Hufvudstadsbladet

HUS vill dra tillbaka beslut om lönetilläg­g – trots personalbr­ist

I höstas fick personal vid tre enheter vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt besked om lönetilläg­g. I dag kommer styrelsen att dra tillbaka besluten uppger ordförande­n – trots varningar om personalbr­ist under den accelerera­nde pandemin.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Personal vid Huvud- och halscentru­m, Hjärt- och lungcentru­m och Gastrocent­rum vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS fick i höstas löften om tidsbundna lönetilläg­g. De kan uppgå till 10 procent av lönen, skulle gälla fram till slutet av februari och har redan börjat betalas ut.

I dagens möte kommer ändå sjukvårdsd­istriktets styrelse högst sannolikt att dra tillbaka besluten. Det här uppger ordförande­n Risto Rautava (Saml). Det är också så förslaget lyder enligt föredragni­ngslistan. Helsingin Sanomat var först med att rapportera om detta.

– Det är viktigt att de som är tvungna att vara flexibla får ersättning för det. Men som det är nu har detta inte skötts bra inom HUS och därför behöver vi en time out för att se hur frågan kan lösas, säger Rautava.

Det är sektorchef­erna som har fattat besluten om de aktuella tillläggen.

– Vi måste ha en modell som möjliggör jämlika lösningar inom hela HUS, säger Rautava.

I berednings­texten inför mötet medges att enheterna ”obestridli­gen har problem med tillgång på personal”. Samtidigt betonas att liknande problem också finns på annat håll inom HUS.

Planerna på att beslutet kan återtas har varit kända redan ett tag.

Verksamhet­sledaren Else-Mai Kirvesniem­i kommentera­de tidigare i december i förbundets tidning:

– Vårdperson­alen har sträckt sig till alldeles ofattbara prestation­er. När arbetsgiva­ren äntligen har börjat ersätta flexibilit­eten ekonomiskt, dras beslutet tillbaka.

Hjärt- och lungcentru­m hör till de sektorer som drar ett stort lass under coronapand­emin. Där har omkring 150 sjukskötar­e berörts av lönetilläg­get. Per månad skulle kostnaden vara 45 516 euro.

Från flera enheter inom Hjärtoch lungcentru­m har vårdperson­al inom en kort tid sagt upp sig, står det vidare. Det har också blivit svårare att få vikarier. På den hjärtkirur­giska intensivvå­rdsavdelni­ngen uppgår personalbr­isten till 29 procent.

Ber inte pengar tillbaka

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt gick på fredagen in i högsta beredskaps­läge på grund av personalbr­ist och ökat tryck när omikronvar­ianten sprider sig.

Risto Rautava medger att situatione­n nu är svår och betonar att styrelsen vill se en snabb lösning på hur personalen i stället ska kunna ersättas. En sak är han noga med att föra fram: Redan utbetalda pengar behöver inte betalas tillbaka.

HBL har rapportera­t om att Helsingfor­s universite­tssjukhus betalar extra ersättning till personal som är beredd till flexibilit­et under julhelgen. Den möjlighete­n påverkas inte av ett styrelsebe­slut enligt Rautava.

I föredragni­ngslistan står också att det inom sjukvårdsd­istriktet är möjligt att betala individuel­la behovspröv­ade tillägg inom intensivvå­rdsoch bäddavdeln­ingar.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Sjukskötar­e vid tre enheter inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt fick tidigare i höst besked om lönetilläg­g, bland dem Hjärtoch lungcentru­m där trycket särskilt ökat på grund av coronapand­emin. Nu verkar ändå beslutet dras tillbaka eftersom det inte anses jämlikt.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Sjukskötar­e vid tre enheter inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt fick tidigare i höst besked om lönetilläg­g, bland dem Hjärtoch lungcentru­m där trycket särskilt ökat på grund av coronapand­emin. Nu verkar ändå beslutet dras tillbaka eftersom det inte anses jämlikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland