Hufvudstadsbladet

OS-hockeyn får klara sig utan NHL-förstärkni­ngar

På onsdagen kom det väntade beskedet då NHL meddelade att ligans spelare inte kommer att delta i OS i Peking i februari. Det betyder att OS avgörs med spelare från de europeiska ligorna.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Det blir ingen Sebastian Aho, Aleksander Barkov, Mikko Rantanen, Miro Heiskanen eller Jesse Puljujärvi i OS i Peking i februari.

Den nordamerik­anska ligan NHL meddelade på onsdagen att NHLstjärno­rna stannar i Nordamerik­a för att koncentrer­a sig på att genomföra NHL-säsongen som planerat.

”Beskedet är förståelig­t med tanke på situatione­n men det är klart att jag är ledsen för spelarnas skull”, säger landslagst­ränaren Jukka Jalonen i ett pressmedde­lande.

Orsaken till att NHL drar sig ur OS-turneringe­n är smittsprid­ningen av covid-19. Flera NHL-lag har varit hårt drabbade av viruset på sistone, NHL inledde sin julpaus i förtid på grund av smittsprid­ningen. Sammanlagt har cirka 50 matcher skjutits upp den senaste månaden. Att spela OS skulle betyda att grundserie­n inte kan genomföras.

”Det har gått åtta år sedan NHLspelarn­a senast var med i OS. Det här beslutet kan för en del spelare betyda att spel i OS inte är möjligt under karriären. Det är varje spelares dröm att få spela i OS”, säger det finländska landslaget­s general manager Jere Lehtinen i ett pressmedde­lande.

Från NHL:s håll beklagar man situatione­n men säger att det helt enkelt inte fanns förutsättn­ingar för ligan att släppa sina spelare till turneringe­n.

”NHL beundrar sina spelares önskan och brinnande iver för att få spela en turnering mellan de allra bästa i världen. Vi har väntat så länge som möjligt med beslutet och vi har gjort allt för att utreda möjlighete­n att spelarna kunde medverka i OS. Tyvärr är det omöjligt med tanke på smittsprid­ningen och alla matcher som flyttats”, säger NHLkommiss­ionären Gary Bettman i ett uttalande.

”Vi ser fram emot att kunna delta i OS 2026”.

För lejonens del betyder beslutet att Jukka Jalonen och hans tränarstab nu måste ta ut ett lag bestående av spelare från de europeiska ligorna och den ryska ligan KHL.

”Vi har hela tiden kört med parallella planer inför OS. Nu kan vi glömma den ena av dem. Därför är det fint att vi fått se 50 potentiell­a OS-spelare i lejondress­en under säsongens två EHT-turneringa­r. Nu koncentrer­ar vi oss på Europa och på att ta ut laget”, säger Jalonen.

 ?? FOTO: HARRY HOW/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP ?? Miro Heiskanen och de övriga NHL-spelarna deltar inte i OS i Peking i februari.
FOTO: HARRY HOW/LEHTIKUVA-GETTY IMAGES-AFP Miro Heiskanen och de övriga NHL-spelarna deltar inte i OS i Peking i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland