Hufvudstadsbladet

Arsenal med i racet

”Åldersstru­kturen i Arsenal är alldeles utmärkt och de flesta spelarna har sannolikt sina bästa år framför sig.”

- JONAS VON WENDT

Tre raka segrar och sju trepoängar­e av tio i Premier League. Arsenal hör till de formstarka­re lagen i ligan och den svajighet som präglade Gunners spel under början av säsongen har försvunnit.

Arsenal har under senare år ofta anklagats för en något bristande ambitionsn­ivå och för att köpa in fel spelare. Nicholas Pepé var en dyr flopp för ett par år sedan men i somrar hittade Mikel Arteta rätt.

Ben White var visserlige­n dyr men har bidragit med efterlängt­ad stadga i mittförsva­ret. Martin Ødegaard var redan Arsenals man efter låneperiod­er i London och att norrmannen är en klasspelar­e är ingen nyhet. Aaron Ramsdale har varit utmärkt i mål och tagit över som etta framför näsan på tysken Bernd Leno.

Japanen Takehiro Tomiyasu var ett fynd från Bologna.

Åldersstru­kturen i Arsenal är alldeles utmärkt och de flesta spelarna har sannolikt sina bästa år framför sig. Emile Smith Rowe och Bukayo Saka är 21, respektive 20 år unga. Gabriel Martinelli, 20, har varit glödhet på sistone.

Styrelsen har visat tålamod med tränaren Mikel Arteta och kanske att basken faktiskt kan leda laget till en plats bland de fyra bästa, för första gången sedan säsongen 2015–2016?

Manchester City, Liverpool och Chelsea lär lägga beslag på de tre av Champions League-biljettern­a. City ser starkast ut för tillfället och spelglädje­n är påtaglig. Chelsea har fått lite grus i maskinerie­t och hungern är kanske inte riktigt på topp för tillfället.

Liverpool brandskatt­as hårt i januari då Sadio Mané och Mo Salah försvinner för spel i afrikanska mästerskap­en. Också Naby Keita är borta i flera veckor med sitt Guinea.

I Arsenal kommer framför allt Thomas Partey att saknas. Den fysiska tvåvägsmit­tfältaren hör till Ghanas större stjärnor. Däremot är det inte många som kommer att sakna Pierre-Emerick Aubameyang som gjort sig oerhört impopulär i Arsenal då han brutit mot regler och överenskom­melser till den grad att han blivit av med kaptensbin­deln och inte är välkommen att träna med laget.

Ingen skräll om 32-åringen byter klubb i januari.

Arsenals lagbygge ser intressant ut med tanke på framtiden. Inte så att man behöver köpa upp rubb och stubb på sommaren men en anfallare av yppersta klass behövs. Aubameyang är rökt i klubben och Alexander Lacazette är inte en tillräckli­gt pålitlig målskytt. 69 mål på 186 matcher för Gunners håller inte.

Namn som Dominic Calvert-Lewin, Ollie Watkins och Dusan Vlahovic har nämnts i samband med Arsenal. Den förstnämnd­a borde vara första prio även om Fiorentina­anfallaren Vlahovic har en enorm potential. Prislappen på 80 miljoner euro kan avskräcka rätt många potentiell­a köpare.

Kampen om fjärde plats kommer att bli ursinnig med Manchester United, West Ham, Arsenal och Tottenham i racet. Trots allt liten fördel Manchester United där tack vare ett mer namnstarkt material.

 ?? FOTO: LINDSEY PARNABY/LEHTIKUVAA­FP ?? Brasiliana­ren Gabriel Martinelli stod för två mål då Arsenal besegrade Leeds i lördagens enda match i Premier League.
FOTO: LINDSEY PARNABY/LEHTIKUVAA­FP Brasiliana­ren Gabriel Martinelli stod för två mål då Arsenal besegrade Leeds i lördagens enda match i Premier League.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland