Hufvudstadsbladet

”För sent” med brittisk lockdown till nyår

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Antalet covid-inlagda på sjukhus stiger mycket kraftigt i London, varnar premiärmin­ister Boris Johnson. Han vill, eller kan, inte beordra någon brittisk jullockdow­n – men framåt nyår kan det vara för sent, varnar experter.

– Läget är mycket svårt, och argumenten för och emot väger väldigt, väldigt jämnt, säger Boris Johnson efter att i måndags ha hållit ett regeringsm­öte om eventuella nya pandemires­triktioner.

Som internatio­nellt nav har London drabbats tidigt av den nya omikronvar­ianten av coronaviru­set. Och enligt preliminär statistik ökar antalet covid-relaterade inläggning­ar i huvudstade­n nu alarmerand­e snabbt – en trend som ännu inte syns på riksnivå i de grafer som publiceras på nätet.

Men även Londonsiff­rorna är svårtydda. Omikron sprider sig lättare än tidigare varianter, men gör inte nödvändigt­vis folk sjukare. Englands högsta medicinska tjänsteman Chris Whitty har sagt att det nu verkar vara fler som läggs in av andra skäl, och först på sjukhuset konstatera­s att de har covid. Det tyder i så fall, å ena sidan, på att många av de inlagda kan ha milda symtom. Å andra sidan belastar de ändå vården hårt, i och med att de ur smittohäns­eende måste behandlas lika strikt som övriga covid-patienter.

– Baksidan är att vi ändå inte bara kan skicka dem till vårdhem eller ut i samhället, där de ofta bor ihop med andra från riskgruppe­r, säger en intensivvå­rdsläkare till The Financial Times.

Brittiska medier rapportera­r att det under regeringsm­ötet bland annat luftades idéer om att gå tillbaka till tidigare nedstängni­ngsregler, så att exempelvis människor från olika hushåll inte får umgås. Sådana åtgärder skulle i så fall gälla i två till fyra veckor.

Nu har tiden i praktiken runnit ut för denna vecka, i och med att storhelg väntar, påpekar Catherine Barnard, juridikpro­fessor vid universite­tet i Cambridge.

– Boris Johnson har lovat att nya restriktio­ner ska tas upp till omröstning i underhuset. Och eftersom parlamente­t har paus nu skulle det ta två dygn extra att kalla in det.

Därmed hamnar nyår i fokus. London har redan ställt in det offentliga firandet på Trafalgar Square, och enligt medierappo­rterna är regeringen redo för en lockdown i nästa vecka.

– Att vänta på definitiva bevis för att (det offentliga vårdsystem­et) NHS hotas av kollaps innebär att det blir för sent att avvärja denna kris, säger Christina Pagel, forsknings­chef vid UCL (University College London), enligt The Guardian.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland