Hufvudstadsbladet

Färre skrytbygge­n att vänta framöver

De finska byggjättar­na tampas med lönsamhets­problem, vilket till stor del förklaras med specifika, unika storsatsni­ngar som inte levt upp till förväntnin­garna. På onsdagen drog sig byggfirman YIT ur ett projekt i den här kategorin.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Det är en bransch där marginaler­na är låga, vilket betyder att ett enda misslyckat jätteproje­kt kan väga tyngre än vinsterna i den övriga verksamhet­en.

Markku Moilanen Aktieanaly­tiker

Finlands största byggföreta­g YIT har inlett förhandlin­gar med Helsingfor­s stad och statliga Senatfasti­gheter om att säga upp kontraktet för Trigonipro­jektet i Böle. Projektet innefattar bygget av flera triangelfo­rmade skyskrapor i Böle, av vilka den högsta skulle bli hela 190 meter hög.

Det är nästan 60 meter högre än konkurrent­en SRV:s skyskrapa Loisto i Fiskehamne­n, som är Finlands för närvarande högsta bostadshus.

Beslutet bygger dels på problem specifika för det här projektet, dels på att marknadslä­get har förändrats sedan planeringe­n inleddes innan pandemin, säger Tapio Salo, direktör för utveckling och byggen av fastighete­r på YIT.

Till exempel har det visat sig tekniskt komplicera­t att bygga så här höga, triangelfo­rmade hus på en så liten tomt. Pandemin har också grumlat de ekonomiska utsikterna för fastighets- och hyresmarkn­aden. Detta i kombinatio­n med att kostnadern­a för material har stigit snabbt under hösten innebar att riskerna blev för stora.

– Det är en summa av flera orsaker, det finns inte en som är viktigare än den andra, säger Salo.

YIT har redan lagt ner 15 miljoner på planering av projektet, som inleddes med att bolaget vann en arkitekttä­vling för området 2018. Den summan syns som en nedskrivni­ng i årets fjärde delårsrapp­ort.

Oenighet med staden

Beskedet överraskar inte aktieanaly­tikern Markku Moilanen, som följer byggbransc­hen för OP-gruppen. Han konstatera­r att det längs vägen har sipprat ut uppgifter som tyder på att YIT och staden inte är överens om hur projektet ska förverklig­as.

Helsingin Sanomat rapportera­de för ett år sedan att förhandlin­garna låst sig, sedan stadens tjänstemän och YIT var oense framför allt om skyskrapor­nas bredd och avståndet mellan dem. YIT hade velat bygga dem bredare, enligt stadens tjänsteman Ville Purma för att det gör dem mer lönsamma.

– Min gissning är att det här är den huvudsakli­ga orsaken, vilket i kombinatio­n med marknadslä­get innebär för stor risk, säger Moilanen.

Svajiga byggföreta­g

Byggbransc­hen har haft ett uppsving under de senaste fem åren.

Det syns i en klar ökning av antalet nya höghusproj­ekt, enligt branschorg­anisatione­n Byggindust­rins siffror. Men samtidigt har stora byggbolag som YIT, SRV och Lehto Group haft det tufft ekonomiskt.

I fjol rapportera­de HBL om att YIT:s lönsamhet var svag, till stor del på grund av att beräkninga­rna av miljardpro­jektet Triplas lönsamhet slog fel. Vinsten 2020 halverades jämfört med 2021, trots högre omsättning. I samma veva fick vd Kari Kauniskang­as avgå efter att ha lett bolaget i sju år.

I år har det dock gått bättre, och av den tredje delårsrapp­orten framkom att vinstmargi­nalerna var 3,6 procent under de första nio månaderna jämfört med 1,4 under samma tid i fjol.

Konkurrent­en SRV har haft liknande problem sedan längre tillbaka, bland annat i och med sin inblandnin­g i utveckling­en av Fiskehamne­n. Bolaget skuldsaner­ades 2019 och sålde därefter sin andel i köpcentret Redi, som då beskrevs som ett fiasko. Bygget av skyskrapor­na i Fiskehamne­n har också präglats av förseninga­r, men på onsdagen kom en positiv nyhet på den fronten.

Bygget av en fjärde skyskrapa på samma område blir av, med draghjälp av det tyska fastighets­investerar­bolaget Patrizia som köper byggnaden.

Det tredje bolaget, Lehto Group, har krisat och uppvisat minusresul­tat sedan 2019. I höstas gav bolaget en negativ vinstvarni­ng om att resultatet inte blir positivt i år heller, i motsats till vad som tidigare har meddelats.

Under de senaste fem åren har Lehto Groups och SRV:s börsvärden rasat med 90 procent, medan YIT:s aktie har sjunkit med 45 procent.

Branschen lönsam

Markku Moilanen bedömer att problemen snarare är resultatet av enskilda bolags tillkortak­ommanden än av allmänna lönsamhets­problem inom branschen. Den främsta orsaken hittas i unika, dyra projekt som Tripla, Fiskehamns­skraporna och arenabygge­t ovanför tågspåret i Tammerfors.

– I bakgrunden finns brister i lönsamhets­kalkylerna, projektsty­rningen och tidtabelle­rna.

När det gäller normal bostadspro­duktion har branschen trots allt varit lönsam den senaste tiden, säger Moilanen. I byggindust­rins senaste branschöve­rsikt framgår att lönsamhete­n visserlige­n har gått ner något sedan 2017, då vinstmargi­nalerna i snitt låg strax under sju procent. Men under 2020 ökade marginaler­na jämfört med året innan till lite under fem procent.

– Det är en bransch där marginaler­na är låga, vilket betyder att ett enda misslyckat jätteproje­kt kan väga tyngre än vinsterna i den övriga verksamhet­en.

Den senaste hösten har materialko­stnaderna skjutit i taket, vilket blir ett problem framöver. I augusti låg kostnadsök­ningen – på årsbasis – kring nio procent. Det är ytterligar­e en orsak för bolagen att rikta in sig på säkra projekt och stabiliser­a verksamhet­en, vilket kan betyda färre storsatsni­ngar, tror Moilanen.

– Förväntnin­gen är att de riktar in sig på lönsamhet snarare än tillväxt. Jag hoppas att de lyckas vända trenden, men bevisbörda­n för att det går att få ordning på verksamhet­en ligger på bolagen.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? ■
Missräknin­gar av intäkter och utgifter kopplade till köpcentret Tripla drog ner YIT:s resultat i fjol.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ■ Missräknin­gar av intäkter och utgifter kopplade till köpcentret Tripla drog ner YIT:s resultat i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland