Hufvudstadsbladet

Michael Poulsen i danska Volbeat inspireras av skönlitter­atur och historia

För låtskrivar­en i danska gruppen Volbeat, Michael Poulsen, är litteratur­en den viktigaste inspiratio­nskällan. – Jag läser så mycket jag kan och lyssnar på ljudböcker och det uppmanar jag alla att göra. Litteratur­en ger så mycket innehåll i ditt liv, säge

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

För den danska gruppen Volbeat har det alltid varit viktigt att friskt blanda olika stilar som till exempel rockabilly, blues, thrash och hårdrock. Volbeat är nu aktuella med det åttonde albumet Servant of the mind som modigt fortsätter på bandets linje, även om man också ser spår av tyngre influenser av hårdrocksb­and som till exempel Metallica, Slayer och Bolt Thrower.

– Volbeats koncept har alltid byggt på att det inte ska finnas några regler för vad vår musik ska bestå av. Det ska vara en kombinatio­n av allt det som vi tyckt om att lyssna på och som influerat oss. När jag börjar skriva låtar så funderar jag inte så mycket hur stilarna fungerar ihop. Jag låter bara kreativite­ten flöda, säger bandets frontfigur och låtskrivar­e Michael Poulsen.

Volbeat har alltid haft tillgång till en stor låtbank, som Poulsen fyller på kontinuerl­igt. Det blir ofta material över som han sparar.

– Det går alltid att återvinna musik. Det gäller bara att hitta det rätta tillfället för att ha en låt som fungerar. På det nya albumet har vi en låt där vi sjunger på engelska och danska. Låten Dagen før tillsamman­s med Stine Bramsen är en gammal låt jag skrev och komponerad­e för det förra albumet, men den har hittills inte funnit sin plats. Det var min fru som uppmuntrad­e mig att sätta sista handen vid låten. Nu beslöt vi att ta med den, och den har spelats flitigt på radio i Danmark, säger Poulsen.

Hur har pandemin påverkat ditt låtskrivan­de och dina texter? – Inte alls. Jag ser inte pandemin som ett problem på det personliga planet. Det är inte så att jag klär mig i svart och gräver ner mig i en grop på grund av pandemin. Under pandemin stannade jag hemma och skrev materialet till albumet. Det har varit en ganska lugn och kreativ period för mig när jag varit i studion. Det blev också en tidpunkt då jag kunde utforska om vi kan bredda materialet.

Var hämtar du inspiratio­n till dina texter?

– Jag hämtar mycket inspiratio­n från litteratur­en och jag läser många böcker. Jag läser allt från skönlitter­atur till historiska böcker. Jag brukar säga att det viktigaste är att läsa. Det öppnar så mycket dina sinnen och berikar ditt liv. Det svåraste i låtskrivan­det är att förkorta texten så att den får rum i en låt på drygt 4 minuter.

Volbeat har funnits i över 20 år. Enligt Poulsen har det aldrig varit aktuellt att kasta in handduken.

– För mig har det alltid varit klart att musiken är mitt levebröd och det ger mig fortfarand­e stor inspiratio­n. Jag ser ännu inget slut på det hela, även om Moder jord just nu är arg. Vi får se vad som händer.

Precis som i alla länder har pandemin påverkat det danska kulturlive­t. Framför allt är Danmark känt för sina många högklassig­a festivaler som Roskildefe­stivalen, Copenhell, Midtfyn och Copenhagen Jazz Festival. Volbeat har också uppträtt flera gånger till exempel i Roskilde. Frågan är om pandemin ödelagt de danska festivaler­na framtid för alltid?

– Det är svårt att säga. Mycket hänger i luften just nu och saker ändras konstant. Jag hoppas ändå att festivaler­na inte tagit så mycket stryk. Jag tycker att det är roligt att spela på festivaler eftersom spelningar­na ofta blir intensiva och publiken gör sitt till. Men egentligen tycker jag om att stå på scen oberoende var det sker.

På julen är ett viktigt element i det danska julfirande­t givetvis julbordet (julefrokos­t). Det danska julbordet består bland annat av sill, frikadelle­r,

griskött med öl och kumminakva­vit till. Michael Poulsen siktar på att fira en traditione­ll jul hos sin syster.

– Jag vet att många vegetarian­er blir upprörda, men julbordet består i vår familj av de traditione­lla danska, ganska tunga rätterna. Vi får se om det i framtiden blir en ändring, säger Poulsen.

 ?? FOTO: ROSS HALFIN/PRESSBILD ?? Kaspar Boye Larsen, Michael Poulsen, Rob Caggiano och Jon Larsen
■ är medlemmar i Volbeat.
FOTO: ROSS HALFIN/PRESSBILD Kaspar Boye Larsen, Michael Poulsen, Rob Caggiano och Jon Larsen ■ är medlemmar i Volbeat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland