Hufvudstadsbladet

Stjärnkock­en Michael Björklund: Jag var sjösjuk hela tiden

Kändiskock­en Michael Björklund är på väg hemåt efter tre veckor till sjöss. Han deltar tillsamman­s med andra kända finländare i tv-programmet Över Atlanten. Finskan var ett orosmoment inför seglatsen, men sjösjukan visade sig vara den verkliga utmaningen.

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS adam.hognas@hbl.fi

I den tredje uppsättnin­gen av tv-programmet Atlantin yli (Över Atlanten) kan tittarna nästa höst se den åländske stjärnkock­en Michael Björklund segla över Atlanten. För tre veckor sedan kastade segelbåten, fylld av finländska kändisar, loss i Cascais i Portugal.

Efter några dagars vila efter ankomst i karibiska Saint-Martin är nu Björklund tillbaka på finländsk mark.

– Det var en upplevelse, en annorlunda upplevelse. Jag är en av få som var sjösjuk hela resan, så bra hade jag det, säger han.

Innan resan sa Björklund till HBL att det är lite speciellt att han får vara med i programmet trots att finska är hans andraspråk. Men visst lärde han sig lite finska ute på Atlanten.

– Jag var sjösjuk så att jag lärde mig ämpäri, för det behövde jag åtminstone. Det kan ju vara nyttigt när man ska plocka blåbär. Min finska blev lite, lite bättre men jag tror att de andras svenska blev bättre.

Björklund driver flera restaurang­er både på Åland och på fastlandet, har vunnit Årets kock i Sverige och Finland och har en femteplats i det inofficiel­la världsmäst­erskapet Bocuse d'Or under bältet. Men vågorna och sjösjukan gjorde kockandet på segelbåten Bird till en utmaning.

– Det var tungt att må så illa och laga mat, det var ett stor ansvar att laga mat åt alla där. Det är lite av en konst att hacka lök när det gungar så, men jag kom tillbaka med alla fingrar i behåll.

Över Atlanten seglade han med bland andra Jarno Laasala, Sara Forsberg, Anne Kukkohovi och Pete Parkkonen. Michael ”Micke” Björklund är själv ingen främling för tv-tittare. Han vann till exempel svenska Robinson förra året.

Väl tillbaka på land fortsatte sjösjukan att spöka.

– När man är ute så länge är det skönt att vara på land, men lite konstigt känns det. Allting börjar röra sig på nytt och man blir nästan sjösjuk igen när man kan börja gå rakt, säger han.

Har du något favoritmin­ne från resan? – Jo, det har jag. Men egentligen får jag inte berätta vad som hände i programmet. Mycket spännande saker hände och det var lärorikt helt enkelt.

Serien kommer att sändas på TV5 och på Discovery+ hösten 2022.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Michael "Micke" Björklund har landstigit i Finland efter tre veckor på Atlanten.
FOTO: PRESSBILD Michael "Micke" Björklund har landstigit i Finland efter tre veckor på Atlanten.
 ?? FOTO: ANNI
SUIKKANEN ?? Michael "Micke" Björklund har landstigit i Finland efter tre veckor på Atlanten. Här syns han med de andra deltagarna i Atlantin yli.
FOTO: ANNI SUIKKANEN Michael "Micke" Björklund har landstigit i Finland efter tre veckor på Atlanten. Här syns han med de andra deltagarna i Atlantin yli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland