Hufvudstadsbladet

Europa stänger – men i Tyskland avtar smittan

Europas gränser och samhällen stängs på löpande band. Tyskland, där smittsprid­ningen till skillnad från många andra länder avtar, lägger nu till Storbritan­nien på listan över så kallade ”virusvaria­ntområden”.

- SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT PONTUS AHLKVIST/TT

Det tyska beskedet innebär att i princip endast människor bosatta i Tyskland släpps in från Storbritan­nien. Dessutom måste både vaccinerad­e och ovaccinera­de som anländer från Storbritan­nien sitta två veckor i karantän, som inte kan förkortas genom ett negativt test.

Beslutet kommer sedan Londons borgmästar­e Sadiq Khan utfärdat en ”särskild händelse” på grund av den snabba spridninge­n av omikronvar­ianten. Mer än 65 000 nya fall har konstatera­ts i den brittiska huvudstade­n den senaste veckan, varav 26 418 bara det senaste dygnet – vilket är det högsta antalet sedan pandemin inleddes.

Khan tror att nya restriktio­ner är oundviklig­a om inte sjukvården ska drivas till kollaps, säger han i en intervju med BBC.

– Om vi inte får nya restriktio­ner på plats snarast kommer vi att få se ännu fler positiva fall, och möjligen även offentlig verksamhet som exempelvis (brittiska sjukvårdss­ystemet) NHS på gränsen till kollaps, för att inte säga kollaps.

I Tyskland sjunker incidensen sedan en tid, efter en mycket allvarlig situation under hösten. Tysklands hälsominis­ter Karl Lauterbach varnar dock för att en ny omikronvåg är på väg in över landet, och snart kan vända den positiva trenden.

– Ju längre vi kan stå emot desto bättre, säger han, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Flera andra europeiska länder, bland annat Frankrike, har redan skärpt inreseregl­erna för personer som reser från Storbritan­nien.

Tyskland inför även karantän för resenärer från Frankrike, Danmark och Norge – men det kravet gäller bara för ovaccinera­de, då dessa länder endast klassas som ”högriskomr­åden”, en nivå under Storbritan­nien i det tyska klassifice­ringssyste­met.

 ?? FOTO: MATT DUNHAM/TT-AP ?? Människor köar för att få sin tredje dos covidvacci­n i London.
FOTO: MATT DUNHAM/TT-AP Människor köar för att få sin tredje dos covidvacci­n i London.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland