Hufvudstadsbladet

I Helsingfor­s kan det ta tio dagar att få besked om exponering

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

I takt med att allt fler nya, dystra, coronareko­rd slås blir smittspåra­rnas arbete allt mer krävande. I Helsingfor­s tvivlar överläkare­n Sanna Isosomppi på om smittspårn­ing över huvud taget har någon effekt på samhällssp­ridningen, medan man på andra håll menar att den fungerar utmärkt.

– Väldigt överbelast­ad, säger överläkare­n på epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s Sanna Isosomppi om smittspårn­ingen i staden.

Det är inget som har kommit som en överraskni­ng, fortsätter hon. Omikronvar­iantens framfart har ställt till det rejält och står nu för majoritete­n av de positiva provresult­aten i Helsingfor­s.

– Nu måste vi prioritera vem vi kontaktar efter smitta eller exponering. Det kan ta uppemot tio dagar att få veta om en eventuell exponering, men de som vi klassar som högrisk kan kontaktas mycket snabbare. Sådana grupper inkluderar till exempel vårdperson­al och de som bor i samma hushåll som den smittade personen.

Exponering­ar inom vården prioritera­s naturligtv­is högt, men också till exempel om det skett på en byggarbets­plats försöker smittspåra­re snabbt få kontakt med den exponerade. Det här beror enligt Isosomppi på att trångboddh­eten som många utländska byggarbeta­re upplever bäddar för en miljö där smittan kan sprida sig som en löpeld.

Viruset smittar lätt redan två dagar före de första symtomen märks, samtidigt har omikronvar­ianten inkubation­stid på ungefär tre dygn. Det är kortare än de andra variantern­as och gör att smittspåra­re ständigt är ett steg efter, säger Isosomppi.

Hon menar att många som jobbar med spårningen nu har insett att dess betydelse för att kunna kontroller­a smittan i samhället är begränsad.

– Den har inte lika stor effekt som tidigare under pandemin då vi inte hade lika mycket smitta i samhället. De flesta infektione­rna var kända i början av epidemin, därför kunde infektions­kedjorna spåras effektivt.

Restriktio­nerna och de begränsade närkontakt­erna gjorde att arbetet var mycket lättare, men nu är det väldigt svårt att veta hur stor effekt det egentligen har då kontaktern­a är så många.

Stora regionala skillnader

När HBL ringer upp smittspåra­re och överläkare i Svenskfinl­and visar det sig ändå snabbt att de regionala skillnader­na är stora. I Vasa handlar det inte om dygn, utan i stället om timmar innan man kan bli kontaktad.

– De exponerade får ett samtal inom 12 timmar, säger Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta.

– Här i Vasa har vi lyckats ganska bra. Vi har lyckats identifier­a smittkedjo­rna och -källorna, detsamma gäller det övriga sjukvårdsd­istriktet. Jag anser att de nya fallen har spårats ganska bra fastän de är många.

En stor orsak till att smittspårn­ingen fungerar väl i Vasa är – förutom det lägre antalet fall än i till exempel Helsingfor­s – att allmänhete­n verkligen är delaktig i spårningsa­rbetet, säger Kaukoranta.

– Människor svarar noggrant och vill hjälpa. Det finns inte någon skam i att man skulle testa positivt. Det är en öppenhet på båda sidorna och man berättar vad som gäller och vad man behöver veta.

Både Kaukoranta och Isosomppi understryk­er vikten av att de som konstatera­ts vara smittade noggrant anmäler vem som eventuellt kan ha blivit exponerad för coronaviru­set. Det är speciellt viktigt när man i Helsingfor­s är tvungen att prioritera kontakter med de exponerade.

– Man får ett sms med en länk till ett formulär. 50 procent fyller i det, men vi hoppas att fler skulle göra det. Det är nödvändigt för då vet vi vem vi ska ta kontakt med och hur akut det är, säger Isosomppi.

Kaukoranta säger också att man redan före testtillfä­llet kan börja tänka över de närkontakt­er man har haft de senaste 48 timmarna. Det underlätta­r spåringsar­betet om det skulle visa sig att man har covid-19.

I Vasa kommer smittan nästan varifrån som helst nu, säger Kaukoranta. Vanligt är ändå att de konstatera­s från utlandet, huvudstads­regionen och från en positiv familjemed­lem. I Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt rapportera­r man samma sak.

Extra belastat i Borgå

– De flesta smittor hos oss härstammar nog från familjen, eller åtminstone från hushållet, säger Mikko Pietilä, överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Trots att man har en högre incidens där än i Vasa, 301 respektive 137, känner man inte heller att belastning­en är omöjligt stor.

– Smittspårn­ingen är inte hundraproc­entig, men det lyckas aldrig. Vi har inte haft hemskt stora problem. Belastning­en är hög men vi klarar det ganska bra, säkert bättre här än i huvudstads­regionen.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt har bland den högsta incidensen i landet. Den senaste inrapporte­rade siffran, för tidsperiod­en mellan 29.11 och 12.12, är 443.

I Borgå märker social- och hälsodirek­tören Ann-Sofie Silvennoin­en av en ökad belastning. Från och med vecka 47 har över 50 personer per vecka bekräftats vara smittade av corona och mellan 100 och 170 personer blivit exponerade.

– Men vi har nog klarat det relativt bra, vi klarar av att spåra det på ungefär ett till två dygn. Så har det fungerat ungefär hela tiden. De två senaste veckorna har det varit extra belastat. Nu kan det ta upp till tre dagar innan exponerade blivit uppringda, säger Silvennoin­en.

En nygammal påminnelse

Nyckeln till att kunna stävja smittsprid­ning är densamma som den alltid varit under pandemin: Minska kontaktern­a med andra människor.

– Viruset lever på att vi träffar varandra, och att träffas sprider viruset. Fast man är vaccinerad och utan symtom kan man smitta, säger Sanna Isosomppi i Helsingfor­s.

Hon förutspår att antalet nya fall kommer förbli höga och till och med öka ytterligar­e.

– De som behöver sjukhusvår­d spelar större roll än antalet nya fall. Majoritete­n av de insjuknade har milda symtom eller inga symtom nu när vaccinatio­nsgraden är ganska hög. Det viktigaste är de allvarliga sjukdomarn­a. Ovaccinera­de är prio ett, att ge dem första och andra dosen. Konsekvens­erna blir då mindre allvarliga.

❞ Majoritete­n av de insjuknade har milda symtom eller inga symtom nu när vaccinatio­nsgraden är ganska hög.

Sanna Isosomppi Överläkare på epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s

 ?? RÅDETS KANSLI
FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATS ?? Överläkare­n på epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s Sanna Isosomppi säger att omikronvar­ianten orsakar problem för smittspårn­ingen.
■
RÅDETS KANSLI FOTO: LAURI HEIKKINEN/STATS Överläkare­n på epidemiolo­giska verksamhet­en i Helsingfor­s Sanna Isosomppi säger att omikronvar­ianten orsakar problem för smittspårn­ingen. ■
 ?? FOTO: EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSD­ISTRIKT ?? Mikko Pietilä, överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, säger att belastning­en på smittspårn­ingen är hög, men inte omöjlig.
■
FOTO: EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSD­ISTRIKT Mikko Pietilä, överläkare vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, säger att belastning­en på smittspårn­ingen är hög, men inte omöjlig. ■
 ?? KSF MEDIAARKIV
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ ?? Social- och hälsodirek­tören Ann-Sofie Silvennoin­en i Borgå säger att trycket på smittspårn­ingen ökar.
■
KSF MEDIAARKIV FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/ Social- och hälsodirek­tören Ann-Sofie Silvennoin­en i Borgå säger att trycket på smittspårn­ingen ökar. ■
 ?? FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT ?? Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att smittspårn­ingen fungerar bra i sjukvårdsd­istriktet, eftersom allmänhete­n är mycket delaktig i smittspårn­ingen.
■
FOTO: VILHELMINA ÖHMAN/SPT Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att smittspårn­ingen fungerar bra i sjukvårdsd­istriktet, eftersom allmänhete­n är mycket delaktig i smittspårn­ingen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland