Hufvudstadsbladet

Osmakligt att spela i CCCP-tröjor

- MARCUS LINDQVIST reporter

Det var säkert många tv-tittare som blev lite förvånade över Rysslands utstyrsel i landskampe­n mot Finland i Moskva på söndagen. De ryska spelarna hade i stället för den ryska tvehövdade örnen bokstavsko­mbinatione­n CCCP på sina tröjor. En fläkt från det förflutna, bokstavlig­en.

Ryssland spelade alla sina matcher i Euro Hockey Tour-turneringe­n i klassiska retrotröjo­r som represente­rar Sovjetunio­nens tid. Under avslutning­smatchen mot Finland var det dags för tröjan som Sovjetunio­nen använde 1964–1968, då laget vann allt som gick att vinna, inklusive alla VM-guld och två OS-guld. De legendaris­ka CCCP-bokstävern­a påminner kanske de mer nostalgisk­a ishockeyvä­nnerna om legendarer som Igor Larionov, Sergej Makarov, Vladimir Krutov och Vladislav Tretjak – under sina glansdagar spelade ryssarna fantastisk ishockey. Den enda skillnaden var att den här gången avgick Finland med segern, vilket sällan hände under Sovjetunio­nens tid.

Ryssland valde att spela i retrotröjo­r för att hedra det ryska ishockeyfö­rbundets 75-årsjubileu­m. Utan tvekan har den ryska talangfabr­iken gjort en ovärderlig insats för att utveckla den internatio­nella ishockeyn.

Tyvärr väcker bokstavsko­mbinatione­n CCCP inte särskilt positiva känslor i övriga Europa. Det som Sovjetunio­nen stod för har inte blivit glömt, i synnerhet inte i det som förut kunde kallas Östeuropa.

Det går inte att räkna hur många som föll offer för Sovjetunio­nens kommunisti­ska regim. Hur som helst handlar det sannolikt om miljoner. De sanslösa utrensning­arna, invasionen av Tjeckoslov­akien och den långvariga ockupation­en av de baltiska länderna är bara en del av Sovjetunio­nens dystra historia.

I dag, då Ryssland åter förlitar sig på maktpoliti­k, hotar sina grannlände­r, och talar öppet om intressesf­ärer, är det särskilt misslyckat att ägna sig åt sovjetisk nostalgi. I det här läget är det närmast osmakligt av Ryssland att spela i CCCP-tröjor. Därför är det också svårt att avfärda det som bara ett mysigt sätt att hedra 75 år av rysk ishockey.

Det skulle tyvärr vara en överraskni­ng om det internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF reagerar på något vis. IIHF har redan förut visat sig fullständi­gt sakna politiskt kurage. Däremot får Ryssland inte spela i CCCPtröjor­na i OS i Peking. Ryssland är utestängt från OS på grund av en omfattande dopningssk­andal. Ryssland får delta, men inte under egen flagga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland