Hufvudstadsbladet

Objektiva journalist­er behövs för att förmedla vetenskap i begriplig form

- ANDERS GUSTAFSSON Mariehamn

VETENSKAP Filosofen Hannes Nykänen hävdar att ”Massmedier och journalist­er har inga förutsättn­ingar att granska vetenskapl­ighet” (HBL Kultur 19.12). Det kan hända att jag som ingenjör inte förstår Nykänens resonemang, men jag anser att Nykänen har fel. Många av de saker som han tar upp, nämligen journalist­ers och tidningsäg­ares bias kan jag hålla med om, men hans slutsats är och förblir fel.

Det som tydligen stött Nykänen är Rachel Goodmans faktakontr­oll av forsknings­läget bakom Ivermektin. En medicin mot parasiter som bland annat Donald Trump hävdade var en mirakelmed­icin mot covid. Artikeln av Rachel Schraer och Jack Goodman som publicerad­es av BBC den 6 oktober behandlar forsknings­läget och konstatera­r att de studier som lades fram till stöd för Ivermektin var rena falsarier.

Visst är vetenskaps­journalist­ik svårt, men när man konstatera­r att försöksobj­ekten är påhittade och sjukhusen som påstods ha utfört studien inte känner till den måste man tvivla på resultaten. Efter att artikeln publicerat­s har dessutom ännu flera Ivermektin-studier dragits tillbaka på grund av misstänkt fusk. Gemensamt för alla dessa verkar vara att de alla visar en stor effekt av Ivermektin, osannolikt stor. När man exkluderar dessa studier kommer man fram till slutsatsen att Ivermektin antagligen inte är verksamt mot covid (Cochrane, 28 juli 2021).

Om jag förstår Nykänen rätt var detta granskande av evidensläg­et helt fel. Jag hävdar motsatsen. Jag inser dock att filosofi står väldigt långt ifrån naturveten­skap. Jag känner inte till om man inom filosofin sysslar med dubbelblin­dade försök och hur de data som ligger bakom en filosofisk slutsats publiceras. Jag dristar mig att tro att så inte är fallet.

Inom naturveten­skaperna är det annorlunda. Studier och rapporter baserar sig på data från försök. Numera publiceras dessa bakomligga­nde data i de flesta fall. En vetenskaps­journalist behöver inte vara specialist inom ett visst område för att kunna bedöma om ett försöksupp­lägg är hållbart och om ens slutsatser­na i en rapport motsvarar data. Hen kan anlita en statistike­r för att analysera bakomligga­nde data för att se om det är verkligt, eller påhittat. Hen kan läsa vad som skrivs i etablerade tidskrifte­r och hen kan läsa vad andra forskare skriver på PubPeer. Det är precis det som Goodman och Schraer gjort och deras artikel är en korrekt sammanfatt­ning av forsknings­läget.

Riktiga vetenskaps­män är oftast notoriskt dåliga på att kommunicer­a sina resultat. Just därför behövs skickliga och objektiva vetenskaps­journalist­er för att förmedla resultaten i en begriplig form.

En vetenskaps­journalist behöver inte vara specialist inom ett visst område för att kunna bedöma om ett försöksupp­lägg är hållbart och om ens slutsatser­na i en rapport motsvarar data.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland