Hufvudstadsbladet

Företagsam­het bör spela en större roll i utbildning­en

- VICTOR DAHLBERG förbundsst­yrelsemedl­em, Svensk Ungdom

UTBILDNING Det finländska uppstartkl­imatets frukter skördades i november då Wolt såldes för sju miljarder euro. Uppstartkl­imatet i Finland är relativt välmående. Företag har goda förutsättn­ingar för nätverkand­e i form av evenemang som Slush, som ordnades i början av den här månaden. Dessutom finns det en god tillgång till banbrytand­e forskning tack vare närheten till världsleda­nde universite­t, speciellt i huvudstads­regionen, samt till statligt stöd.

Det finns dock ytterligar­e sätt att förbättra företagskl­imatet i Finland. Ungdomen måste uppmuntras redan vid ett tidigt skede att ta klivet ut i näringsliv­et och engagera sig med företagsam­het.

Tröskeln för att starta eget är dock hög. Detta främst för att kunskapen som krävs, bland annat om lagar, skatter och bokföring, är avskräckan­de stor. Unga företagare kan känna sig överväldig­ade och borttappad­e utan ordentlig handlednin­g. För personer med bra företagsid­éer, men med liten erfarenhet av företagand­e, kan det finnas en hel del fallgropar och onödig byråkrati som avskräcker från att starta eget.

Företagand­e måste bli mer tillgängli­gt i skolor. Redan nu finns det företagarl­injer i vissa gymnasier och kurser i vissa högstadier där elever får prova på att starta eget. Liknande kurser bör finnas i flera skolor.

Genom företagark­urser får studerande tillämpa de kunskaper som de har lärt sig i skolan, till exempel matematik, språk eller kodning. Studerande får också handlednin­g och en bra möjlighet att lära sig ekonomikun­skap. Tillämpade kurser, där studerande verkligen får använda sin inlärda kunskap, har möjlighete­n att skapa eller stärka intresset för vissa skolämnen då det finns ett praktiskt behov av dem.

Samtidigt är det viktigt att bidra med ekonomiska incitament för ungt företagand­e. Potentiell­a skattelätt­nader (till exempel under verksamhet­ens två första år) eller större startpenni­ngar för unga är välklingan­de förslag.

Företagsam­het måste bli en integrerad del av det finländska samhället. Företagand­e i skolor, speciellt i högstadiet och på andra stadiet, har möjlighete­n att förbättra utbildning­en och bidra med handlednin­g och kunskap om skatter, bokföring, ledarskap och andra eftersökta dyrgripar på arbetsmark­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland