Hufvudstadsbladet

WHO varnar Europa: Smittostor­m på väg

Världshäls­oorganisat­ionen WHO uppmanar europeiska regeringar att förbereda sig för en betydande ökning av covid-19 på grund av coronaviru­sets omikronvar­iant. – Vi ser en ny storm komma, säger WHO:s Europachef Hans Kluge.

- TT-AP

Omikron har upptäckts i 38 europeiska länder och är den dominerand­e virusvaria­nten i Storbritan­nien, Danmark och Portugal.

– Inom några veckor kommer omikron att dominera i fler länder i regionen, och ta redan ansträngda sjukhus allt närmare bristnings­gränsen, sade WHO:s Europachef Hans Kluge på en pressträff i Wien på tisdagen.

Förra veckan dog 27 000 människor med covid-19 i Europa och 2,6 miljoner smittofall noterades. Enligt Kluge är det 40 procent fler fall än under samma period förra året.

– Omfattning­en av nya fall av covid-19 kan leda till fler sjukhusinl­äggningar och stora störningar för vården och andra samhällskr­itiska tjänster, säger han.

Sprids snabbt

89 procent av alla med bekräftad omikronsmi­tta i Europa har rapportera­t in symtom som liknar andra varianter av sars-cov-2-viruset, som hosta, rinnig näsa och feber. Smittsprid­ningen har varit störst i åldersgrup­pen 20–30 år.

Mycket är fortfarand­e oklart när det gäller omikronvar­iantens effekter, men enligt Hans Kluge och flera andra ledande smittskydd­sexperter verkar varianten sprida sig i snabbare takt än sina föregångar­e. I länder där samhällssp­ridning av omikron finns har antalet fall ofta dubblerats på bara några dagar.

14 döda i Storbritan­nien

Frankrikes hälsominis­ter Olivier Véran varnar för att landet snart kan se upp till 100 000 nya smittofall dagligen, och att omikron kan vara den dominanta varianten i början av januari. Landet sällar sig från och med onsdagen till ledet av andra europeiska nationer som tilllåter vaccinerin­g av barn mellan 5 och 11 år.

I Storbritan­nien säger biträdande hälsominis­tern Gillian Keegan till Sky News att 129 omikronsmi­ttade vårdas på sjukhus, och att 14 personer smittade med varianten har avlidit.

Europeiska ledare bör fortsätta satsa på vaccinerin­g, införa ytterligar­e åtgärder för att minska smittan och förbereda samhällsvi­ktiga tjänster som sjukvård för nästa våg, rekommende­rar WHO-chefen.

 ?? FOTO: ANDREEA ALEXANDRU/AP/TT ?? WHO:s Europachef Hans Kluge varnar regionen för ökad smitta. Arkivbild.
■
FOTO: ANDREEA ALEXANDRU/AP/TT WHO:s Europachef Hans Kluge varnar regionen för ökad smitta. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland