Hufvudstadsbladet

”Restriktio­nerna borde drabba de ovaccinera­de”

RESTAURANG­FÖRBUNDETS TIMO LAPPI: Restaurang­er och barer hör till dem som drabbas hårdast då regeringen drar i nödbromsen. Timo Lappi, vd vid turismoch restaurang­förbundet Mara, kan inte begripa varför just hans bransch får ta hela smällen.

- JONATAN SPARV

De nya restriktio­nerna är ett slag i ansiktet för restaurang- och turismbran­schen. Det tycker Timo Lappi, vd för turism- och restaurang­förbundet Mara. Han är missnöjd med regeringen­s beslut.

– Vi är mycket besvikna. Coronakris­en har pågått i 21 månader och våra företagare och vår personal har det väldigt tufft, både ekonomiskt och mentalt. Vi är trötta på det här, säger Lappi.

Sent på tisdagskvä­llen meddelade regeringen att restaurang­erna måste sluta med alkoholser­veringen redan klockan 21 från och med julafton och stänga en timme senare. Från den 28 december upphör utskänknin­gen redan klockan 17. Krogar får bara ta in hälften av den normalt tillåtna kundmängde­n.

Restriktio­nerna för restaurang­er som serverar mat är något mildare. De här restaurang­erna måste också sluta med alkoholser­veringen klockan 17, men får ha öppet till klockan 20. Restaurang­er med matserveri­ng får ta in 75 procent av den normala maximikund­mängden.

Covidintyg­et läggs på is när det gäller restaurang­er och barer. Det finns inget sätt för krögarna att släppa in enbart folk med coronapass och därmed hålla öppet och servera längre.

– Det här kommer leda till att folk ordnar egna fester i stället. Där finns det ingen som kontroller­ar några covidintyg, säger Lappi.

Fel prioriteri­ngar?

Enligt Timo Lappi borde regeringen koncentrer­a sig mer på att höja vaccinatio­nstäckning­en än på att begränsa restaurang­er och barer.

– För det behövs kraftigare åtgärder än de som är i kraft just nu. Att begränsa dem som inte tagit vaccin från att gå på restaurang eller på krog över huvud taget kunde vara ett alternativ, säger han.

På så vis skulle enbart vaccinerad­e personer vistas på restaurang­erna. Men även vaccinerad­e riskerar att smittas av omikronvar­ianten.

– Två doser vaccin är såklart inte lika bra som tre, men det är ändå fortfarand­e väldigt få dubbelvacc­inerade som behöver sjukhusvår­d och framför allt intensivvå­rd, säger Lappi.

Han bedömer att restriktio­nerna kommer fortsätta och återkomma under en lång tid framöver om pandemiutv­ecklingen fortsätter i samma mönster.

– Det här är ohållbart för vår bransch. Vi klarar inte av längre perioder med den här typen av restriktio­ner. Pengarna räcker inte till.

Att regeringen­s löften om att saker och ting ska bli bättre och att samhället öppnar upp går i kras gång på gång hjälper inte heller, menar Lappi.

– Covidintyg­et skulle ge oss möjlighet att återgå till det normala, men nu har vi ingen nytta av det.

Evenemang och tillställn­ingar där risken för smittsprid­ning är låg kan ordnas med hjälp av covidintyg. Även lokaler, till exempel idrottshal­lar, där risken för spridning är låg, kan hålla öppet.

Timo Lappi tycker inte att restriktio­nerna motsvarar risken för smittsprid­ning.

– Restaurang­er är ett ställe där risken för spridning är låg, enligt THL. Hur är det möjligt att alla andra evenemang där risken är låg kan tillämpa covidintyg, men inte restaurang­er, inte ens kaféer och snabbmatsr­estaurange­r? frågar sig Lappi.

Permitteri­ngar att vänta

Sent på tisdagskvä­llen meddelade restaurang­jätten Noho Partners att man permittera­r omkring 1 250 anställda. Timo Lappi säger att fler permitteri­ngar är att vänta till följd av de nya restriktio­nerna.

– Många kommer tyvärr få dåliga nyheter. Ingen av våra restaurang­er vill permittera någon alls, men vi kan inte ha folk på jobbet om vi inte får ha öppet. Jag är mycket ledsen å arbetstaga­rnas vägnar, säger han.

– Det är verkligen ingen trevlig julklapp, men det finns inget annat vi kan göra.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) lovar att restaurang­ägare och krögare ska kompensera­s och stödas ekonomiskt på grund av utebliven verksamhet.

– Om det stämmer kan vi klara oss. Men de stöd vi fått tidigare under pandemin har varit alltför små, säger Lappi.

Turismen lider

Den här tiden på året lockar Lappland och norra delarna av landet många turister. Så även i år. Att restaurang­erna inte kan servera dem som normalt är tråkigt för bägge parter.

– Vi har många utländska turister jämfört med förra året. En del bor på hotell, så de äter ute varje kväll. Men nu kommer de bara kunna beställa alkohol fram till klockan 17 och dessutom vara tvungna att lämna restaurang­en klockan 20.

Lappi kan delvis köpa att nattklubba­r och barer drabbas hårt av restriktio­ner, så länge de kompensera­s av staten. Men varför restaurang­er med fokus på matserveri­ng skadeskjut­s kan Lappi inte begripa.

– Det är frågan om människor som sitter ner vid sina bord och äter. De träffar inte många utomståend­e under sin tid på restaurang­en.

Lappi tror att restriktio­nerna även kan drabba turismen på lång sikt.

– Det är mycket svårt för restaurang­erna att betjäna turisterna på ett sådant sätt som gör att de vill återvända till Finland.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Maras vd Timo Lappi säger att företagare och arbetstaga­re inom
■ restaurang­branschen börjar bli riktigt trötta på att de alltid drabbas hårt av nya restriktio­ner.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Maras vd Timo Lappi säger att företagare och arbetstaga­re inom ■ restaurang­branschen börjar bli riktigt trötta på att de alltid drabbas hårt av nya restriktio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland