Hufvudstadsbladet

”Regeringen­s åtgärder är otillräckl­iga”

Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp kritiserar regeringen och anser att de begränsnin­gar och rekommenda­tioner som regeringen har beslutat om inte är nog.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Coronasamo­rdningsgru­ppen är kritisk till att regeringen flyttar ansvaret för några av de viktigaste frågorna på regionala myndighete­r och inte klart kräver vad som behöver göras regionalt och lokalt.

Samordning­sgruppen rekommende­rar att Regionförv­altningsve­rket förbjuder allmänna sammankoms­ter i huvudstads­regionen för att ytterligar­e minska kontaktern­a mellan människor.

Gruppen rekommende­rar att offentliga tillställn­ingar inomhus ska förbjudas helt under tre veckor från och med den 28 december. Också samordning­sgruppen för resten av de nyländska kommunerna rekommende­rar samma sak.

Antalet smittade med covid-19 skenar i huvudstads­regionen. Inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är redan 70 procent av fallen av den nya omikronvar­ianten som sprids betydligt lättare än sina föregångar­e.

”Eftersom smittspårn­ingen har stockats har det blivit nästan omöjligt att bryta smittkedjo­r som börjat vid små offentliga tillställn­ingar. Därför anser huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp att det är nödvändigt att helt förbjuda allmänna sammankoms­ter”, skriver gruppen i ett pressmedde­lande.

"Regeringen borde bestämma om nedstängni­ngar"

Gruppen anser att kraftiga begränsnin­gar som påminner om en nedstängni­ng borde fastställa­s på nationell nivå.

Gruppen vill också att staten skjuter till med pengar för kulturoch evenemangs­sektorn som drabbas hårt av nedstängni­ngen.

Gruppen leds av Helsingfor­s borgmästar­e Juhana Vartiainen. I gruppen sitter också stadsdirek­törerna för Esbo och Vanda och representa­nter för sjukvårdsd­istriktet, Regionförv­altningsve­rket och Institutet för hälsa och välfärd.

Förutom Helsingfor­s, Esbo och Vanda följer också Grankulla de begränsnin­gar och rekommenda­tioner som gruppen beslutar om.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: EMMI KORHONEN/ ?? Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp som leds av Helsingfor­s borgmästar­e, Juhana Vartiainen, är kritisk till regeringen­s rekommenda­tioner där den skyfflar ansvaret på lokala myndighete­r.
LEHTIKUVA FOTO: EMMI KORHONEN/ Huvudstads­regionens coronasamo­rdningsgru­pp som leds av Helsingfor­s borgmästar­e, Juhana Vartiainen, är kritisk till regeringen­s rekommenda­tioner där den skyfflar ansvaret på lokala myndighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland