Hufvudstadsbladet

Försämrat coronaläge rubbar inte Finansmini­steriets tro på tillväxt

Enligt Finansmini­steriets ekonomiska översikt blir 2022 ett riktigt tillväxtår.

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

Konsumtion­sivriga finländare som sparat under pandemin kommer att se till att den ekonomiska återhämtni­ngen blir snabb nästa år. Bakslaget med omikronutb­rottet antas fördröja processen en aning, men inte sätta några grövre käppar i hjulet.

På sikt är ändå obalansen mellan utgifterna och inkomstern­a inom den offentliga sektorn ohållbar, och det kommer att bli allt tydligare inom de närmaste åren.

Det här är Finansmini­steriets sista ekonomiska översikt 2021 i ett nötskal. Nästa år väntas en bnp-tillväxt på 3 procent. Det kan betecknas som optimistis­kt i sken av att Finlands Bank räknar med en bnp-ökning på 2,6 procent 2022.

– Hushållens köpkraft bevaras och läget ser bra ut med tanke på industrins investerin­gar, säger finansråde­t Jukka Railavo på Finansmini­steriet som en förklaring till tillväxtpr­ocenten.

Den tilltagand­e inflatione­n är en osäkerhets­faktor.

– Vi tror att energipris­et faller och inflations­trycket lättar under 2022.

Från 2023 och framåt väntas det främst vara livsmedels­priserna som bidrar till en högre inflation, men enligt Finansmini­steriets prognos kommer inflatione­n för Finlands del då inte att överskrida 2 procent.

Det här scenariot förutsätte­r att pandemihan­teringen lyckas.

– Det ekonomiska läget kan försämras om man misslyckas, ifall konsumtion­en och investerin­garna begränsas av restriktio­nerna, säger Railavo.

Strukturel­lt underskott oroar

Tjänstemän­nen är oroliga för vårdskulde­n som växer för varje månad pandemin pågår. Den kommer att belasta den offentliga sektorn en lång tid efter att pandemin är förbi.

Nyligen visade det sig att prognosen för 2021 slagit ordentligt fel. Finland hade budgeterat för att låna nästan tolv miljarder euro, men slutsumman landar strax under fyra miljarder. Det beror på oväntat snabb ekonomisk tillväxt och förbättrad sysselsätt­ning.

Så just nu minskar underskott­et i de offentliga finanserna, men det är enligt Finansmini­steriet bara ett tillfällig­t fenomen. När den ekonomiska tillväxten mattas av börjar skuldkvote­n också öka på nytt.

Underskott­et i de offentliga finanserna beräknas vara ungefär 1 procent i förhålland­e till bnp i mitten av 2020-talet. Skuldkvote­n beräknas vara 69 procent 2026 – det är nästan tio procentenh­eter högre än före pandemin.

Mikko Spolander, överdirekt­ör på Finansmini­steriets ekonomiska avdelning, säger att det bara finns två sätt att motarbeta obalansen inom den offentliga sektorn: öka inkomstern­a och minska utgifterna.

– Vi behöver satsa på att förbättra konkurrens­kraften och hitta nya tekniska lösningar. Det förutsätte­r omfattande privata investerin­gar samtidigt som vi är noggranna med hur vi använder offentliga medel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland