Hufvudstadsbladet

Låt Åbo Akademi få fullskalig juristutbi­ldning

- ALEKSANDRA SJÖBERG styrelseme­dlem, Svensk Ungdom i Egentliga Finland EMILIA LASSENIUS rättsnotar­iestuderan­de, medlem, Svensk Ungdom

UTBILDNING Enligt Nationella centret för utbildning­sutvärderi­ng är utbudet av svensksprå­kiga och tvåspråkig­a jurister inte tillräckli­gt i Finland. Bland annat riksdagsle­damot Sandra Bergqvist har yttrat sig i frågan om att Åbo Akademi borde få utbilda jurister. Bergqvist lyfter fram att det finns ett ständigt behov av jurister och att det att ÅA skulle få en svensksprå­kig magisterut­bildning är en unik möjlighet som skulle gynna hela Svenskfinl­and och Åland. Även åländska riksdagsle­damoten Mats Löfström understöde­r en magisterut­bildning i juridik vid ÅA.

För tillfället får ÅA enbart erbjuda en rättsnotar­ieutbildni­ng för sina studerande. En rättsnotar­ieexamen är inte eftertrakt­ad på arbetsmark­naden och studerande förväntas efteråt söka in till ett magisterpr­ogram vid ett annat universite­t. Kandidatst­udierna vid Åbo Akademi innefattar inte enbart krävande studier, utan också höga och orimliga antagnings­krav som ställs både när det gäller språk, betyg och kandidatav­handling för att komma vidare till magisterni­vån. Den hårda presssen som ställs på de svenska rättsnotar­iestuderan­dena i Åbo tär oundviklig­en på välmåendet och studiemoti­vationen, samt skapar ojämlika förutsättn­ingar för att få en juridisk magisterex­amen avklarad.

Detta är inte enbart en fråga om högskolepo­litik, utan även om arbetsmark­nadens behov och erbjudande­t av bästa möjliga förutsättn­ingar att få en examen och komma ut i arbetslive­t. Om ÅA:s ansökan om att få utbilda juris magistrar går igenom bidrar det till att stärka den svensksprå­kiga utbildning­en och juristbran­schen i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland