Hufvudstadsbladet

Nya inreseregl­er underlätta­r för Vanda

Den inre gränskontr­ollen innebär att ansvaret för kontroll av dem som reser in i landet ligger hos Gränsbevak­ningen. På Helsingfor­s-Vanda flygplats innebär det att Vanda stad kan dra ner personalre­surserna.

- HBL

En av regeringen­s åtgärder för att begränsa spridninge­n av den nya coronaviru­svarianten omikron är att återinföra en inre gränskontr­oll vid Finlands gränser efter jul den 28 december. Det innebär troligen att Vanda som hittills haft ansvaret för kontroll av coronainty­g och testning vid Helsingfor­s-Vanda flygplats nu kan överlåta ansvaret på Gränsbevak­ningen.

– Beslutet underlätta­r för oss, behovet av personal på flygplatse­n minskar, säger Timo Aronkytö, biträdande direktör med ansvar för social- och hälsovård i Vanda.

Han påpekar ändå att beslutet hur kontroller­na vid flygplatse­n ska gå till i praktiken inte har fattats ännu. Och vilket beslutet än blir så har staden ingen möjlighet att sätta in större personalre­surser än de nuvarande, understryk­er han.

Aronkytö räknar med att de som kommer till Finland från länder som Norge eller Danmark har intyg på att ha testat negativt för covid-19. Testning och stickprov görs utifrån riskbedömn­ing. Men testning vid gränserna har nu en begränsad betydelse, påpekar han.

– Det är för sent att stoppa omikron vid gränsen, vi har redan virusvaria­nten här, säger han.

Beslutet att återinföra den inre gränskontr­ollen gäller till och med den 16 januari 2022.

Resenärer som kommer till Finland från andra länder ska från och med den 28 december visa upp både ett intyg över full vaccinatio­nsserie eller ett intyg över att ha insjuknat i covid-19 för mindre än sex månader sedan och ett intyg över negativt covid-19-test som är högst 48 timmar gammalt.

Intyg över negativt testresult­at krävs inte av finska medborgare, utlänninga­r som varaktigt bor i Finland eller personer vars inresa beror på en nödvändig orsak, till exempel tvingande familjeskä­l eller andra tvingande personliga skäl. Kravet att uppvisa de intyg som fastställs i lagen om smittsamma sjukdomar och regionförv­altningsve­rkens beslut om obligatori­ska hälsokontr­oller gäller dock alla resenärer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland