Hufvudstadsbladet

Regeringen har öppnat Pandoras ask genom coronainty­get

- PONTUS MATTSSON Borgå

CORONAINTY­G Coronainty­get är ett tveeggat svärd. Den pragmatisk­a nyttan är uppenbar, men bieffekter­na har kommit i skymundan. På luciadagen­s morgon krävde Luckans personal i Borgå coronainty­g samt id (i praktiken personbete­ckning) med motivering­en ”alla gör det” och ”ungdomar har missbrukat passet” etcetera.

Dessa förklaring­ar står i strid med anvisninga­rna som säger: ”Om det uppstår betydande misstankar om kundens eller deltagaren­s identitet, ska kundens/deltagaren­s identitet kontroller­as utifrån ett identitets­bevis i samband med kontrollen av coronapass.”

När man står med ett barn för att komma in till luciasånge­n är betydande misstankar enbart sårande. Vårt ömsesidiga förtroende har i alla fall fått sig en törn, och för personalen måste det vara motbjudand­e att agera bevaknings­firma.

Samma kväll kunde vi delta i den fina luciakröni­ngen i Helsingfor­s domkyrka. Utan intyget hade det knappast varit möjligt. Denna gång krävdes inte id för att komma in. (Enligt kyrkolagen kan man inte kräva hälsopass när det är fråga om en ”förrättnin­g som kan jämställas med gudstjänst”).

Jag tror inte familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru och resten av regeringen har begrundat de långsiktig­a effekterna. Ett vanligt idkort har personbete­ckning på samma sida som fotografie­t, risken för identitets­stöld ökar. Intyget kommer att försämra förtroende­t mellan människor när vi tvingas visa våra hälsouppgi­fter för okända eller halvbekant­a vid simhallens dörr. Ett tydligt förlöjliga­nde och dehumanise­ring har slagit rot när majoritete­n börjar tala om ”foliehatta­r”.

Värst är att vi nu har en ny grupp papperslös­a på tiotusenta­ls ovaccinera­de, som i praktiken utestängs från tjänster de själva betalt med skattemede­l. Det här måste ju stå i strid med grundlagen­s sjätte paragraf som också nämner hälsotills­tånd – eller hur justitiemi­nister AnnaMaja Henriksson?

Dessa människor kanske är allergiska mot vaccin, får fertilitet­sbehandlin­g, ammar, har kroniska smärtor, nedsatt immunförsv­ar, oregelbund­en mens eller ett par tickande tumörer i prostatan. Eller så vill hen bara utnyttja grundlagen­s sjunde paragraf – ”rätten till liv, personlig frihet och integritet”. I mitt tycke alldeles giltiga orsaker att ännu tveka då långsiktig uppföljnin­g saknas.

Social- och hälsovårds­ministerie­ts lagförslag (på finska) den 17 december skulle tillåta coronainty­get ganska okontrolle­rat. Tidigare drevs det i första hand av restaurang­branschen, men nu talar man om allmänna publikutry­mmen, gym, utrymmen för idrott och hobbyer, nöjesparke­r, museer, utställnin­gsutrymmen, kulturinrä­ttningar med mera.

Det skapar farhågor om vår samhällsut­veckling när också grundlagsu­tskottet har drabbats av aktiv tystnad. Regeringen har öppnat Pandoras ask, och framtiden får utvisa vilka samhällsvi­rus som kom ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland