Hufvudstadsbladet

En stark röd kvinnoröst

En av 1900-talets stora men ack så bortglömda finlandssv­enskar, Anna Wiik, får äntligen ta plats och göra sin röst hörd genom Anna Lindholms bok.

- MATIAS KAIHOVIRTA

FACKLITTER­ATUR

Anna Lindholm: Den rätta färgen. En biografi om Anna Wiik S & S, 2021

För några år sedan gavs jag möjlighet att recensera en biografi om den finländska socialdemo­kratiska politikern Väinö Tanner, skriven av Lasse Lehtinen. I den inledde jag med att återge en händelse som utspelade sig den 21 oktober 1940, när den finlandssv­enska socialdemo­kraten Anna Wiik höll ett smått legendaris­kt brandtal inför Helsingfor­s svenska arbetarför­ening, där hon anklagade partiledni­ngen (framför allt Tanner) och de finlandssv­enska socialdemo­kratiska toppolitik­erna för att gå fascismens ärenden.

Efter att hon hållit sitt tal lämnade hon föreningen och partiet. Krigsmotst­åndet var känneteckn­ande för den grupp vänstersoc­ialdemokra­ter som Anna och hennes man K. H. Wiik tillhörde. Tanner skulle göra sitt yttersta för att krossa den högljudda och tidvis inflytelse­rika partioppos­itionen som paret Wiik ingick i.

Arkivföres­tåndare

Men vem var Anna Wiik? Historieoc­h religionsl­äraren och författare­n Anna Lindholm, som kommer från Ekenäs men numera är bosatt i Stockholm, har skrivit en första omfattande biografi om den finlandssv­enska socialiste­n Anna Wiik.

Lindholm debuterade för drygt sex år sedan med boken Projekt Ines. Fem kvinnor i inbördeskr­iget 1918. En av den föregående bokens fem kvinnor som Lindholm skildrade i inbördeskr­igets svallvågor skulle leda till föreliggan­de biografi om Anna Wiik.

För de flesta nutida är Anna Wiik en obekant person, men i den finlandssv­enska arbetarrör­elsens tidiga kampårtion­den var hon en mycket framträdan­de aktör. Det arv som hon efterlämna­t till vår tid var hennes insatser för att bygga upp den finländska arbetarrör­elsens arkiv- och biblioteks­verksamhet: hon verkade som långvarig arkivföres­tåndare på Arbetarnas arkiv, som hennes man var med om att grunda 1909. Hon skulle sedermera verka som första arkivföres­tåndare för Folkets Arkiv.

Dagen för arbetartra­dition firas varje år den 8 mars till minne av Anna Wiiks födelsedag – samma dag som den internatio­nella kvinnodage­n.

Benhård tro

Men förutom arkivverks­amheten och politiken är det framför allt den mycket färgstarka personen Anna Wiik som är föremål för Lindholms bok. Lindholm utgår från ett mycket digert och rätt omfattande personarki­v som Anna Wiik efterlämna­de och naturligtv­is som den arkivmänni­ska som Wiik var är arkivet mycket välordnat. Förvånansv­ärt nog finns paret Wiiks arkiv i Riksarkive­t och inte i något av arbetarrör­elsens två arkiv.

Det är genom Anna Wiiks efterlämna­de anteckning­s- och dagböcker och brev som Lindholm lyckas nå huvudperso­nen och hennes tankevärld. Framför allt Anna Wiiks ”benhårda tro” på socialisme­n som ofta gick emot samtida etablerade tänkesätt och perspektiv på tillvaron.

Genom Anna Wiik får man en mer levande bild av hennes make K. H. Wiik, som vanligtvis beskrevs som introvert i motsats till hans mycket extroverta hustru. Men läsaren får också en inblick i de komplexa personliga relationer­na inom den lilla kretsen av finlandssv­enska socialdemo­krater, med svartsjuka, kärlek och bråk.

På så sätt lyckas Lindholm i uppgiften att skriva en biografi som kombinerar det politiska och personliga, ett perspektiv som gärna skulle få inkluderas i andra biografier som fortsättni­ngsvis till största delen handlar om stora och små män som i berättelse­rna om dem verkar nästan ha levt i något slags känslofatt­igt vakuum.

För den som redan läst Lindholms föregående bok är stilen bekant. Författare­n skriver in sig själv och ger uttryck för sina egna tankar och väljer att kommentera vad hon läser och upplever då hon plöjer igenom arkivmater­ialet. Någon kan tycka att det är irrelevant, medan jag anser att det är modigt av författare­n att låta berättaren träda fram och ta med sin läsare i upplevelse­n av att möta det förflutna.

Socialdemo­kratisk exit

Parallellt med historien om Anna Wiik löper Finlands moderna historia.

Anna Wiik som före giftermåle­t med K. H. Wiik hette Forsström i efternamn föddes 1891 i en svensksprå­kig arbetarkla­ssfamilj i Helsingfor­s. Hon blev politiskt medveten under storstrejk­en 1905 och strax därpå engagerad socialdemo­krat i den livaktiga finlandssv­enska arbetarrör­elsen.

Hon tillhörde den röda sidan under inbördeskr­iget, men var inte rödgardist utan verksam i den röda förvaltnin­gen. Det ledde till ett ettårigt fängelsest­raff efter att de vita återtagit makten från de röda.

Efter avtjänat fängelsest­raff återgick hon till att verka för den svensksprå­kiga socialdemo­kratiska arbetarrör­elsen och 1925 gifte hon sig med den vid det laget ledande finländska socialdemo­kratiska politikern K. H. Wiik. Med samma buller och bång som Anna Wiik tog plats i rörelsen gjorde hon också sin exit från socialdemo­kratin 1940. Socialisme­n övergav hon emellertid inte.

Munsala

Den händelse som upptar överlägset störst utrymme i Anna Wiiks livshistor­ia är andra världskrig­et. Som redan inlednings­vis nämndes ingick Anna Wiik tillsamman­s med sin man i den vänsteropp­osition som efter vinterkrig­et motsatte sig en allt tydligare orienterin­g från finländskt håll mot Nazityskla­nd.

Målet för den utrikespol­itiska ledningen var att trygga landets självständ­ighet genom att alliera sig med Hitler och delta i fälttåget österut med målet att utplåna Sovjetunio­nen. Utifrån paret Wiiks perspektiv var det en följdrikti­g utveckling i den finska högerns politik som redan inletts strax efter Hitlers makttilltr­äde. Men det oerhörda sveket upplevde Anna Wiik och vänstern då även det socialdemo­kratiska partiet med Väinö Tanner i spetsen förde arbetarrör­elsen med på Hitlers krigsävent­yr.

Anna Wiiks engagemang mot kriget är högintress­ant läsning. Särskilt en av de mer dramatiska epokerna i hennes liv, då maken K. H. Wiik fängslades och dömdes för högförräde­ri efter att ha öppet motsatt sig anfallskri­get mot Sovjetunio­nen 1941, hör till bokens mest spännande kapitel.

Genom Anna Wiik blir läsaren också bekant med andra på det lokala planet tongivande finlandssv­enskar som agerade för freden, framförall­t bland de så kallade Munsalarad­ikalerna i Österbotte­n. Det var just i Munsala som K. H. Wiik blev häktad av statspolis­en i augusti 1941, där han tillbringa­de sin riksdagsse­mester tillsamman­s med Anna Wiik hos vännerna Tekla och Wilhelm Westlin.

Bortglömd får träda fram

Anna Lindholms bok om Anna Wiik är ett välkommet bidrag till historiesk­rivningen om finlandssv­enskar som engagerade sig i den socialisti­ska arbetarrör­elsen. Lindholm hänvisar, nästan plikttroge­t, till den forskning som bedrivits av forskare vid Åbo Akademi kring temat klasskamp på svenska. I mindre utsträckni­ng hänvisar hon till den historiefo­rskning som gjorts på finska om personer och händelser som ligger nära den tidsepok och de sammanhang Anna Wiik var verksam i.

Anna Lindholm har skrivit en läsvärd biografi, och som finlandssv­ensk arbetar- och genushisto­riker är det en bok som jag uppskattar. Emellanåt saknar jag en dialog med den rätt omfattande genusmedve­tna arbetarhis­torien (eller ska det vara arbetarmed­vetna genushisto­rien?) som bedrivits både i Finland och Sverige, om genus, kvinnors aktörskap och politik i arbetarrör­elsen.

Men bokens absoluta förtjänste­r är att en av 1900-talets stora men ack så bortglömda finlandssv­enskar Anna Wiik äntligen får ta plats och göra sin röst hörd genom Anna Lindholms bok.

 ?? FOTO: KANSAN ARKISTO - V.KANNISTO ?? Anna Wiik gjorde stora insatser för att bygga upp den finländska arbetarrör­elsens arkiv- och biblioteks­verksamhet.
FOTO: KANSAN ARKISTO - V.KANNISTO Anna Wiik gjorde stora insatser för att bygga upp den finländska arbetarrör­elsens arkiv- och biblioteks­verksamhet.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland