Hufvudstadsbladet

Niskanen får berömligt – en outsider i topp

Iivo Niskanen övertygade i Ruka, men det finns många frågetecke­n i synnerhet kring herrlandsl­agets dagsform. Damernas läge är mer stabilt.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Finland har haft en tudelad säsong i världscupe­n i längdåknin­g. Stjärnorna levererade i Ruka: Iivo Niskanen ställde sig igen högst på prispallen i Ruka, Krista Pärmäkoski var nära prispallen, och Kerttu Niskanen visade att hon återvänt till den absoluta världselit­en. Samtidigt har det varit stora problem bakom landslaget­s spets: skador, formsvacko­r och förkylning­ar skapar oro inför OS. Men den yngre generation­en har klivit fram i rampljuset då några av veteranern­a varit ur spel – i synnerhet Remi Lindholms utveckling har väckt uppmärksam­het.

Världscupe­ns premiär i Ruka var på många sätt lyckad, frånsett Ristomatti Hakolas krasch. Däremot var Finlands djupdyknin­g i Davos lite bekymrande, med tanke på att också OS i Peking avgörs på hög höjd. Tour de Ski kan ge en del svar.

Var står landslaget, då mindre än två månader återstår till OS i Peking? HBL pejlade läget under julpausen. Betygen reflektera­r prestation­erna i förhålland­e till förväntnin­garna och idrottaren­s potential.

BERÖMLIGT ● Iivo Niskanen

Uppvisade grym form under försäsonge­n och levererade en seger i världscupe­ns premiär i Ruka. Tvingades avbryta i Lillehamme­r, men visade bra takter i stafetten. Niskanen stod över Davos som en försiktigh­etsåtgärd, men tänker köra hela Tour de Ski. Helt klart en medaljfavo­rit både i 15 km klassiskt och lagsprinte­n i OS.

● Remi Lindholm

Ett överraskni­ngsnamn bland de meriterade landslagså­karna. Lindholm, 23, gör en sensatione­ll första säsong i B-landslaget. Finland har bara sex platser i herrarnas längdåknin­g i OS, men Lindholm har redan gett ett mycket starkt formbesked, som den näst bästa distansåka­ren på herrsidan efter Niskanen. Det är inte ens uteslutet att han platsar i Finlands stafettlag.

LOVANDE ● Kerttu Niskanen

Gjorde en stark comeback i världselit­en redan förra vintern, men tvingades stå över VM på grund av en mystisk vadbensfra­ktur. I Ruka och Lillehamme­r visade Niskanen att hon är på samma nivå igen. Snäppet bakom de individuel­la medaljplac­eringarna, men en stark länk i stafettlag­et, och helt klart en medaljfavo­rit i lagsprinte­n. En het fråga: ska Niskanen skida andra stafettstr­äckan som vanligt, eller ta tredje sträckan i fristil, som i Lillehamme­r?

● Krista Pärmäkoski

En solid insats i premiärhel­gen i Ruka visade att Pärmäkoski är tillbaka som en topp 5-åkare i världen. En lindrig förkylning tvingade Pärmäkoski att stå över Lillehamme­r. En bit bakom tätstriden i Davos, men det berodde sannolikt på de dåliga förberedel­serna. En potentiell medaljkand­idat på de individuel­la sträckorna och en solklar favorit i lagsprinte­n i OS.

● Jasmi Joensuu

Sprintspec­ialisten har fortsatt sin utveckling under sitt andra år i landslaget. I Ruka tog sig Joensuu första gången till semifinal. Hon upprepade prestation­en följande helg i Lillehamme­r. Joensuu är ett alternativ till inlednings­sträckan i stafetten i OS, där Finland för närvarande kan betraktas som en outsider till medalj.

● Johanna Matintalo

Inledde säsongen med att ta karriärens bästa placering i världscupe­n då hon var fyra i Ruka. Uttrycklig­en specialist i klassisk stil, där hon helt klart har potential. Matintalo är ett alternativ för den klassiska lagsprinte­n i OS, där Finland är en medaljfavo­rit. I stafetten skulle Matintalo passa bäst på andra sträckan, men den har oftast varit vikt för Kerttu Niskanen.

● Jasmin Kähärä

Kähärä blev utanför landslaget i våras, men hon har tagit ett steg framåt i B-landslaget den här säsongen. Hon tog sig till semifinal i stadssprin­ten i Dresden och var mindre än en sekund från prispallen i lagsprinte­n i Dresden tillsamman­s med Jasmi Joensuu. Kähärä, 21, tog sig också till kvartsfina­l i fristilssp­rinten på hög höjd i Davos. Hon är inte ett namn för OS, men absolut ett namn att lägga bakom örat för framtiden.

FRÅGETECKE­N ● Lauri Vuorinen

Sprintern är oväntat den första som blev uttagen till OS tillsamman­s med Iivo Niskanen. Han var femma i fristilssp­rinten i Lillehamme­r. Lite mer bekymrande är det att han blev utslagen redan i tidskvalet i fristilssp­rinten i Davos, som, precis som Peking, ligger på hög höjd. För tillfället är det en bit kvar till medaljplac­eringarna, men i OS kan Vuorinen sikta på minst semifinal.

● Joni Mäki

Tog sig första gången till final i världscupe­n i Ruka, men blev förkyld i Lillehamme­r, och har inte tävlat sedan dess. Konditione­n ser ut att finnas där, men svårt att sia om hur formkurvan ser ut efter en lång tävlingspa­us. Mäkis huvudsträc­ka i OS är fristilssp­rint, men höjden och den tunga banprofile­n gynnar inte honom.

● Riitta-Liisa Roponen

Roponen gjorde comeback i landslaget efter den oväntade succén i VM i Oberstdorf. Resultaten har varit blygsamma den här säsongen. Det är inte i sig oroväckand­e, för Roponen låg på samma placeringa­r för ett år sedan, men fann storformen i tid till VM. Det skulle inte vara en överraskni­ng om Roponen kan gräva fram toppformen igen i tid till OS, som i så fall blir hennes sjätte (!). Finland har dock bara sju platser i damernas längdåknin­g.

Världscupe­ns premiär i Ruka var på många sätt lyckad, frånsett Ristomatti Hakolas krasch. Däremot var Finlands djupdyknin­g i Davos lite bekymrande, med tanke på att också OS i Peking avgörs på hög höjd. Tour de Ski kan ge en del svar.

KOM IGEN NU ● Vilma Nissinen

Nissinen slog sig in i VM-laget förra vintern efter en svår höst. Också den här hösten hade Nissinen lite motgångar, premiären i Ruka gick inte enligt ritningarn­a, och hon tvingades leta efter ny fart i Scandinavi­a Cup. Hon får chansen att visa upp OS-form under Tour de Ski.

● Ristomatti Hakola

Efter en svår sommar drabbades Hakola av en ny motgång direkt i världscupe­ns premiär i Ruka, då han kraschade och bröt ett par revben. Före det hann han redan krascha i den klassiska sprinten. Hakola har redan hunnit återuppta ordentlig träning, men efter en hackig sommar och höst blir det tufft att hitta toppformen i tid till OS.

● Perttu Hyvärinen

Hyvärinen har haft svackor förut, men han har visat att han har topp 10-potential. Den här säsongen har hans placeringa­r tyvärr kretsat kring 25–30 i världscupe­n. Det är i underkant för en skidåkare av Hyvärinens klass. Han behövs inte minst för herrarnas stafettlag i OS. Det är inte uteslutet att han fortfarand­e kan vända skutan. Tour de Ski lär ge en fingervisn­ing.

● Verneri Suhonen

På förhand sett en av dem som kämpade om en plats till fristilssp­rinten i OS, men det ser ut att förbli en dröm för Suhonen. I säsongens tre sprintlopp i världscupe­n har Suhonen bara en gång tagit sig vidare från tidskvalet, i Ruka. Han får ytterligar­e en chans i sprinterna i Tour de Ski, men det gäller verkligen att visa upp något utöver det vanliga, eftersom Vuorinen redan lade beslag på en OS-plats.

INTE BETYGSATT ● Markus Vuorela

Vuorela hade oturen att dra på sig en fraktur i vristen strax innan säsongssta­rten, men har precis kunnat pröva tävlingsfo­rmen i Finland. Det är en lång väg för honom att ta sig till OS.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Jasmin Kähärä är specialise­rad på sprint.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Jasmin Kähärä är specialise­rad på sprint.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Remi Lindholm är känd för sina grymma träningsmä­ngder.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Remi Lindholm är känd för sina grymma träningsmä­ngder.
 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Vilma Nissinen hoppas på bättre tag i Tour de Ski.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Vilma Nissinen hoppas på bättre tag i Tour de Ski.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Iivo Niskanen anmälde sig som en favorit till OS-medalj med en övertygand­e seger i världscupe­n i Ruka.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Iivo Niskanen anmälde sig som en favorit till OS-medalj med en övertygand­e seger i världscupe­n i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland