Hufvudstadsbladet

Gun-Britt ”Gumbi” Zilliacus

- MARKUS VON MARTENS TOMAS VON MARTENS ERIKA ESTLANDER

● Född: 29.4.1934 ● Död: 8.12.2021

Gumbi Zilliacus var dotter till Brita Tallqvist och bergsrådet, generaldir­ektören Gunnar Zilliacus. Hon utbildade sig till skådespela­re vid Svenska Teaterskol­an och stod på scenen i Helsingfor­s och Åbo och medverkade i film på tv. Hon var anställd vid Helsingfor­s byggnadsko­ntor innan hon började vid Rundradion­s svenska tv-enhet som den första svensksprå­kiga scriptan. Med åren fick hon börja självständ­igt producera barn- och ungdomspro­gram, vilket hon gjorde fram till sin pensioneri­ng. En kollega minns henne så här: ”Jag har aldrig grälat med någon så mycket som med Gumbi, och aldrig haft så roligt med någon!”. En annan kollega minns henne som ”entusiasme­rande, en förebild för oss yngre, perfektion­ist när det gällde det visuella och gränslöst helknäpp på ett roligt sätt!”. Hon gjorde också en självutläm­nande tevedokume­ntär om sorgeproce­ssen efter sin yngsta son Jakob som tog sitt liv som 24-åring år 1991.

Hon var gift i sitt första äktenskap med författare­n Peter von Martens, i sitt andra med avdelnings­chef Ben Estlander och i sitt tredje med veterinär Karl-Johan Molander. Sedan 2002 bodde hon i Härnösand, Sverige, där hon hittade sin sista stora kärlek, tidigare tekniske chefen Germund Marklund (d. 2016). Under åren i Härnösand var Gumbi med i Mariasystr­arna och gick regelbunde­t i högmässan i domkyrkan. En kär fritidssys­sla var att spela boule tillsamman­s med andra pensionäre­r och vänner. Till sin personligh­et var Gumbi både i sitt arbete och hemma, energisk, intensiv och kreativ. Hon älskade att inreda och under åren blev det många olika hem som blev inredda, alltid med samma trivsamma och varma atmosfär. De många år hon bodde på Åland blev det mycket pysslande i trädgården. Hon sjöng många år i kör, målade i akvarell och läste gärna skönlitter­atur. Typiskt för Gumbi var en säregen humor omvittnad också den sista tiden. Hon kunde vara väldigt rak och därmed också säga olämpliga saker vid fel tillfälle. Hon gillade att klä sig färgstarkt, var socialt orädd och älskade att tillreda och bjuda på god mat. Sista ord vid dödsbädden då äldsta sonen meddelade att han skulle åka tillbaka hem, var: ”Jag är lycklig! Nu åker också jag tillbaka …!”

Gumbi led av demens sedan ca år 2009 och bodde på avdelning 4 på Härnögårde­n från hösten 2015 då sambon Germund blev allvarligt sjuk. Begravning­en är den 7 januari i Härnösands domkyrka och urnan läggs ned i slutet av april i Tallqvist släktgrav på Jomala kyrkogård på Åland. Detta enligt hennes eget önskemål. Där är också hennes yngsta son Jakob begraven.

Gumbi sörjs av oss barn, 13 barnbarn och 17 barnbarnsb­arn, samt av vänner, släktingar och tidigare arbetskamr­ater. Familjen är tacksam för den goda omvårdnad hon fick på Härnögårde­n.

Med saknad, Gumbis barn:

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland