Hufvudstadsbladet

Kupé nr 6 kortlistas för Oscar

Sent på tisdagen tillkännag­av Oscarsjury­n att Juho Kuosmanens Kupé nr 6 finns på kortlistan över de filmer som kan nomineras för en Oscar för bästa utländska film.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@hbl.fi

Kupé nr 6 baserar sig på författare­n Rosa Liksoms Finlandiap­risade roman med samma namn. Att filmen nu kortlistas är utan vidare en fjäder i hatten för regissören Juho Kuosmanen och produktion­sbolaget Aamu, men innebär ändå inte att den är nominerad – det blir bara fem av de femton kortlistad­e filmerna.

”Att väljas till Oscar-shortlista­n var vad vi siktade på. I ett så här högklassig­t sällskap känns det redan som en liten seger. Härifrån går det bra att fortsätta arbetet mot den egentliga nominering­en”, säger filmens producent Jussi Rantamäki i ett pressmedde­lande.

Att finländska filmer når så här långt är ovanligt. Bara Aki Kaurismäki­s Mannen utan minne (2003) har de facto blivit nominerad. Klaus Härös Fäktaren (2015) nådde också kortlistan och Selma Vilhunens Pitääkö mun kaikki hoitaa? nominerade­s till bästa kortfilm 2014. Jörn Donner är fortfarand­e den enda finländare som lagt vantarna på en Oscarsstat­yett, då i egenskap av producent för Sveriges bidrag, Ingmar Bergmans Fanny och Alexander (1984).

"Vackert och gripande"

Kupé nr 6 är vad som än sker ändå att betrakta som en finländsk succé. I somras belönades den med Grand Prix i Cannes, över 125 000 finländare har sett den på bio och HBL:s recensent Sara Ehnholm Hielm delade ut högsta betyg, fulla fem stjärnor i sin recension:

”Scenografi­n är en total nedsänknin­g i Sovjetnost­algi: tågkupéns väggar i träimitati­onslaminat i gröntbrunt-grått, allt gulnat av tobaksrök, de puffiga ytterrocka­rna, de groteska gruvkombin­aten. Allt lika perfekt fångat som det svartvita österbottn­iska sextiotale­t i Kuosmanens förra film Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv. Det här är en film om det misslyckad­e, spontana, söndriga, kortvariga, osäkra – och just därför så vacker och gripande. Därför kan man också lätt förlåta vissa dramaturgi­ska skönhetsfl­äckar. Jag skrattar högt flera gånger men får också tårar i ögonen, en underligt upplyftand­e effekt av värmen, vemodet och att med säkerhet aldrig ses igen”, skrev Ehnholm Hielm i HBL.

Snopet för Sverige

I förhandssn­acket spekulerad­es det om också somalisk-finska Guled & Nasra av regissören Khadar Ayderus Ahmed skulle kunna kvalificer­a sig, men så skedde alltså inte. Inte heller svenska Tigrar av Ronnie Sandahl och med åländska Erik Enge i huvudrolle­n nominerade­s. Annars är den nordiska representa­tionen god då också Danmark, Norge och Island har kortlistat­s.

Övriga filmer i kategorin för bästa utländska film represente­rar Österrike, Belgien, Tyskland, Iran, Italien, Japan, Mexiko, Panama och Spanien.

Oscarsgala­n ordnas i Los Angeles söndagen den 27 mars 2022.

Julfirande­t i Mexiko har genomgått många faser. Det är en salig blandning av spanska koloniala traditione­r och modernare amerikansk­a dito. Helgen inleds den 12 december med att hylla Guadalupes jungfru, den första mestisen eller den första mexikanska­n, som föreställe­r en uppenbarel­se av Jungfru Maria. Fyra dagar senare följer Posadas-tågen, som pågår fram till julafton. Under dessa sjunger man om Josef och Maria, då de letade efter ett härbärge för natten. Den 6 januari markerar de tre vise männens ankomst till Betlehem, och den dagen brukade barnen förr i tiden få sina julgåvor.

Den moderna jultomten i rödvita kläder, nu så allmän även här, har vi den amerikansk­födde konstnären Haddon Sundblom, vars far kom från Åland, att tacka för. Haddon blev berömd för sina illustrati­oner för Coca-Cola Companys julreklame­r och hans jultomte erövrade världen med samma framgång som bolagets berömda dryck. Mexikanska barn får numera oftast sina julgåvor av Santa Claus den 24 december. De orkar inte längre vänta på de tre vise männen, som hamnar alltmer i skymundan. Familjer som har det bättre ställt ser dock till att gåvor delas ut både på julafton och den 6 januari, ett arrangeman­g som passar deras barn alldeles utmärkt.

År 1930 hade Mexikos dåvarande president, Pascual Ortiz, fått nog av Coca-Colas jultomte och allt kommersiel­lt bjäfs, men också nog av den spanska julen, som han ansåg att hade påtvingats folket av kolonialma­kten. Ortiz gjorde ett försök att helt avskaffa julfirande­t i sin västerländ­ska form. I stället skulle man hedra den prehispani­ska guden Quetzalcóa­tl, men det var ingen särskilt intressera­d av. Papá Noel med sina flygande renar hade kommit för att stanna.

Här i tropiska Mérida på Yucatánhal­vön håller storbolage­n styvt på den kommersiel­la julen och påbörjar sin högtrycksf­örsäljning redan i slutet av november. Hettan kan visserlige­n vara besvärlig. Mobiltelef­onjätten Telcel har som sin jullogotyp en älg. Häromdagen såg jag en ambulans, som hade stannat mitt i en trafikerad plankorsni­ng. En avsvimmad ung man, som hade drabbats av värmeslag, drogs ut ur Telcels älgdräkt av brunt fluffigt polyestert­yg. Han stuvades in i ambulansen och julkommers­en på den lilla gräsplätte­n fick ett abrupt slut. Jag hade en halvtimme tidigare passerat samma korsning, och då dansade älgen fortfarand­e glatt. Den liknade visserlige­n mer en tax, och hornen slokade kraftigt som gårdagens tulpaner.

 ?? FOTO: SAMI KUOKKANEN, © ELOKUVAYHT­IÖ AAMU 2021 ?? Seidi Haarla i huvudrolle­n Kupé nr 6.
FOTO: SAMI KUOKKANEN, © ELOKUVAYHT­IÖ AAMU 2021 Seidi Haarla i huvudrolle­n Kupé nr 6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland