Hufvudstadsbladet

Fler barn blev gravida när skolorna stängde

Skolorna i Uganda har varit stängda under i stort sett hela pandemin. Samtidigt har antalet barn som blir gravida ökat dramatiskt. – Folk skriker efter att skolorna ska öppna, för att man på så sätt ska få ner det sexuella våldet mot flickor, säger Munir

- BEATA WALLSTEN/TT

I distriktet Kasese i sydvästra Uganda träffar Munir Safeldin en grupp med flickor som är i åldern 14–17 år. De har alla en sak gemensamt: de ska alla bli mödrar – trots deras låga ålder.

En majoritet av flickorna befinner sig i en utsatt situation med föräldrar som har svårt att försörja dem. Av ekonomiska skäl har flickorna sökt sig till äldre män. De flesta flickorna saknar kunskap om hur deras kroppar fungerar och hur de kan förhindra oönskad graviditet.

Munir Safeldin berättar över telefon för TT att den stora ökningen av tonårsgrav­iditeter har med det könsrelate­rade våldet i Uganda att göra och att det har skjutit i höjden under pandemin.

– Tonårsgrav­iditeterna, som är en form av sexuellt våld mot barn, var många redan innan pandemin men nu pratar vi om en exponentie­ll ökning. Folk skriker efter att skolorna ska öppna för att man på så sätt ska få ner det sexuella våldet mot flickor, säger Munir Safeldin.

Längst nedstängni­ng i världen

Femton miljoner ugandiska barn och ungdomar har inte kunnat gå i skolan under nästan två års tid. Ugandas omfattande nedstängni­ngar, med skolor som har varit helt eller delvis stängda, har varat längst i världen.

Redan innan pandemin hade Uganda en av världens högsta nivåer av tonårsgrav­iditeter. Men från mars 2020 till och med september 2021 ökade antalet graviditet­er för flickor i åldern 10-14 år med 366 procent, från 290 graviditet­er i mars 2020 till 1 353 i september i år.

Sedan dess har antalet graviditet­er stigit ännu mer medan skolorna fortfarand­e är stängda, enligt Ola Hällgren, Sidas biståndsch­ef i Uganda.

Anledninge­n till att tonårsgrav­iditeterna ökar är unga flickors utsatthet i och med den uteblivna skolgången och ett större tryck från familj och släkt att ingå äktenskap och skaffa sig en försörjnin­g. Detta tryck förstärks ytterligar­e när det också är ett barn på väg.

– Arbetslösa unga män, flickor som inte går i skolan, familjer utan inkomstmöj­ligheter under pandemin – allt bidrar till att unga flickor blir allt mer utsatta, säger Hällgren.

Planerad att öppnas i januari

Ugandas president Yoweri Museveni har tidigare sagt att skolorna åter ska öppna i januari nästa år. Men det var innan den nya omikronvar­ianten av coronaviru­set blev känd.

Det finns en oro för att många av eleverna inte kommer att kunna återvända när många barn har tvingats börja arbeta och flickor har blivit gravida. Så mycket som en tredjedel av eleverna kommer troligtvis inte att komma tillbaka till skolbänkar­na, bedömer det halvstatli­ga utveckling­sorganet NPA.

– Innan pandemin lämnade runt tre miljoner elever skolan i förtid varje år. Nu beräknas att ytterligar­e fem miljoner inte kommer att fortsätta med sin skolgång när skolorna öppnar igen. Inget land har råd med detta när man har en plan för att utveckla samhället och ekonomin, säger Munir Safeldin.

Stor kostnad

Uganda har överlag haft strikta restriktio­ner under pandemin och landet anses ha lyckats förhålland­evis bra med sin virusbekäm­pning med drygt 3 200 registrera­de coronarela­terade dödsfall. Samtidigt beräknar Världshäls­oorganisat­ionen WHO att sex av sju covidinfek­tioner överhuvudt­aget inte upptäcks i Afrika som helhet.

De som har drabbats hårdast av restriktio­nerna är de som även sedan tidigare har haft det svårast, enligt Hällgren.

– De åtgärder som regeringen vidtog, som inte bara handlade om skolstängn­ingar, gjorde att många blev av med sina jobb. Familjer som låg på marginaler­na måste ha någon typ av inkomst och vi har sett en ökning av barnarbete – att många barn som inte längre haft en skola att gå till satts i arbete för att familjer ska klara sig, säger Ola Hällgren.

I Uganda är endast drygt 5 procent av de prioritera­de riskgruppe­rna fullvaccin­erade mot covid-19. En förutsättn­ing för att skolorna ska kunna öppna igen – och vad som blir ett slags skyddsåtgä­rd för att undvika tonårsgrav­iditeter – är vaccinerin­gen av äldre.

Sida ger ett femårigt stöd på 16 miljoner euro till Unicef som bland annat ska användas till att snabba på vaccinerin­gen och för att säkerställ­a att de fem miljoner vaccindose­r som finns i landet hinner komma till användning före årsskiftet då bäst före-datumet passeras.

Lärare prioritera­s

När det kommer till vaccinerin­g av covid-19 var tillgången tidigare den största utmaningen. Nu är det att nå människor på landsbygde­n och äldre som har det svårare att ta sig till vaccinatio­nslokalern­a.

I början prioritera­s vårdperson­al, säkerhetss­tyrkor och personer över 50 år – som räknas som äldre i Uganda. Även lärare är inräknade.

– Det återstår nu att se när man öppnar skolorna om de flickor som har gift sig eller blivit gravida kommer att återvända. Det är någonting som kommer att behöva följas upp, säger Ola Hällgren.

❞ Arbetslösa unga män, flickor som inte går i skolan, familjer utan inkomstmöj­ligheter under pandemin – allt bidrar till att unga flickor blir allt mer utsatta. Ola Hällgren Sidas biståndsch­ef i Uganda

 ?? FOTO: © UNICEF/UN0547247/BONGYEREIR­WE/TT ?? Lisolo Palma, 19 år, med sin ett
■ år gamla dotter Abigail hemma i Kaabong i Uganda. Lisolo födde sitt barn under covid-19-pandemin och har inte återvänt till skolan än.
FOTO: © UNICEF/UN0547247/BONGYEREIR­WE/TT Lisolo Palma, 19 år, med sin ett ■ år gamla dotter Abigail hemma i Kaabong i Uganda. Lisolo födde sitt barn under covid-19-pandemin och har inte återvänt till skolan än.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland