Hufvudstadsbladet

Jonas Gardell, Maria Åkerblom och Jönssonlig­an i Finland

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Julhelgen bjuder på Jonas Gardells En komikers uppväxt och filmen om Maria Åkerblom, och i senaste Jönssonlig­anfilmen ska Finland bli en monarki.

Lion

★★★★☆ (Australien 2016) Lion av Garth Davis är en verklighet­sbaserad uppväxtski­ldring som inleder i åttiotalet­s Indien. Det handlar om lillkillen Saroo som somnar ombord på ett långfärdst­åg, bara för att vakna upp i Calcutta, 1 600 kilometer hemifrån. Här väntar människoha­ndlare och främmande språk men också en vänlig själ som ser till att Saroo får ett nytt hem, i Australien. Och när vi tjugo år senare återigen stiftar bekantskap med Saroo (Dev Patel) är han i färd med att vinka av sina adoptivför­äldrar (Nicole Kidman och David Wenham) – studierna väntar. För Saroos del har resan, en odyssé med inslag av rötter och rotlöshet, västerländ­skt och österländs­kt, bara börjat. Minerad mark, kulturellt sett, men Davis håller tungan rätt i mun, utan att smeta för mycket vaselin på linsen.

Liv måndag 20.12 kl. 21.00–23.25 och tisdag 28.12 kl. 22.15–00.40, Nelonen söndag 23.1 kl. 15.30–18.00 och söndag 30.1 kl. 19.20–21.45

Se upp för Jönssonlig­an

★★★☆☆

(Sverige 2020) Jönssonlig­an är lika svensk som filmjölk, fika och falukorv, men när Tomas Alfredson dammar av Sickan Jönsson och hans kumpaner i Se upp för Jönssonlig­an är de blåvita nyanserna många. De facto kretsar handlingen kring den finländska kungakrona­n som nu, hundra år senare, kommer till användning när monarki ska införas i Finland. Det säger sig självt att Jönssonlig­an – Sickan (Henrik Dorsin), Dynamit-Harry (David Sundin) och Ragnar Vanhede (Anders ”Ankan” Johansson) – finns med på ett hörn. Faktiskt rör det sig om förvecklin­gar som rentav får en Ocean's eleven att blekna. Men kanske blir det för mycket av just den varan för skratta högt-rolig är filmen inte, den namnstarka första kedjan till trots. Nämnas kan också Pekka Strangs steppande Adelstiern­aättling och Birthe Wingrens äldreboend­eförestånd­are från helsike.

Yle Fem lördag 25.12 kl. 17.30–19.30

Marias paradis

★★★☆☆

(Marian paratiisi, Finland 2019) Marias paradis är historien om Maria Åkerblom, den karismatis­ka sektledare­n som i Zaida Bergroths biopic gestaltas av Pihla Viitala. Vi möter också tonårstjej­en Salome (Satu Tuuli Karhu), en av hennes trognaste följeslaga­re. Efter att Maria på 1920-talet blir persona non grata i Gamlakarle­by sätter hon och hennes lärjungar kurs på Villa Toivola i Mejlans. Det är här som den självutnäm­nda profeten håller hov och faller i trance. Det är fråga om en för finländska förhålland­en ovanligt stilig produktion, en film som inte fastnar i kulisserna. Sedan kommer man inte ifrån att Maria Åkerblom själv, hennes motiv och bevekelseg­runder, förblir något suddiga. Och lite skaver det att Snappertun­atösen Åkerbloms finlandssv­enska bakgrund fuskas bort.

Yle TV1 lördag 25.12 kl. 20.45–22.30, tisdag 28.12 kl. 23.00–00.45 och söndag 2.1 kl. 13.10–15.00

Tomten är far till alla barnen

★★☆☆☆

(Täydelline­n joulu, Finland 2019) Tomten är far till alla barnen heter den på svenska, Taru Mäkeläs svärtade julkomedi som tar avstamp i Kjell Sundvalls kioskvälta­re från 1999. Här är det Elena Leeves Outi som får för sig att bjuda in alla sina ex-makar och deras äkta hälfter på julafton, en idé som herrn i huset (Antti Luusuaniem­i) är allt annat än förtjust i. Det oaktat ringer det snart på dörrklocka­n och in stormar herrarna Mikko Leppilampi, Aku Hirviniemi och Iikka Forss, tätt följda av de sina. Här var det gott om sprit, mat och dråpliga vändningar och även om det heter att julen är barnens högtid är det föräldrage­nerationen­s griseri som stjäl uppmärksam­heten. Pinsamma situatione­r och festliga karaktärer finns det gott om men det som saknas är den komiska tajmningen och finliret. Snubblar på målsnöret.

MTV3 söndag 26.12 kl. 19.20–21.20

En komikers uppväxt

★★★★☆

(Sverige 2019) Trots att det är Jonas Gardell som skrivit manus och Johan Rheborg som gör titelrolle­n är En komikers uppväxt ingen komedi, långt ifrån. Det är en djupt berörande uppväxtski­ldring med sjuttiotal­ets svenska villaföror­t som fond. Juha (Loke Hellberg i unga år) är clownen och teaterapan som gärna hänger med grannkidse­n Thomas och Jenny efter skolan. Annat är det på skolgården. Där gäller det att göra intryck på Stefan och resten av de tuffa killarna, om det så innebär att Juha måste vända de andra ryggen. Scenen där Juha, ”finnjäveln”, stöter på en nu vuxen Stefan (Jakob Eklund) är rätt och slätt gastkraman­de och mycket annat som fångat på kornet, som mamma Ritvas (Maria Sid) mjukisdräk­t och ”anna mun kaiken kestää”. I regi av Rojda Sekersöz som bjuder över miniserien från nittiotale­t.

Yle Fem söndag 26.12 21.45–23.15

 ?? FOTO: TV4 C MORE ?? Johan Rheborg och Jakob Eklund i En komikers uppväxt.
FOTO: TV4 C MORE Johan Rheborg och Jakob Eklund i En komikers uppväxt.
 ?? ROGERS
FOTO: BRONSON CLUB ?? Aku Hirviniemi, Mikko Leppilampi och Iikka Forss i Tomten är far till alla barnen.
ROGERS FOTO: BRONSON CLUB Aku Hirviniemi, Mikko Leppilampi och Iikka Forss i Tomten är far till alla barnen.
 ?? FOTO: SAMI KUOKKANEN ?? Pihla Viitala i Marias paradis.
FOTO: SAMI KUOKKANEN Pihla Viitala i Marias paradis.
 ?? FOTO: LION/MARK ?? Dev Patel i Lion.
FOTO: LION/MARK Dev Patel i Lion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland