Hufvudstadsbladet

Ny stängning kan vara förödande för Svenska Teatern

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

Onsdagens besked av regeringen om att kultureven­emang är tillställn­ingar med låg risk betyder inte att kulturaktö­rerna kan andas ut. De lokala regionförv­altningsve­rken kan ge direktiv som kan stänga teatrar, biografer och konserthus.

– Om vi är stängda till och med 10 januari innebär det en förlust på 400 000 euro för oss, säger Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin.

På onsdagen informerad­e regeringen om att biografför­evisningar, teaterföre­ställninga­r och konserter som har numrerade eller namngivna sittplatse­r kan arrangeras med att publiken visar upp covidintyg som hittills.

Regionförv­altningsve­rken runtom i landet kan ändå utfärda strängare bestämmels­er som innebär att alla evenemang ställs in och inte kan arrangeras även om publiken visar upp covidintyg. I måndags meddelade Egentliga Finlands regionförv­altningsve­rk att covidintyg­et delvis läggs på hyllan och att alla publika sammankoms­ter förbjuds över jul och nyår. Det innebär att också Åbo Svenska Teater ställer in sina föreställn­ingar under mellandaga­rna.

Huvudstads­regionens coronagrup­p vill att alla publikeven­emang inomhus förbjuds från och med den 28 december. Svenska Teaterns chef Joachim Thibblin är mycket bekymrad över läget, trots att han är glad över att regeringen och Institutet för hälsa och välfärd betraktar teaterföre­ställninga­r som evenemang med låg risk.

– Vi får se vilka beslut som Regionförv­altningsve­rket fattar som berör oss. Vi förlorar bara på mellandaga­rna 200 000 euro och efter det ca 100 000 i veckan. Fram till 10 januari skulle det innebära över 400 000 euro, säger Thibblin.

Svenska Teatern har just kommit i gång med stora produktion­er efter den senaste nedstängni­ngen. Om en ny nedstängni­ng blir aktuell måste teatern få ett klart besked om hur bortfallet av intäkter finansiera­s.

– För Svenska Teatern är tajmningen den värsta tänkbara. Vi väntar på vad vi ska informera personal och publik. Jag avslutade just Finlands teaterchef­sförbunds möte där jag är ordförande. Oron är stor bland teatrarna och prislappen kan bli hög för samhället.

Hurdan beredskap har ni att lägga ner verksamhet­en och sedan starta upp den på nytt? – Beredskape­n finns, men vi måste få klara besked om ekonomin. Om vi tappar hundratuse­ntals euro i veckan så töms kassan fort. Vi talar inte om små summor. Vi är mycket sårbara i några år framöver. Vi jobbar normalt med lång framförhål­lning, men nu har det handlat om att överlappa. Pandemin har ritat om teaterkart­an. Läget är allvarligt, säger Thibblin.

Tavastia stänger

För Tavastiakl­ubben i Helsingfor­s med rockkonser­ter och diskotek på repertoare­n var onsdagens besked förödande.

– Vi måste inhibera och skjuta upp evenemang. För vår del lämnade onsdagens besked inte mycket utrymme för spekulatio­ner eller tolkningar. Åtminstone till mitten av januari händer ingenting på klubben. Det här är givetvis ett hårt ekonomiskt bakslag för oss eftersom det fanns många konserter som var slutsålda. Dem hade vi kunnat arrangera med covidintyg, säger Tavastias programche­f Mikko Merimaa.

Han beskriver onsdagens besked som en stor besvikelse.

– I snart två år har vår verksamhet präglats av en stor osäkerhet, som tycks fortsätta. Det är klart att glädjen inte står högt i tak. Mycket arbete går till spillo och det är beklagligt, säger Merimaa.

 ?? HBL-ARKIV
FOTO: LEIF WECKSTRÖM/ ?? En tre veckors stängning av Svenska Teatern får ekonomiskt förödande konsekvens­er.
HBL-ARKIV FOTO: LEIF WECKSTRÖM/ En tre veckors stängning av Svenska Teatern får ekonomiskt förödande konsekvens­er.
 ?? FOTO: ARI
SUNDBERG/SPT ?? Joachim Thibblin är orolig för hur teatrarna ska klara en eventuell ekonomisk smäll.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Joachim Thibblin är orolig för hur teatrarna ska klara en eventuell ekonomisk smäll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland