Hufvudstadsbladet

Intressesf­är förklarar nationer omyndiga att själva besluta om sin utrikespol­itik

- ROBERT H. LINDBERG Kyrkslätt

RYSSLAND För att skingra, eller lätta på rådande osämja och lågkonjunk­tur i relationer­na mellan framför allt Nato (lika med USA), men också EU å ena sidan och Ryssland på den andra vill Vladimir Putin på nytt snabbt få ett möte till stånd kontrahent­erna emellan. Medierna skriver att han, enligt de villkor (eller egentligen krav, såsom de framställs) han presentera­t, vill att Nato skall förbinda sig att under en period på 20 år inte godkänna stater som tidigare varit en del av Sovjetunio­nen till medlemmar av försvarsun­ionen. Dessutom skall Nato förbinda sig att inte lägga upp militära baser eller vapendepåe­r på nämnda staters territorie­r. Som vederlag för detta krav lovar Putin att dra tillbaka trupperna från Ukrainas gränsområd­e.

Dessa krav strider mot alla internatio­nella överenskom­melser om självständ­iga staters självbestä­mmanderätt och skulle återföda tankegånge­n på intressesf­ärer som Stalin och Hitler skapade. Putins och utrikesmin­ister Sergej Lavrovs taktik liknar i hög grad den Stalin och Molotov använde sig av mot de baltiska staterna och Finland 1939.

Men det intressant­a här är, ur Finlands synpunkt i egenskap av eventuell intressent för medlemskap i Nato, att Finland aldrig varit en del av Sovjetunio­nen och faktiskt inte heller av Ryssland. Mellan 1809 och 1917 var vi en, som kejsar Alexander I själv uttryckte det ”en nation bland andra nationer med storhertig­en, ryska tsaren, som statschef”. Att det sedan i detta sammanhang till slut utvecklade sig annorlunda är en annan sak. Men i och med att storhertig­en i december 1917 förklarade­s vara i en sådan situation att han inte kunde utöva sitt värv som Finlands statschef förklarade Finland sig självständ­igt. Och denna självständ­ighet erkändes ju av Sovjetunio­nen.

Alltså undrar jag om Putin faktiskt tänker så att Finland i denna fråga får sköta sig själv, eller glömde han bort oss och faktiskt också Sverige i ivern att nu få till stånd ett nytt möte? Putins faktiska intresse för detta möte är att försöka hindra Nato att utvidga sig österut. Hur som helst tål denna lilla detalj att tänkas på. Finland och Sverige är båda två tänkbara kandidater för ett Natomedlem­skap, och vill under inga omständigh­eter acceptera att befinna sig i någons intressesf­är (som ju egentligen borde kallas maktsfär).

Eller kan det vara så att Putin avsiktligt inte nämnt Finland trots att vi har en gemensam 1 200 km lång gräns? Denna gräns torde vara en av de fredligast­e som Ryssland har och en sådan gränssämja vill man inte utan grava orsaker förstöra. Kan utelämnand­et betyda att Ryssland inte i ”onödan” vill åstadkomma missämja med Finland? Fortsättni­ngen på dramat berör i alla fall oss i Finland djupt oberoende av vår vilja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland