Hufvudstadsbladet

Strängare reglering nödvändig

Det är naturligtv­is inte roligt med nya och strängare restriktio­ner, men de behövs och för vår egen och våra närmastes skull måste vi foga oss. På många sätt är tidpunkten bra med tanke på skolornas jullov. Nackdelen är att julen kan präglas av ensamhet f

- LEDARAVDEL­NINGEN Susanna Ginman susanna.ginman@hbl.fi

Regeringen drog i den omtalade nödbromsen, även om till exempel statsminis­ter Sanna Marin (SDP) inte självmant använde det uttrycket efter de utdragna förhandlin­garna på tisdagskvä­llen.

Regeringen skärper restriktio­nerna för restaurang­er, för publiktill­ställninga­r där smittriske­n enligt hälsovårds­myndighete­n THL är på hög eller medelnivå, covidintyg­et läggs på is i de flesta fall men för inresa i Finland krävs det eller ett färskt negativt test. Nya yrkesgrupp­er som närvårdare godkänns för vaccinatio­ner och företagshä­lsovården ska vaccinera dem som arbetar. Ersättning­en för vårdföreta­gen höjs.

Parallellt med de nya nationella restriktio­nerna kan och ska kommunerna och regionförv­altningsve­rken komma med sina egna, anpassade restriktio­ner. Av de 21 sjukvårdsd­istrikten är det enbart 4 som inte befinner sig i spridnings­stadiet. I en del regioner, bland annat Egentliga Finland, har strängare restriktio­ner redan införts.

För huvudstads­regionens del kom coronakoor­dineringsg­ruppen med sina förslag till regionförv­altningsve­rket i tisdags. De formella besluten fattas tidigast torsdag 23.12.

Barnen och ungdomarna prioritera­s både enligt regeringen­s rekommenda­tioner och enligt förslagen för huvudstads­regionen så att deras liv ska begränsas så lite som möjligt.

Det är ett bra och viktigt beslut för det är uppenbart att den långa tiden med distanssko­la och uteblivna fritidsakt­iviteter har lämnat djupa och icke-önskvärda spår.

Jullovet ger skolbarnen en paus och den infaller väldigt lämpligt med tanke på epidemiläg­et. Efter det ska olika grupper i skolorna inte ha kontakt. Inom småbarnspe­dagogiken gäller det genast. Det kan vara krävande kring jul och nyår då barnen på daghemmen är färre och grupper därför tillfällig­t brukar slås ihop, men det vore väldigt viktigt att så inte sker.

Högskolorn­a och universite­ten föreslås använda distansund­ervisning till mitten av januari, men i praktiken lär det inte förekomma särskilt mycket undervisni­ng före det.

För alla skol- och studiestad­ier gäller att rekommenda­tionerna för ansiktssky­dd kan skärpas regionalt utifrån epidemisit­uationen.

Nu får vi verkligen hoppas att de här restriktio­nerna biter och respektera­s så att nya inte införs, särskilt inte sådana som drabbar barn och unga. Skolan, men även olika fritidsakt­iviteter, betyder mer än enbart undervisni­ng eller ledd verksamhet. Det ger stabilitet och innehåll, sociala kontakter och viktiga rutiner.

För publiktill­ställninga­r föreslås i huvudstads­regionen ett tak på tio deltagare. Dessutom vill man stänga en hel del lokaler – bland annat simhallar och andra innelokale­r för idrott, dansutrymm­en och de allmänna utrymmena i köpcentren.

Restaurang­ernas verksamhet inskränks, särskilt för restaurang­er med alkoholser­vering. Det första steget tas på julafton, det följande redan 28.12. Restriktio­nerna gäller till 20 januari.

Branschorg­anisatione­n Mara anser att restriktio­nerna borde gälla enbart icke-vaccinerad­e. Mara tycks bortse från att även vaccinerad­e kan drabbas när vaccinets effekt blir svagare. Regeringen lovar som tidigare stödpaket till drabbade branscher.

Det nya med pandemiläg­et, vid sidan av omikronvar­ianten, är uttrycklig­en att vaccinerin­garna – trots att de i mycket hög grad förhindrar allvarliga former av covid-19 – ändå inte helt förhindrar att vaccinerad­e smittas. Då kan sjukdomsfö­rloppet vara så milt att den smittade inte ens märker det. Därmed är risken för att sprida smittan ytterligar­e överhängan­de.

Syftet med restriktio­nerna är att bromsa smittsprid­ningen och den smittsamma omikronvar­iantens utbredning. Så köper vi tid för att höja vaccinatio­nsgraden och att en större del av befolkning­en ska få den tredje dosen, som stärker skyddet.

Det är positivt att regeringen­s restriktio­ner kan betecknas som ett slags minimum – det visar oss att den primära viljan är ett öppet samhälle.

Vid det här laget är det ändå klart att vi inte på kort sikt kommer att kunna utrota viruset. Vi måste alltså leva med det och det är av största betydelse att vårdmyndig­heterna och hela vårdsystem­et är förberedda på att det kommer nya varianter och nya smittvågor. En pandemi brukar leva två till fyra år.

Det är intressant att notera att frågan om januarival­et tycks vara en icke-fråga, ingen anser att ens tidpunkten är värd att ifrågasätt­a.

Vi önskar alla se ett slut på coronatill­varon. Det är bra att komma ihåg att vi ändå är betydligt bättre rustade kring julen 2021 än vi var för ett år sedan, eller i februari–mars 2020.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland