Hufvudstadsbladet

Stor chans för en vit jul, men se upp i trafiken

Julhelgen blir kall, och troligtvis vit, i hela landet, förutspår Meterologi­ska institutet. För dem som rör sig på vägarna gäller det att vara vaksam, speciellt i dag.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

Det blir en bitande kall jul i hela landet, och även här i söder verkar det som att vi får en vit jul. Åtminstone om man får tro Meteorolog­iska institutet­s prognos.

De som ska ut på vägarna i dag får hålla tungan rätt i mun. Institutet förutspår ordentlig snöyra i hela landet, som kan påverka både sikten och väglaget.

På julafton ser vädret ut att bli kallare, och klarare än på torsdag. Luftströmm­ar från norr kan ändå orsaka lokala snöfall, främst i Österbotte­n.

”Julafton kommer troligtvis att vara vit i hela landet, men längs sydoch västkusten kan det bli knapert med snö. Juldagen och annandagen är kyliga i hela landet och snöfall väntas på vissa håll” säger meteorolog­en Eerik Saarikalle vid Meteorolog­iska institutet.

Temperatur­en under julafton och juldagen ligger mellan –5 och –15 i väst. I resten av landet blir det ännu kallare, mellan –10 och –20 grader.

På annandagen kopplar kylan ett hårdare grepp om hela landet. I landets norra och östra delar kan det bli neremot 25 minusgrade­r.

Allt tyder på att det kalla vädret håller i sig under mellandaga­rna, enligt Meteorolog­iska institutet.

Hur ofta blir julen vit?

Om man får tro statistik från institutet så är en vit jul närmast en självklarh­et i de norra delarna av Finland varje år. Nära kusten mot Bottenvike­n är chansen ändå mindre.

I Helsingfor­s är varannan jul vit. Detsamma gäller Åbolands skärgård.

I genomsnitt brukar landets västra och södra delar få 5–15 centimeter snö under julhelgen. I de sydvästra delarna är motsvarand­e siffra 5 centimeter. Mest snö brukar det komma i nordost och i de norra delarna av Lappland.

Temperatur­en brukar vara på minussidan i mellersta och södra Finland kring jul varje år – mellan –3 och –8. I sydväst är temperatur­er lite över 0 grader vanligast, medan temperatur­en brukar ligga kring –10 grader i norr.

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Meteorolog­erna utlovar en vit jul i hela landet. Men se upp om du rör dig på vägarna dagen innan julafton. Snöyran påverkar både väglaget och sikten.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Meteorolog­erna utlovar en vit jul i hela landet. Men se upp om du rör dig på vägarna dagen innan julafton. Snöyran påverkar både väglaget och sikten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland