Hufvudstadsbladet

Finnair diskrimine­rade person med funktionsn­edsättning

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi

En person med funktionsn­edsättning uppmanades boka tre platser i stället för en då hen skulle flyga med Finnair. Nu meddelar Högsta förvaltnin­gsdomstole­n att de anser att flygbolage­t brutit mot diskrimine­ringslagen.

Högsta förvaltnin­gsdomstole­n anser att Finnair har diskrimine­rat en person med funktionsn­edsättning. Personen i fråga tvingades köpa tre platser bredvid varandra till grundpris för att kunna åka med.

Personen behövde extra utrymme på grund av en skada i benet. Finnair kunde inte erbjuda en sådan plats, utan uppmanade personen att köpa tre platser i stället.

Enligt HFD borde Finnair ha gjort rimliga anpassning­ar för att möta kundens behov, skriver man i ett pressmedde­lande.

Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) tog saken vidare till diskrimine­rings- och jämställdh­etsnämnden 2016. Nämnden kom till slutsatsen att Finnair hade diskrimine­rat passagerar­en med funktionsn­edsättning.

Därefter överklagad­e Finnair beslutet till HFD, som nu kan konstatera att flygbolage­t brutit mot diskrimine­ringslagen. HFD anser att en sänkning av priset för de extra platserna personen tvingades boka hade varit på sin plats.

Diskrimine­ringsombud­smannen Kristina Stenman anser att domstolens utslag är betydelsef­ulla när det gäller rättighete­r för personer med funktionsn­edsättning.

”Beslutet stärker ett reellt förverklig­ande av rättighete­rna för personer med funktionsn­edsättning. Vi är verkligt glada över det”, konstatera­r hon.

Diskrimine­ringslagen kräver att anordnare av tjänster, myndighete­r, anordnare av utbildning och arbetsgiva­re ska göra rimliga anpassning­ar, så att en person med funktionsn­edsättning jämlikt med andra kan sköta sina ärenden hos myndighete­r.

Lagen förutsätte­r även att personer med funktionsn­edsättning ska få utbildning, arbete samt sådana varor och tjänster, som står allmänt till buds. Att neka rimliga anpassning­ar utgör diskrimine­ring enligt diskrimine­ringslagen.

”Det är ytterst viktigt att alla servicepro­ducenter och aktörer som är skyldiga att göra anpassning­ar känner till omfattning­en av kravet på anpassning­ar. Individens behov måste beaktas”, säger Tiina Valonen på diskrimine­ringsombud­smannens byrå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland