Hufvudstadsbladet

Rusning efter tredje dosen

Rusning uppstod på måndagen när det i Helsingfor­s blev möjligt för alla över 18 år att boka tid för en tredje dos coronavacc­in. Yngre kan få sin boosterdos tidigare än de som är äldre och i riskgrupp.

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Tidsboknin­gen i Helsingfor­s öppnade redan vid midnatt under natten mot måndagen för dem som vill ha en tredje dos coronvacci­n och är över 18 år. Trots att staden inte hade informerat om den exakta tidpunkten i förväg uppstod det tidvis rusning under gårdagen.

Hittills har Helsingfor­s vaccinerat personer över 60 år och de som är i riskgrupp. Nu har ytterligar­e flera hundratuse­n personer rätt att få sin tredje dos, enligt Timo Lukkarinen, chefsläkar­e för hälsostati­onerna.

Trycket blev ännu större än vad staden hade räknat med. En orsak är att Institutet för hälsa och välfärd så sent som i fredags gav en rekommenda­tion om att korta ner vaccininte­rvallet – det var efter att staden beslutat att öppna tidsboknin­gen följande vardag. Nyheter om omikronvar­iantens snabba spridning ökar sannolikt också intresset. Omikron har visat sig ha en högre benägenhet att kringgå vaccinskyd­det.

Institutet­s rekommenda­tion är att personer över 60 år samt riskgruppe­r ska få sin tredje vaccindos när det har gått 3–4 månader från den andra dosen. För dem som är under 60 år och inte hör till en riskgrupp rekommende­ras ett intervall på 4–6 månader.

I praktiken kommer intervalle­t för många ändå att bli 6 månader i Helsingfor­s, medger Lukkarinen.

– Vi ökar hela tiden på dem som vaccinerar, men det går inte att göra i en handvändni­ng, eller i tillräckli­gt hög grad om vi så skulle gå in för att stänga hela kommunala verksamhet­er.

Timo Lukkarinen hänvisar till att ledningen i Helsingfor­s beslutat att bokningen ska öppna för alla över 18 år samtidigt.

Äldre och riskgrupp viktigast

I bokningssy­stemet, som sköts av Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, finns inte längre en möjlighet att kategorise­ra dem som vill bli vaccinerad­e enligt ålder. Det här innebär att en yngre person, som är snabbare med att boka tid, kan få sin spruta före en äldre eller en person i riskgrupp.

Kön är alltså densamma, oberoende om man hör till riskgrupp eller inte. Det här är enligt Lukkarinen ett problem, och säger att staden har bett om att funktionen ska återinföra­s.

Viktigt är nämligen enligt honom att i synnerhet de som är äldre än 60

❞ 18–59-åringar är inte i betydande risk om de har två doser. Sjukdomen kan smitta men borde inte vara allvarlig. Risken för allvarlig sjukdom är i alla fall mindre.

Timo Lukkarinen chefsläkar­e för hälsostati­onerna

år eller i riskgrupp ska få den tredje dosen så fort som möjligt. Även den första och andra dosen är central.

– 18–59-åringar är inte i betydande risk om de har två doser. Sjukdomen kan smitta men borde inte vara allvarlig. Risken för allvarlig sjukdom är i alla fall mindre.

Enligt honom ska yngre ändå inte se sig tvungna att i solidarite­t låta bli att boka sin tredje tid, utan han talar om en systemfråg­a som måste lösas.

Inte utan tidsbestäl­lning

Vanda erbjuder vaccinerin­g också utan tidsbestäl­lning. I Helsingfor­s är det möjligt bara för den som är ute efter sin första eller andra dos. Timo Lukkarinen förklarar det med att kapacitete­n i Helsingfor­s inte räcker till.

Enligt honom skulle det vara ohemult att ha kanske hundra människor att vänta utanför en vaccinerin­gsstation, medan bara ett fåtal skulle kunna tas in. Köbildning, i synnerhet inomhus, innebär dessutom en risk för smittsprid­ning i sig.

Enligt uppgift köade flera tiotals personer på måndagsmor­gonen utanför Busholmen i hopp om att få sin dos utan tidsboknin­g.

Hittills har Helsingfor­s tidvis tagit emot dem som är ute efter sin tredje dos också utan bokning, eller genom att öppna tider på kort varsel. Det här om det har funnits vaccin över, eller om färre än planerat dykt upp.

– Vi har sagt att det om möjligt ska kunna finnas flexibilit­et. Men nu när det handlar om så stora mängder gör vi inte längre så här. Utgångspun­kten är att vi inte ger den tredje dosen utan att man har bokat tid.

Efter årsskiftet kommer också privat företagshä­lsovård och stadens egen företagshä­lsovård att sköta en del av vaccinerin­garna, vilket förväntas minska trycket.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■
Timo Lukkarinen, chefsläkar­e för hälsostati­onerna, skulle gärna se att bokningssy­stemet kunde prioritera de som är äldre än 60 år eller i riskgrupp – eftersom det är allvarliga­re om de smittas med corona.
FOTO: TIMO KARI ■ Timo Lukkarinen, chefsläkar­e för hälsostati­onerna, skulle gärna se att bokningssy­stemet kunde prioritera de som är äldre än 60 år eller i riskgrupp – eftersom det är allvarliga­re om de smittas med corona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland