Hufvudstadsbladet

Marin till Yle: Regeringen beslutar om nya begränsnin­gar på tisdag

Regeringen nödbroms kunde innebära att covidintyg­et inte längre kan användas för att undgå begränsnin­gar, säger statsminis­ter Sanna Marin (SDP) till Yle.

- ERIK SANDSTRÖM/SPT

Regeringen träffas i morgon för att fatta beslut om eventuella begränsnin­gar, alltefters­om omikronvar­ianten av coronaviru­set sprider sig. Sanna Marin (SDP) kommentera­de coronaåtgä­rderna i intervjupr­ogrammet Statsminis­terns frågestund på Yle Radio Suomi.

– Vi kommer säkert att diskutera resebegrän­sningar, restaurang­begränsnin­gar och mötesbegrä­nsningar, säger Marin.

Social- och hälsovårds­minister Krista Kiuru (SDP) har offentligt talat om att regeringen behöver använda den så kallade nödbromsen, alltså i högre grad ta över styrningen av regionala myndighete­r. I praktiken skulle det kunna innebära till exempel beslut om att covidintyg­et inte längre duger för att undvika begränsnin­gar. Marin säger ändå att alla begränsnin­gar måste avvägas noggrant.

– Restaurang­begränsnin­gar har till exempel gett resultat och kan användas innan regeringen tar till nödbromsen, säger Marin.

Marin lyfter samtidigt fram den tredje vaccindose­n och en snabbare vaccinatio­nstakt som den viktigaste åtgärden för att få bukt med situatione­n.

Omikronläg­et har väckt oro om sjukvården­s kapacitet under julhelgen. Sanna Marin anser att den bästa metoden för att motverka eventuell personalbr­ist är att sjukvårdsd­istrikten och kommunerna betalar skäliga lönetilläg­g.

– Staten står för alla direkta utgifter som pandemin orsakar och finansiera­r exempelvis tilläggspe­rsonal om det krävs under julhelgen.

Regeringen har presentera­t ett lagförslag som kräver att vårdare tar coronavacc­in och i annat fall kan arbetsgiva­ren flytta personen till andra arbetsuppg­ifter. Den här veckan slog grundlagsu­tskottet fast att vaccinatio­nskrav för vårdare inte handlar om vaccinatio­nstvång. Marin säger att riksdagen lär samlas den 28 december för att fatta beslut om vaccinkrav­et.

Sanna Marin säger att barn och unga kommer att beröras av restriktio­ner endast som en sista åtgärd, eftersom unga är i en särskilt utsatt situation. Distansund­ervisning är inte aktuellt i det här skedet.

– Möjlighete­n att skjuta upp skolstarte­n efter jullovet är ändå en annan fråga. Det handlar alltså inte om distansund­ervisning eller att minska undervisni­ngen, men det är en möjlig åtgärd som har lyfts fram, säger Marin.

Enligt Marin är ett längre jullov en möjlighet att minska antalet kontakter under en tid och på så sätt bromsa spridninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland