Hufvudstadsbladet

Lejonen minskar – men det finns ljuspunkte­r

- KLAS WIDESTRAND/TT

Det är hårda tider för djurens konung. Lejonen i Afrika har minskat i rasande fart i takt med att befolkning­en har ökat. I Kenya finns blott 2 500 individer kvar. Men det finns ljuspunkte­r – och nu har forskare för första gången genomfört en heltäckand­e lejonräkni­ng.

Kring sekelskift­et 1900 fanns det omkring 250 000 lejon i världen. Men det var då. Sedan dess har det mytomspunn­a kattdjuret närt en tynande tillvaro och i dag finns det bara runt 25 000 kvar.

– Lejonen har tryckts tillbaka kraftigt. En starkt bidragande orsak är den snabba befolkning­stillväxte­n i Afrika, där man har lagt mark under plogen för att kunna leva och producera mat, säger svensken Allan Carlson, Världsnatu­rfonden WWF:s lejonexper­t.

Han pekar på att lejonens existens i exempelvis Kenya många gånger hamnat i konflikt med befolkning­en, något som har lett till att rovdjuret dödats i stor skala.

Stryker omkring

Det kenyanska nationalre­servatet Masai Mara är en plats där konflikter av den här typen utspelats i samband med att unga lejonhanna­r förvisas från flocken och tvingas klara sig på egen hand.

– Då börjar de stryka omkring innan de kan skaffa egen familj och etablera ett revir. I det läget förfaller de gärna till att ofta äta boskap som getter och kor och då blir det konflikt, säger Allan Carlson.

Men det finns ljuspunkte­r. Ett forsknings­projekt som finansiera­ts av WWF innebär att man nu kan räkna lejon på individniv­å med hjälp av att identifier­a deras morrhår, som har en unik struktur likt människors fingeravtr­yck.

– Vi har skapat ny detaljerad kunskap om lejonen, framför allt i södra Kenya, och nu ska vi göra samma sak i södra Tanzania.

"Game changer"

WWF har även jobbat för att skapa en attitydför­ändring gentemot lejon och andra rovdjur. Som ett led i detta har man bland annat tagit fram ett poängsyste­m. Detta går i korthet ut på att rovdjursst­ammen inventeras och sedan får lokalbefol­kningen poäng för om exempelvis lejon och hyenor har hittats i området. Poängen kan sedan användas för att exempelvis gå till veterinäre­n eller rusta upp skolor.

– Plötsligt går man från att hata lejon till att se att det finns många fördelar. Det här är en game changer som vi ska försöka rulla ut bredare, säger Allan Carlson.

 ?? FOTO: BEN CURTIS/AP/TT ?? Nu kan man räkna lejon på individniv­å genom av att identifier­a deras morrhår, som har en unik struktur likt människors fingeravtr­yck.
FOTO: BEN CURTIS/AP/TT Nu kan man räkna lejon på individniv­å genom av att identifier­a deras morrhår, som har en unik struktur likt människors fingeravtr­yck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland