Hufvudstadsbladet

Johnsons dilemma – vem läcker bilderna?

Aldrig har Boris Johnson suttit så här löst. Den brittiske premiärmin­isterns parti är fortfarand­e djupt splittrat om brexit. Befolkning­en är lika kluven kring pandemin. Och så miljonfråg­an: Vem är det som läcker festbilder från Downing Street?

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Boris Johnson har setts som osårbar. EU-utträdet, som fällde företrädar­en Theresa May, drev han igenom utan att blinka. Och även om Storbritan­nien drabbades hårt av pandemin hejdade regeringen krisen genom tidiga nedstängni­ngar och snabbare vaccinerin­g än nästan alla andra länder.

Men nu har samma frågor kommit tillbaka, i en ”perfekt storm" som hotar Johnsons styre.

– Premiärmin­istern har verkligen haft en fruktansvä­rd månad, säger Catherine Barnard, juridikpro­fessor vid universite­tet i Cambridge, till TT.

Hon listar flera svåra motgångar. För det första fyllnadsva­let i North Shropshire, ett tidigare säkert mandat för Johnsons parti Tories – som nu gick till Liberaldem­okraterna.

För det andra David Frosts chockartad­e avgång. Frost var ministern som hade skött EU-utträdet. Men i sitt avgångsbre­v hänvisar han till att Storbritan­nien efter brexit nu är på väg i fel riktning. Frost tillhör den hårdföra sidan i de samtal med EU som fortsätter angående hur gränsfrågo­rna kring Nordirland ska hanteras. Mot den står en strömning i Tories som hellre kompromiss­ar för att få frågan ur världen.

I sitt brev visar Frost också tydligt sin libertaria­nska ådra. Den går ut på att staten ska ha en minimal roll i det mesta, inklusive pandemin. Samhället måste ”lära sig leva med covid”, och undvika ”tvångsåtgä­rder”, skriver han.

Och det tredje stora spöket för Johnson är just covid-19, där premiärmin­istern ironiskt nog blivit sin egen värsta fiende. Inte nog med att han retar upp hårdföra Tories som Frost när han nu säger att nya nedstängni­ngar kan behövas för att hantera omikronvar­ianten. Det yttrade sig i form av att nästan 100 av Tory-ledamötern­a röstade emot regeringen om de senaste restriktio­nerna – ett ovanligt stort uppror i underhuset i London.

Vin och ost

Johnsons pandemistä­llning undergrävs också av en stadig ström läckor, däribland bilder och videor, som tyder på att makthögkva­rteret Downing Street i London internt verkar ha struntat i reglerna.

Den senaste bilden publicerad­es häromdagen i The Guardian, från en vacker vårdag förra året. Premiärmin­istern har cirka 20 gäster i trädgården, på baksidan av det berömda huset 10 Downing Street. De umgås i grupper, dricker vin och äter ost.

Problemet är att vid den tiden krävde brittisk lag att umgänge mellan olika hushåll begränsade­s till två personer åt gången utomhus. Med minst två meters avstånd.

Dominic Raab, vice premiärmin­ister, har försvarat bilden med att residenset också är en arbetsplat­s, där andra regler gällde.

– Det hade hållits möten hela dagen, och liksom på andra håll kanske man då tar ett glas efteråt, sade Raab i ITV:s morgonnyhe­ter.

Bilden är tagen snett ovanifrån, genom ett fönster i grannfasti­gheten 11 Downing Street – där finansmini­ster Rishi Sunak bor och arbetar. Men han och hans medarbetar­e svär sig fria, och säger att det cirkulerar massor med folk i de lokalerna under arbetstid.

– De säger att det rummet är olåst, vem som helst har kunnat gå in där och ta bilden, berättar Catherine Barnard.

"Vart leder det?"

Tidigare har material läckts som tyder på att det hölls julfester på Downing Street då sådana var strikt förbjudna förra året. Men frågan om vem som står premiärmin­istern så nära att hen har tillgång till dylikt material, och samtidigt vill honom så illa att det sprids, förblir obesvarad, säger Barnard.

– Ingen vet. Men det är det som är miljonfråg­an: Varifrån kommer detta, och vart leder det?

Premiärmin­istern har i underhuset avfärdat alla anklagelse­r, och sagt att han bara hållit arbetsmöte­n i enlighet med reglerna. Och därmed kan han stå och falla med denna fråga.

– Om Boris Johnson visar sig ha ljugit i parlamente­t är det normalt något som leder till avgång.

 ?? FOTO: ADRIAN DENNIS/AP/TT ?? ■
Tuffa tider för Boris Johnson. Bild från presskonfe­rens på Downing Street tidigare i december.
FOTO: ADRIAN DENNIS/AP/TT ■ Tuffa tider för Boris Johnson. Bild från presskonfe­rens på Downing Street tidigare i december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland