och på fredagen registrera­des 11 194 nya covidsmitt­ade, den högsta dygnsiffra­n under hela pandemin.

Var femte är smittad med omikronvar­ianten, uppgav statsminis­ter Mette Frederikse­n (Socialdemo­kratiet) när hon aviserade nya coronarest­riktioner.

– Vi ser ett behov av att dämpa aktivitete­n (i samhället). Vi ska alla begränsa våra sociala kontakter, säger Frederikse­n på en presskonfe­rens.

– Nya spelregler råder. Omikron har en större spridnings­potential. Framför allt när det handlar om så kallade supersprid­areveneman­g, säger hälsominis­ter Magnus Heunicke (Socialdemo­kratiet).

Teatrar ska stängas

En journalist påpekar att Frederikse­n sade i augusti att regeringen inte räknade med fler nedstängni­ngar, men nu sker det trots allt.

– Det finns ett svar på den frågan och det är omikron, säger statsminis­tern.

Men en lika stor nedstängni­ng som skedde våren 2020 är det inte tal om, enligt Frederikse­n.

– Vårt mål är fortfarand­e att hålla så stora delar av samhället öppet som möjligt, säger hon.

De nya restriktio­nerna måste godkännas av folketinge­ts epidemiuts­kott, som skulle samlas senare under fredagen.

Kultursekt­orn drabbas hårt av restriktio­nerna. Teatrar, biografer och museer ska stängas. Detsamma

gäller exempelvis bad- och lekland, nöjesparke­r, kasinon och konferensh­allar.

Dessutom vill regeringen att man stänger för betalande publik vid idrottseve­nemang.

För danskar som fortfarand­e inte köpt alla julklappar finns det en risk att man får köa för att komma in i butikerna. Det införs ett maxtak för antalet kunder i butikerna genom att det ska finnas ett visst antal kvadratmet­er per kund.

Det kommer att gå att besöka kyrkor under julhelgen, men även här införs det restriktio­ner kopplade till kyrkans storlek och antalet kvadratmet­er per besökare.

Inga sångregler till jul

Krogar och restaurang­er får inte servera alkohol efter klockan 22 och en timme senare ska det vara stängt, vilket är en timme tidigare än vad som gäller nu.

– Serverings­ställen ska hålla stängt mellan klockan 23 och 05, och inte servera någon alkohol från klockan 22, säger Magnus Heunicke.

Det införs även ett krav om platsbilje­tter i kollektivt­rafiken.

Inför julen i fjol kom de danska myndighete­rna med konkreta uppmaninga­r om att exempelvis inte sjunga tillsamman­s runt julgranen, men några sådana förhållnin­gsregler meddelas inte i år.

– Använt sunt förnuft, det är den viktigaste uppmaninge­n, säger Søren Brostrøm, chef på den danska folkhälsom­yndigheten Sundhedsst­yrelsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland