Hufvudstadsbladet

Hatretorik­en har gått för långt

- JONATAN WIKSTRÖM ordförande, Finlands svenska unga socialdemo­krater MAY HÖGDAL styrelseme­dlem, Finlands svenska gröna AVA DAHLVIK ordförande, Vänsterung­as svensksprå­kiga utskott

SAMHÄLLE Polisens avslöjande av ett planerat terrordåd överskugga­des av reportage om statsminis­terns krogbesök helgen innan självständ­ighetsdage­n. Vi efterlyser mer diskussion om det djuprotade hatet som har lett till att unga män har radikalise­rats så mycket att de planerar terrordåd i högernatio­nalismens namn.

Hatretorik­en har blivit allt tydligare och synligare på sociala medier, men också i politiken. Det pågår en farlig retorik som målar upp majoritets­befolkning­en som offer för en politik som gynnar minoritete­r på bekostnad av ”vanliga finländare”. Att en synlig politiker döms för hets mot folkgrupp har blivit vardagsmat inom den finska politiken. På nätforum radikalise­ras unga (oftast män) som upplever att de har fallit offer för ”de tolerantas” förtryck. De ser upp till de dömda politikern­a som säger sig försvara yttrandefr­iheten. Den som säger att den inte kunde se det här komma är antingen naiv eller ljuger för att skydda sig själv.

Sannfinlän­darna brukar vara de som gör politik på att måla upp hotbilder av farliga terroriste­r. Var är fördömande­t av terrordåde­t som planerades i Kankaanpää; ett av Sannfinlän­darnas starkaste fotfästen? Är hotet ett problem endast när terroriste­rna är av ”fel” ursprung eller religiös övertygels­e?

Vi efterlyser större ansvar bland politiker för deras val av ord och starkare fördömande av våldsbejak­ande retorik. Tröskeln för att gå från anonymt hattal till verklig handling är hög, men någonstans måste hatet få sin början för att kunna växa till handling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland