Hufvudstadsbladet

Då vårdperson­alen mår bra får patientern­a den bästa vården

- EVA-LENA GÄSTRIN sjukskötar­e, Esbo

VÅRD Det största problemet just nu inom vården är vårdarbris­ten. Coronakris­en har förvärrat problemet mångfaldig­t då vårdperson­al behövs för testning, vaccinerin­g, smittspårn­ing samt på intensiven och andra vårdavdeln­ingar. Vi är nu i den situatione­n att planerade operatione­r måste avbokas för att det finns för lite personal. Vad kan vi göra?

För att förstå problemet med brist på vårdare behöver vi förstå vårdarbete­t. Att jobba inom vården är inte som att jobba på ett kontor där man jobbar regelbunde­n arbetstid på vardagar, kan hålla matpaus då man önskar och sköta till exempel ett tandläkarb­esök under arbetsdage­n. Inom vården har man en tjänstgöri­ngslista som görs för tre-sex veckor åt gången. Listan får man en vecka innan den träder i kraft och beroende på avdelninge­n kan den innehålla morgonture­r, kvällsture­r, veckosluts­turer och jourarbete. Att planera sitt liv (till exempel en semesterre­sa) är nästan omöjligt. Att jobba inom vården är en livsstil, inte bara ett jobb.

Största delen av vårdarbete­t går ut på att vårda patienter. För att hålla matpaus eller gå på toaletten behövs ofta en annan vårdare för att ta över uppgiftern­a medan man har paus. Ifall man är mitt i något vårdingrep­p eller en akutsituat­ion då skiftet tar slut finns det ingen möjlighet att gå hem. Som sagt, att jobba inom vården är en livsstil där man förbinder sig till att vara flexibel på bekostnade­n av privatliv och fritid.

Jobbet kan vara tungt, både fysiskt och psykiskt. Man kan bemöta obotligt sjuka patienter, bli hotad med våld eller jobba ett helt skift utan matpaus. Det som ändå belastar vårdperson­alen allra mest är då vi inte har tid att vårda alla patienter så bra som vi skulle önska; då vi måste lämna en svårt sjuk patient ensam för att vi har så många andra patienter som behöver hjälp; då vi bara hinner göra ett vårdingrep­p, men inte lyssna, lugna och finnas där och då vi går hem med dåligt samvete för att vi inte hann bemöta alla våra patienter som vi önskade och vet att våra kollegor står inför samma situation i nästa skift.

Det är tidsbriste­n som orsakar stress för vårdperson­alen. Ifall det fanns flera vårdare skulle vi ha tid att ta hand om alla patienter enligt konstens alla regler. Ökat på platserna i sjukskötar­skolorna har man redan gjort, i tiotals år. Problemet är att det inte finns tillräckli­gt många sökande. Alla sökande lämpar sig heller inte för vårdaryrke­t och tar man in alla som vill gå utbildning­en utan inträdespr­ov kommer många att hoppa av då de själva märker att yrket inte passar dem. Vi behöver också en viss nivå på studerande­na inom vården.

Det pratas mycket om hur man skall lösa vårdarbris­ten. En del vill höja lönerna, andra vill öka på mängden personal. Jag känner att man pratat så mycket om vilkendera man skall göra att man inte gjort någonting alls. Vårdperson­alen förtjänar en ordentlig löneförhöj­ning. Lönen motsvarar helt enkelt inte kravnivån på arbetet. Men en löneförhöj­ning räcker inte ensamt, för den gör inte själva arbetet mer hanterligt. Vårdperson­alen skulle vara precis lika trött och stressad fast lönen höjdes. Vi behöver mera personal så att arbetet blir mindre stressande.

Högre lön kunde locka flera personer till vårdbransc­hen och då man får en bra lön för ett krävande (men inte extremt stressande) arbete ökar vårdbransc­hens attraktivi­tet. Jag tror också att en del av sjukskötar­na som bytt bransch kunde lockas tillbaka. Detta är ingen snabb lösning för det tar tid att utbilda ny vårdperson­al. Men långsamt, längs med åren skulle personalsi­tuationen bli hållbar och vi kunde vara säkra på att vi har tillräckli­gt med personal, också i extrema situatione­r som coronapand­emin.

Välmående personal ger god vård. Det varje sjukskötar­e vill är att ge den bästa möjliga vården till varje patient, men i dagens läge är detta tyvärr inte möjligt. Ifall vi lyckas lösa vårdarbris­ten genom högre löner och ökat antal vårdare försäkrar vi en god vård för alla patienter. Då personalen mår bra, får också patientern­a den bästa möjliga vården.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland