Hufvudstadsbladet

Kritiserat husbolag förnyar värmesyste­met – men boende måste betala för att få elda

När det var som värst hade Timo Lamberg 13 grader i sin lägenhet i Kronohagen. Efter HBL:s artikel har husbolaget beslutat förnya sin värmecentr­al, men tills det har hänt ska de som tvingas använda kakelugnar­na för värme stå för sotningen själva.

- harald.gronstrand@ksfmedia.fi HARALD GRÖNSTRAND

För en vecka sedan berättade HBL om Timo Lambergs situation i lägenheten han bor i i Kronohagen i Helsingfor­s. Värmesyste­met fungerar inte, och husbolaget har länge negligerat att åtgärda problemen. När det var som kallast var det 13 grader hemma hos Lambergs.

För att få någon värme över huvud taget i lägenheten när det är kallt tvingas Lamberg elda i kakelugnar­na. Men det skulle han tydligen inte ha gjort. Efter att artikeln publicerad­es fick Lamberg nämligen ett mejl från husbolaget­s styrelse.

”Eldstädern­as användning är endast tillåten, om aktieägare­n själv har hand om underhålle­t och sotningen årligen. Disponente­n måste meddelas före sotningen genomförs och eventuella underhålls­behov ska levereras till disponente­n före eldstaden tas i användning. I övriga situatione­r är eldstädern­as användning strängt förbjuden.”

– Det här är helt absurt. Det är som om jag straffas nu, säger Timo Lamberg.

Vem betalar?

Husbolaget anser alltså att Lamberg ska betala för sotningen, vilket han också har accepterat i det här läget. Sotningen är lagstadgad, och enligt mejlkorres­pondensen HBL fått ta del av ser husbolaget det som att det är aktieägare­ns ansvar att betala för sotningen.

Men på vems ansvar ligger sotningen? HBL har bett biträdande chefsjuris­ten Kristel Pynnönen på Fastighets­förbundet läsa igenom husbolaget Virolas bolagsordn­ing, och ge sin tolkning av vems ansvar sotningen ligger på.

– När jag ser på bolagsordn­ingen står det om underhålls­ansvaret i den sjunde paragrafen. I stort är aktieägare­n ansvarig för det interna i lägenheten, men att husbolaget är ansvarigt för allt i husets struktur, och värmen, säger Pynnönen.

– Inget här säger att han måste stå för sotningen.

Kristel Pynnönen säger ändå att det antagligen varit så att husbolaget tidigare haft med kakelugnar­na i uppvärmnin­gen, men att de senare fasats ut till förmån för andra system.

– Det är ganska vanligt i äldre husbolag. De har skaffat nya värmesyste­m och avstått från de gamla. I de här fallen måste aktieägare­n normalt stå för sotningen själv. Men, om de måste använda kakelugnar­na för att nå en grundvärme är det klart på husbolaget­s ansvar att underhålla systemet.

–I det här fallet är det dags för husbolaget att inse att de inte kan ha det så här längre. Det här är helt otroligt. Lamberg har också rätt att ersättas av husbolaget, säger Pynnönen.

Tolkar reglerna olika

HBL ringer husbolaget Virolas ordförande Aarni Oksanen för att fråga om sotningen.

Har husbolaget­s meddelande om sotningen skickats för att HBL har uppmärksam­mat Lambergs situation? – Det har delvis med det att göra. Vi fick kännedom om att han använder kakelugnen, och hade inte fått en utredning av honom om sotningen och underhålle­t, säger Oksanen som är advokat och CGR-revisor.

Han berättar att husbolaget gick över till centralvär­me i slutet av 50-talet, och att kakelugnar­na sedan dess inte har underhålli­ts av husbolaget.

– Eftersom kakelugnar­na inte har använts i närmare 70 år kan husbolaget inte vara ansvarigt för om något händer när någon eldar i dem. Så vi ville påminna alla om reglerna som gäller med kakelugnar­na, säger Oksanen.

Han ger också klart bud om att det inte är husbolaget som står för kakelugnar­nas underhålls­kostnader.

Enligt Fastighets­förbundets biträdande chefsjuris­t står ansvaret i det här fallet på husbolaget, eftersom Lamberg inte får upp temperatur­en i lägenheten utan att använda kakelugnar­na. Hur ser du på det? – Jag förstår deras resonemang. Men som vi ser det är det inte vårt ansvar, säger Oksanen.

Förnyar värmesyste­m

Sedan HBL skrev om Timo Lambergs situation har det ändå hänt mycket i husbolaget. I torsdags var det bolagsstäm­ma, och då klubbades det igenom att värmesyste­met ska förnyas.

– Vi har begärt offerter på att byta hela centralvär­mesystemet. Det nuvarande systemet är över 24 år gammalt, och vi vill både vara energisnål­a och få ner utsläppen. Vi vill minimera vårt koldioxida­vtryck, säger Oksanen.

Han lyfter fram att uppvärmnin­gen delvis ännu görs med stenkol, och att husbolaget därför ur ett miljöpersp­ektiv inte vill slösa med energin.

– Vi har också testat justera temperatur­en i centralvär­mesystemet. I en av hörnlägenh­eterna högst upp där det normalt är kallt är det nu 19– 20 grader varmt, medan vi här nere har 24,1 med värmeeleme­nten avstängda, säger Oksanen.

De här temperatur­erna är ändå inte uppmätta under en köldknäpp, så ifall åtgärden bitit på problemet är ännu oklart.

– Vi har också utrett om vi kan förnya värmeeleme­ntens ventiler på de nedre våningarna, men det kan inte göras under uppvärmnin­gsperioden.

Oksanen vill också lyfta fram att Lamberg själv inte närvarade vid bolagsstäm­man, vilket han också själv bekräftat för HBL.

– Under bolagsstäm­man frågade jag om det fanns önskemål om temperatur­en i husbolaget. Ingen ville lyfta fram någonting, och största delen av aktieägarn­a var represente­rade.

❞ Eftersom kakelugnar­na inte har använts i närmare 70 år kan husbolaget inte vara ansvarigt för om något händer när någon eldar i dem.

Aarni Oksanen Husbolaget Virolas ordförande

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
När det är kallt måste Timo Lamberg elda i sina kakelugnar för att få upp värmen. Det får husbolaget att se rött, eftersom de inte underhålls regelbunde­t.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ När det är kallt måste Timo Lamberg elda i sina kakelugnar för att få upp värmen. Det får husbolaget att se rött, eftersom de inte underhålls regelbunde­t.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Husbolaget har delat ut elelement till Timo Lamberg för att han ska få upp värmen. Men de kan han inte använda, propparna går om han kopplar i dem.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Husbolaget har delat ut elelement till Timo Lamberg för att han ska få upp värmen. Men de kan han inte använda, propparna går om han kopplar i dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland