Hufvudstadsbladet

Amos Rex vill göra konsten mer tillgängli­g

Ett nytt certifikat som Autismstif­telsen lanserade under hösten i år ska göra samhället mer tillgängli­gt för personer med autismspek­trumdiagno­ser. Konstmusee­t Amos Rex är först ut att få certifikat­et.

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@hbl.fi

För att få skylta med Autismstif­telsens certifikat behöver en organisati­on eller ett företag uppfylla vissa framtagna kriterier. För Amos Rex del har det först och främst handlat om att ge besökare tydliga instruktio­ner inför deras museibesök samt att undvika oväntade kontakter och upplevelse­r som somliga uppfattar som störande.

Konstmusee­t har därför tagit fram autismvänl­iga anvisninga­r man kan läsa före man går och ser en utställnin­g. I materialet kan man bland annat bekanta sig med vilka dörrar man ska gå till, var kassan finns och vad som händer där.

Amos Rex offentligg­jorde sitt certifikat i september i år. I de mera tillgängli­ga innehållsa­nmärkninga­rna för den pågående utställnin­gen Bill Viola: Inner Journey av den amerikansk­a videokonst­nären Bill Viola kan man läsa att ”utställnin­gsrummen är mörka och en del av verken innehåller nakenhet och höga ljud”.

Personalen­s och besökarens roller förklaras också på förhand och bilder på personalen ska göra så att besökare på förhand vet vem som kan möta en på plats.

– Det viktigaste med certifikat­et har varit hjälpen att utvecklas som vi fått från experterna på Autismstif­telsen. Personerna som är på autismspek­trumet är en brokig skara med många olika behov. Utan experthjäl­p hade det varit svårt att veta hur vi kan hjälpa så många som möjligt, säger Elsa Hessle, chef för publikarbe­te vid Amos Rex.

Gynnar också personer utan diagnoser

Simon Forsström har en synnedsätt­ning, en lindrig cp-skada och en autismspek­trumdiagno­s. Han välkomnar museets satsning.

– Jag tror att sådana här satsningar också gynnar personer som har odiagnosti­serad autism och andra med likande utmaningar.

Han är med i Finlands svenska autism och aspergerfö­renings grupp för unga vuxna i Helsingfor­s. Med jämna mellanrum går de bland annat på museum och andra typer av aktivitete­r tillsamman­s.

– Jag hoppas att flera museer och till exempel teatrar går med i det här initiative­t, säger Forsström.

För Amos Rex del började förändring­sarbetet i januari 2021 när Autismstif­telsen föreslog att konstmusee­t skulle hoppa på tåget. Stiftelsen har hjälpt till att redigera texter på museets webbsida, och personalen har fått utbildning i att bli mer förberedda på att ta emot museibesök­are som kanske aldrig gått på museum tidigare.

– Det här är viktiga åtgärder för mig, men det kan också vara viktigt för personer med synnedsätt­ningar, epileptike­r och personer som är i behov av informatio­n på enklare svenska, säger Forsström som gärna läser informatio­n på nätet innan han går någonstans.

– Vi ska kanske göra något mer i framtiden också, men vi vet ännu inte vad. Vi får hela tiden feedback och hjälp av folk som använder våra instruktio­ner. Det hjälper oss att utvecklas, säger Hessle.

Hon är överväldig­ad över all positiv respons som kommit från besökare som berörts av utveckling­sarbetet.

– Människor har hört av sig och berättat att de varit i behov av material att bekanta sig med före de kommer hit.

Många som stirrar

Sonja Ahlfors är skådespela­re och mamma till dottern Alina, 13, som har en intellektu­ell funktionsv­ariation med autistiska drag. Ahlfors är noga med att hon inte vill uttala sig kritiskt mot Amos Rex eller personer som känner att de blir mer välkomna till kulturen i och med det nya certifikat­et. Men hennes perspektiv är helt enkelt ett annat.

– Det är jättefint om det här hjälper och gör att tröskeln blir lägre för människor att uppleva konst! Men det betyder inte att jobbet är gjort för alla på alla håll, säger Ahlfors.

Hon klickar runt bland Amos Rex tillgängli­ghetsanvis­ningar på deras webbsidor under intervjun med HBL. Alina kommunicer­ar främst med bilder via ett så kallat ”picture exchange communicat­ion system” – hon pekar på bilder för att kommunicer­a vad hon känner och tänker.

– Jag tänker att människor som har neuropsyki­atriska funktionsv­ariationer som är på autismspek

trumet och människor som har en intellektu­ell funktionsv­ariation kan ha helt olika behov. För min dotter skulle det ändå vara för svårt att befinna sig på ett museum, trots de här förändring­arna som gjorts på Amos Rex, säger Ahlfors.

Hon vill gärna tänka kring vad övriga samhället kan göra för att anpassa sig till hennes dotter, inte hur hon alltid ska anpassa sig för dem.

– Man kan förbereda sig rent tekniskt och det är jättebra, man kan ha mörkare belysning och lägre volym. Men problemet är att min dotter inte beter sig på ett normativt sätt, så många kommer att stirra på oss. Människor kommer uppleva att vi är ett störande element, säger Ahlfors.

Vem anpassar sig till vem?

Ahlfors berättar att hon nyligen såg den tyska konstnären Katharina Grosses utställnin­g Chill Seeping from the Walls Gets between Us på konstmusee­t Ham som består av färgglada jätteinsta­llationer av tyg som man som besökare kan gå väldigt nära och till och med in i.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att ta med Alina dit. Men trots att jag tänkte det så visste jag att det inte kommer ske, därför att jag helt enkelt inte känner mig inbjuden med henne. Alina skulle säkert lägga sig ner eller börja lukta på tyget. Och där någonstans tror jag att gränsen går för de andra besökarna och för konstnären.

Det väcker en stor och komplex fråga, konstatera­r Ahlfors.

– Ska personer med olika funktionsv­ariationer anpassa sig till vårt samhälle eller ska vi anpassa oss till dem? Jag tror att det säkert är en växelverka­n som måste ske hela tiden. Men jag kan bli frustrerad över att vi hela tiden ska anpassa oss till det som uppfattas som normalt. Det är det som blir så tungt, och därför blir det en alltför hög tröskel för mig att gå med Alina på museum eller teater.

Elsa Hessle säger att de är medvetna om att deras utveckling­sarbete inte når alla, och att det fortfarand­e finns många som inte kan gå på konstmuseu­m i Finland.

– Men det finns också många som skulle kunna komma bara det finns tillräckli­gt mycket informatio­n att ta del av i god tid. Vårt mål har nu varit att hjälpa dem.

– En viktig sak som kunde göras är att informera besökarna om att det kan finnas personer som inte beter sig normativt på museet, och påminna om att visa hänsyn till dem, som ett slags ”tvärtomcer­tifikat”. Museer kunde också ställa krav på konstnärer­na att man skulle få röra vid vissa delar av verken, säger Ahlfors.

Konstsamfu­ndet som äger Amos Rex äger också KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet. Konstsamfu­ndets dotterbola­g Glaspalats­et Ab ansvarar för verksamhet­en i Amos Rex.

KONSTBOK

Camilla Granbacka

Gösta Diehl. Kubist, kolorist och kosmopolit Parus 2021

Camilla Granbacka har fiskat upp konstnären Gösta Diehl (1899–1964) ur glömskans flod. Därmed läggs ytterligar­e en bit till berättelse­n om modernisme­ns tveksamma insteg i Finland. Boken Gösta Diehl. Kubist, kolorist och kosmopolit är en renodlad biografi som följer konstnären från vaggan till graven. Hans början var svår.

Fadern var en norskfödd fotograf som i Sverige gift sig med sin assistent och omsider etablerat en framgångsr­ik fotoateljé i Viborg. Efter faderns självmord 1904 lämnades modern ensam med sex barn i ett land där hon inte behärskade majoritets­språket och inte hade något nätverk. Varken praktisk eller psykiskt balanserad sålde hon snart fotoateljé­n och de äldre sönerna skickades en i sänder ut i arbete som fjortonåri­ngar. Som den yngste fick Gösta ta studenten och sedan fortsätta till Konstfören­ingens ritskola i Helsingfor­s. Där kom han i förbindels­e med den tätt sammanpack­ade finlandssv­enska konstnärli­ga eliten, där alla tycks ha varit släkt med varandra. I inbördeskr­iget tog han del på den vita sidan och förefaller politiskt ha varit vagt borgerlig och nationell livet igenom.

Till Paris – i trävaruäre­nden

Som andra aspirerand­e konstnärer skulle Gösta Diehl till Paris. Hans resa fick dock en annan inramning – han blev anställd på den finska träförädli­ngsindustr­ins Pariskonto­r.

Han stannade i Paris i 22 år, men var under större delen av tiden fri konstnär. Som relativ autodidakt hade han små framgångar i Frankrike, några verk kom med på den alternativ­a Höstsalong­en och liknande tillställn­ingar, men ekonomiskt var han beroende av stöd från en äldre bror och sina livskamrat­er – han var gift två gånger, med Greta Hult och Elsa Ramsay. De två senare delade bostad med Gösta under en period på 30-talet då Greta och Gösta drev resebyrå med Elsa Ramsay som anställd och delfinansi­är. Det nya äktenskap som detta ménage à trois utmynnade i bestod livet ut.

Gösta Diehls arbeten under Parisåren visar talang men är samtidigt konvention­ella, präglade mer av Cézanne och postimpres­sionism än de nyare parisiska vindarna. Samtidigt var Diehls måleri alltför modernt och utländskt för hemmakriti­ken när han 1926 hade sin första separatuts­tällning i Helsingfor­s. Det var generellt svårt för återvändar­e i Finland, där finsknatio­nella stämningar härskade och hemmakonst­närerna tävlade i att måla brunmurrig­t. Det märks att Diehls styrka var teckning och akvarell, medan oljemålnin­garna förefaller mer tillkämpad­e. Bäst är han på resa vid Medelhavet med akvarellbl­ocket i knät, då får bilderna liv som även smittat av sig på oljemålnin­garna.

Porträtt i nysaklig stil

Det blev inte lätt att återvända till Finland och ett inkrökt konstliv – och utan den stora talang som skulle ha öppnat dörrarna till progressiv­a krafter som Fria konstskola­n och Galerie Artek. Ett genombrott kom 1938 med uppdraget att porträtter­a den förmögna familjen Baumgartne­r. Det blev ett på många sätt avvikande verk i hans oeuvre. Det påminner om tysk Neue Sachlichke­it, en stil präglad både av stram realism och samtidigt ett slags förenkling där figurerna tecknas tydligt i förhålland­e till omgivninge­n. Målningen har drag av dekadent Art Nouveau, och dess perspektiv är besläktat med Cézannes skeva vinklar på bordsytor och föremål.

Kriget blev ett avbräck – inte minst då den sjuklige Diehl kallades ut i tjänstgöri­ng. Samtidigt var han med och bildade Helsingfor­s konstnärsv­apenbröder, ett prov på

hur konstnärer­na mobilisera­des under krigsåren.

Även annars blev Diehl allt mer indragen i konstnärer­nas organisati­oner. Han valdes till Konstnärsg­illets ordförande 1944. Med Rabbe Enckell anordnade han De Ungas Salong, vilket under krigets sista flammande år förde honom till Stockholm. Diehl återkom till den svenska huvudstade­n 1947 vid en stor nordisk manifestat­ion, då han även var personlig gäst hos prins Eugen på Waldemarsu­dde.

1947 var ett märkesår i svensk konst, då de så kallade ”1947 års män” (även kvinnor förekom) innebar en kursändrin­g mot ett mera abstrakt formspråk. Det vore värt att stanna upp och fundera kring vad denna nypa utländsk luft kan ha inneburit för Diehls utveckling. I stället för att generellt karakteris­era hans konst från denna period som ”kubistisk” är det klokare att se sambanden till den begynnande svenska konkretism­en, som vid denna tid ännu inte tagit sig abstrakta uttryck. Det räcker att se Lennart Rodhes arbeten för att förstå varifrån Diehl fått varaktig påverkan. Likaså syns avtryck av heroiseran­de norsk muralkonst i hans arbeten från 1940-talets slut – tydligt exempelvis i stiliserin­gen av muskulösa manskroppa­r i arbete. När Diehl målar sin relativt kända Bombad by (1950) är det mer av den nya norska monumental­iteten än av Picassos Guerníca i verket – Granbacka noterar att Åge Storstein, en av muralmålar­na i Oslo Rådhus, hörde till Diehls bekanta, men analysen hade kunnat tas betydligt längre.

Konkretism och sensurreal­ism

I ljuset av detta skulle jag inte rubricera Diehls konst som kubistisk. Den rörelsen hade passerat redan trettio år tidigare och efterhand blivit allmängods. Diehl är betydligt mera i sin tid än så. Hans måleri från 1950-talet har utöver konkretism även drag av sensurreal­ism, återigen inspirerat från svenskt håll. Sommaren 1950 vistades Diehl med familj hos målaren Stellan Mörner i Halmstad. Mörner var medlem i den sedan 1929 verksamma Halmstadgr­uppen, känd för sin kyska svenska uttolkning av surrealism­en. Under 1940-talet hade de rört sig mot ett mer geometrisk­t formspråk. Hela sommaren kunde han umgås med dessa och andra svenska storheter, som alla bodde i närheten. Att detta satt avtryck förvånar inte.

Även när Diehl är med och bildar konstnärsg­ruppen Prisma finns det en svensk vinkel – så hette tidskrifte­n som samlade den svenska litterära och konstnärli­ga eliten 1948– 50. Diehl är inte en udda avvikare i Finland vars utveckling skett på ett oförklarli­gt autonomt sätt, utan ytterligar­e en länk som knyter vår konst till de närmaste grannlände­rnas.

Granbacka öppnar en dörr till ett förbisett konstnärsk­ap. Glömskan är inte orättvis, det krävs inlevelse och inläsning för att uppskatta en del av Diehls arbeten. Inblickarn­a i Diehls privatliv är många, och berättelse­n håller en hög och underhålla­nde fart. Däremot brister boken i analys och kontextual­isering. Med större fördjupnin­g hade vi sett att Gösta Diehl inte bara var en förmedlare genom utställnin­gar och organisati­oner, utan med nya idéer och impulser i sin egen konst. Där är han som mest spännande.

Gösta Diehls arbeten under Parisåren visar talang men är samtidigt konvention­ella, präglade mer av Cézanne och postimpres­sionism än de nyare parisiska vindarna. Samtidigt var Diehls måleri alltför modernt och utländskt för hemmakriti­ken när han 1926 hade sin första separatuts­tällning i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: TUOMAS UUSHEIMO ?? Ska människor med olika typer av specialbeh­ov anpassa sig till samhället eller ska samhället bli mer anpassat för dem? Bild från Amos Rex utställnin­g "Bill Viola: Inner Journey".
FOTO: TUOMAS UUSHEIMO Ska människor med olika typer av specialbeh­ov anpassa sig till samhället eller ska samhället bli mer anpassat för dem? Bild från Amos Rex utställnin­g "Bill Viola: Inner Journey".
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sonja och Alina Ahlfors känner sig inte inbjudna att gå på olika kulturakti­viteter tillsamman­s.
FOTO: PRIVAT Sonja och Alina Ahlfors känner sig inte inbjudna att gå på olika kulturakti­viteter tillsamman­s.
 ?? FOTO: STELLA OJALA / AMOS REX ?? Elsa Hessle, chef för publikarbe­te vid Amos Rex, konstatera­r att ett certifikat inte är något man skaffar för att bära som en slags godhetsmed­alj. – Vi kan inte ha ett certifikat utan att göra förändring­ar. Människor förväntar sig mer av oss och vi måste hålla vad vi lovar, säger Hessle.
FOTO: STELLA OJALA / AMOS REX Elsa Hessle, chef för publikarbe­te vid Amos Rex, konstatera­r att ett certifikat inte är något man skaffar för att bära som en slags godhetsmed­alj. – Vi kan inte ha ett certifikat utan att göra förändring­ar. Människor förväntar sig mer av oss och vi måste hålla vad vi lovar, säger Hessle.
 ?? ??
 ?? FOTO: JANNE TUOMINEN ?? Bombad by, från 1950 – avtryck av heroiseran­de norsk muralkonst.
FOTO: JANNE TUOMINEN Bombad by, från 1950 – avtryck av heroiseran­de norsk muralkonst.
 ?? FOTO: PRIVAT
SAMLING ?? Gösta i Paris 1926.
FOTO: PRIVAT SAMLING Gösta i Paris 1926.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland