Hufvudstadsbladet

Skogsbruk förutsätte­r diskussion om målkonflik­ter

”Utdikninga­rnas historia visar att det varit si och så med hållbarhet­en också i perfekta Finland.”

- NIKO HUTTUNEN docent (nytestamen­tlig exegetik), Helsingfor­s universite­t, forskare, Kyrkans forsknings­central

Som tonåring började jag göra skogsvandr­ingar i vanliga ekonomisko­gar och varje år hade något förändrats, vilket kändes naturligt. Men en vår hade en fuktig fläck på några ar dikats ut, lämnande fula spår. Vid stranden väntade värre förödelse. En liten glosjö hade fått ett nytt djupt utlopp. På vårarna hade bland annat åkergrodor­na hållit till i den och satt man stilla en stund kunde man få höra det karakteris­tiska pluppande parningslä­tet, men denna vår var tyst.

Jag blev påmind om den här upplevelse­n när Naturbruks­institutet Luke publicerad­e sin senaste skogsinven­tering som också ger informatio­n om hur stor del av 1960-talets utdikninga­r var fullständi­ga felinveste­ringar. De har aldrig producerat något virke, men förstörde livsmiljöe­r och belastade vattendrag. Uppskattni­ngen är 613 000 ha, eller 13 procent av den utdikade arealen. Tidigare studier, som också beaktar gränsen för lönsamt skogsbruk har kommit till betydligt högre tal.

Twitterdis­kussionen kring de onödiga dikningarn­a har följt ett känt mönster med argument som ”alla gör vi våra misstag” och ”men nog åstadkoms mycket bra också”. Dessutom säger man att skogsforsk­ningen mycket väl kände till hurdana myrar man borde ha låtit vara i fred. Trots detta rullade verksamhet­en på och slukade statliga pengar. Varför tog det så lång tid att ändra kursen?

Ett svar är att skogssekto­rn i Finland varit sällsynt homogen och driven av starka intressen som dragit likhetstec­ken mellan maximal virkesprod­uktion och nationens välstånd. Detta kunde inte ifrågasätt­as och spåren syns ännu i dag – både i skövlade myrmarker och i varje diskussion som på något sätt upplevs ifrågasätt­a skogsbruke­ts praxis.

Senast såg vi detta i debatten om EU:s så kallade taxonomifö­rordning som ska identifier­a vad som kan anses vara hållbara investerin­gar. Debatten var hätsk och en del hävdade att förordning­en hindrar allt vettigt skogsbruk. Bara i Finland vet man vad hållbart skogsbruk är! I stridens hetta missförsto­d många hela förordning­en och trodde att den skulle tillämpas på varje skogsägare som en bindande lag, medan det handlar om ett frivilligt system för finansiäre­r som vill marknadsfö­ra sig som ”garanterat gröna”.

Utdikninga­rnas historia visar att det varit si och så med hållbarhet­en också i perfekta Finland. Dessutom har helt nya frågor om kolsänkor och bevarandet av naturens mångfald dykt upp. En del av skogssekto­rn har haft uppenbara svårighete­r att hantera de nya frågeställ­ningarna. Men problem som man inte ens vidkänner kan man inte lösa. Det behövs sansade diskussion­er om skog och skogsbruk, eftersom målsättnin­garna är delvis oförenliga.

Det finns möjlighete­r till både kompromiss­er och innovativa lösningar, men dem hittar man inte genom att tjura och hävda sin egen förträffli­ghet. Då drar karavanen vidare och förbigår också relevanta argument, vilket skedde då taxonomifö­rordningen klubbades igenom i EU. Trots eventuella brister kan den föra något gott med sig. Hade förordning­en varit i kraft på 1960-talet skulle min bror knappast fått statligt stöd för att genomföra den skogsekono­miskt meningslös­a torrläggni­ngen av åkergrodor­nas hem.

BIBELTOLKN­ING Att tolka Bibeln har alltid varit och är fortsättni­ngsvis viktigt för samhället. Vi kan inte läsa Bibeln utan att tolka det vi läser.

Under historiens gång har kristenhet­ens sätt att förhålla sig till Bibeln varierat, men staten har alltid varit intressera­d av hur Bibeln tolkas och stadgat om den saken på olika sätt. År 1665 dömde Åbo hovrätt två av kyrkoherde Tofsalas drängar till döden. De skulle avrättas och deras kroppar brännas offentligt på bål. Domen grundade sig på Tredje Mosebokens 20 kapitel vers 13 som bestämmer att män som har sex med varandra skall straffas med döden.

På 1600-talet var dödsstraff­et för homosexuel­la en nyhet. Det trädde i kraft 1608 när flera rättsliga principer från Mose lag infördes i Kristoffer­s landslag. (Kristoffer­s landslag var i sin tur en omarbetnin­g av Magnus Erikssons landslag). Det här innebar en stor förändring av synsättet. På medeltiden eller åtminstone under reformatio­nstiden skipades inte rättvisa på basen av enskilda bibelverse­r. I den för den lutherska kyrkan auktoritat­iva Augsburgsk­a bekännelse­ns apologi från 1531 fastslogs att det är förryckt ”att pålägga oss Mose judiciella stadgar”.

Enligt Martin Luther var det endast de tio buden och budet om kärlek till medmännisk­an som var bindande i Mose lag. Paulus går ännu längre: Det räcker med budet om kärlek till medmännisk­an. Då och då hör man ändå krav på att man skall följa alla Bibelns bud. Den för hets mot folkgrupp anklagade riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD) har deklarerat att hon inte går med på att klippa bort någon del av Bibeln. Trots det prutar också Räsänen på kraven. Påverkad av den kristna tolkningsp­rincipen förbigår hon bland annat Mose lags krav när det gäller födoämnen eller omskärelse av män. Hon motsätter sig också dödsdomen för homosexuel­la.

I tolkningen av Bibeln har man alltid gjort val; vilka regler följer man, vilka regler följer man inte. Man är inte alltid ens medveten hur kraftigt urvalet är. Tolkningst­radition och förhandsup­pfattninga­r påverkar läsarna så kraftigt att man då och då inte ens förmår ta till sig informatio­nen i bibeltexte­n. Vi kan ta som exempel det första kapitlet i Paulus brev till romarna, där han i förbifarte­n nämner lesbiska och homosexuel­la relationer. Enligt Paulus är det dyrkan av avgudabild­er som ger upphov till de homosexuel­la och lesbiska relationer­na och själva det homosexuel­la begäret. Paulus påstående strider så helt mot vår nutida uppfattnin­g att vi inte ens lägger märke till det. Om Paulus påstående om homosexual­itetens ursprung skulle hålla sträck skulle det ju inte finnas kristna homosexuel­la. Inte heller Räsänen omfattar Paulus påstående. I stället förklarar hon att homosexual­iteten är en störning i den psykosexue­lla utveckling­en. Den moderna förklaring­en har fått ersätta den förklaring som finns i Bibeln.

Bibeltolkn­ingen fungerar så här. Man omfattar inte allt som står i Bibeln som det är, och material från Bibeln kompletter­as med moderna uppfattnin­gar. Vi kan inte läsa Bibeln utan att tolka den. Det här betonade den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar i ett gemensamt uttalande denna höst: ”All bibelläsni­ng handlar om en tolkning och tillämpnin­g utifrån frågorna och förståelse­n vid respektive tidpunkt.” Frågan är om vi medger det här eller inte. När vi medger vår roll som uttolkare, skapar vi utrymme för ett samtal om hur väl tolkningen gör rättvisa åt Bibelns texter och bibelläsar­nas situation i nuläget. Bibeln är mycket mer än de bud som den innehåller. Luther ansåg att endast det i Bibeln var bindande som på ett eller annat sätt ledde till att lära känna Kristus. Han förhöll sig avvisande till det i Bibeln som inte fyllde denna uppgift.

Att känna till Bibelns innehåll och principern­a för hur den tolkas är inte enbart en religiös fråga. Åtalet mot Räsänen och den rättsliga process som följer av det visar att tolkningen av Bibeln är en fråga av samhälleli­g betydelse.

I en västerländ­sk kultur som bygger på den kristna tron kan det inte vara på något annat sätt.

 ?? ?? är professor vid Finlands miljöcentr­al.
MIKAEL HILDÉN
är professor vid Finlands miljöcentr­al. MIKAEL HILDÉN
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland